Hericium (Soplówka jeżowata) - grzyb od Hawlik

W Europie w domu

Jego smukły, biały kapelusz jest w Europie do zobaczenia w każdym lesie , na łąkach lub nawet ogrodach. Ojczyzną czernidłaka , w przeciwieństwie do wielu innych grzybów witalnych jest Europa i on  jest wśród grzybiarzy bardzo ceniony jako grzyb jadalny. Analiza jego składników wykazuje , że może stać w pierwszym rzędzie z grzybami reishi, shiitake itd... Obecnie znalazł nie tylko w Europie, ale również w Azji pewne miejsce w grupie grzybów witalnych.

Czernidłak: 4 produkty

Filtry

Wszystkie ceny zawierają VAT

Grzyb szparaga

Czernidłak nosi dwie niemieckie  nazwy : czubata skórka i grzyb szparaga. Ostatnia nazwa wskazuje jego smak , bardzo podobny do smaku szparagi. Jego pierwsza nazwa ma coś bardzo  indywidualnego: z wiekiem zwija sią kapelusz grzyba na jego brzegu , przebarwia i rozpływa jako czarny płyn , który kapie na ziemię z zarodnkami.  Wcześniej używano tej cieczy jako atrament.
Dzisiaj,zmieniło się wykorzystanie. Jako grzyb jadalny jest on nadal bardzo ceniony, jako grzyb witalny ma pewne miejsce zarówno w europejskiej jak i chińskiej medycynie. Udowodniona została bardzo wysoka koncentracja witamin , minerałów i pierwiastków śladowych . Szczególne znaczenie ma wysoka zawartość białka  i fakt, że czernidłak zawiera wszystkie istotne dla ludzi aminokwasy.