Żywność: ilość alergii i nietolerancji wzrasta

czwartek, 12 maja 2016

Żywność: ilość alergii i nietolerancji wzrasta

Coraz więcej osób cierpi na nietolerancję pokarmową lub -alergie. Bardzo ważne są odpowiednie produkty, które są wolne od czynników chorobotwórczych takich jak np. gluten. Produkty firmy TAKE EAT FREE są bezpszeniczne oraz bezglutenowe.

Przyczyny gwałtownego wzrostu nietolerancji pokarmowych i alergii nie są w pełni rozpoznane. Faktem jest, że coraz więcej osób na to cierpi. Nie tolerują niektórych składników żywności. Może to objawiać się na różne sposoby, poczynając od problemów trawiennych a kończąc na depresji.

Nietolerancja kontra alergia

Tylko dlatego, że poszczególne substancje nie są tolerowane, nie oznacza to, że ma się alergię. Często jest to nietolerancja pokarmowa. Ale co je różni?

Alergia pokarmowa

Podczas alergii układ odpornościowy reaguje na poszczególne substancje nadwrażliwością. Prawie 5% wszystkich ludzi ma alergię na pewne pokarmy. Symptomy pojawiają się na skórze, w drogach odddechowych i przewodzie pokarmowym.

Typowymi objawami są skurcze, nudności, wymioty i biegunka, ale w niektórych przypadkach alergia może nawet doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego. Bez natychmiastowej pomocy życie alergika jest zagrożone. Jedną z najbardziej znanych alergii pokarmowych, która w ostatnim czasie coraz częściej występuje, to alergia na pszenicę. Osoby dotknięte reagują alergicznie na białko zawarte w pszenicy.

Nietolerancja pokarmowa

Nietolerancje zostają wywoływane przez niektóre składniki w żywności. Znane również jako nadwrażliwość pokarmowa. W zachodnim świecie ich liczba ciągle rośnie. Już 20 procent populacji cierpi na nietolerancje. Przyczyny wzrostu występowania nietolerancji pokarmowej nie są jeszcze do końca jasne, prawdopodobnie to połączenie kilku czynników, w tym sztuczne dodatki do żywności i zmiana nawyków żywieniowych.

Wrażliwość na gluten dotyka wielu ludzi, lecz większość z nich o tym nie wie. Objawy nie są widoczne od razu po spożyciu glutenu, lecz dopiero później. Poza tym różnią się one między osobami, dlatego też diagnoza jest możliwa dopiero po dokładnym badaniu.

Po stwierdzeniu nietolerancji, można z nią sobie za pomocą diety bardzo dobrze poradzić.

Celiakia lub enteropatia glutenowa

Celiakia (choroba trzewna), znana również jako enteropatia glutenowa jest nieuleczalną, przewlekłą chorobą jelita cienkiego. Występuje po spożyciu produktów zawierających gluten, przy czym uszkodzona zostaje błona śluzowa jelita cienkiego. Konsekwencją jest ograniczenie funkcji jelita cienkiego, a co za tym idzie wchłanianie składników odżywczych zostaje zakłócone.

Objawy są różne i wahają się od ogólnego zmęczenia, po niestrawność i bóle stawów do wysypki i anemii z powodu niedoboru żelaza. Celiakia może wystąpić w każdym wieku, ale przede wszystkim czynniki genetyczne odgrywają rolę.

Osoby chore na celiakię mogą żyć zdrowo i bez objawów, o ile odżywiaja się ściśle bezglutenowo. Dzięki temu uszkodzona błona śluzowa jelita cienkiego może się w całości zregenerować.

TAKE EAT FREE - produkty bezglutenowe, bezpszeniczne, bez laktozy

Niestety dieta bezglutenowa czy bezpszeniczna często nie jet taka łatwa. Firma TAKE EAT FREE oferuje imponującą gamę produktów bezglutenowych i bezpszenicznych. "Podczas gdy producenci przemysłowi np. brak glutenu zastępują często szeregiem innych składników, często substancji z numerem E, my tworzymy najbardziej proste, zredukowane receptury", mówi Jörg Moser, który powołał firmę TAKE EAT FREE do życia.

Od chleba i płatków śniadaniowych, poprzez makaron po mąkę, produkty te obejmują szeroki zakres codziennych potrzeb. Według ścisłych standardów celiakii (choroby trzewnej) ARGE, wszystkie produkty marki TAKE EAT FREE są bezglutenowe, a także bezpszeniczne i bez laktozy. Tak więc, doskonale się nadają dla osób z celiakią, wrażliwych na gluten, z nietolerancją pszenicy i z nietolerancją laktozy i dla osób o zwiększonej świadomości żywieniowej.