Bezglutenowa mąka gryczana
100% gryki
WyprzedanoProdukt nie jest już dostępny w naszym sklepie
Opis
Bezglutenowa mąka gryczana ma typowy, delikatnie orzechowy smak.
Gryka jest bogata w białko, potas, magnez, żelazo i wiele więcej. Mąka ta może być używana do wielu potraw, zarówno słodkich, jak i pikantnych.
Może zawierać śladowe ilości soi, mleka i łubin.
Wskazówka kulinarna:
Gryka nadaje się szczególnie dobrze do wypieków i potraw mącznych ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych. Staraj się zastąpić w swoich przepisach kulinarnych zwykłą mąkę, bezglutenową mąką gryczaną TAKE EAT FREE.
Kasztanowy tort gryczany
Spód gryczany:
- 3 jajka
- 100 g cukru pudru
- 1 szczypta soli
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 cytryny
- 70 ml oleju
- 2 łyżki rumu
- 80 g bezglutenowa mąka gryczana TAKE EAT FREE
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Krem z kasztanu jadalnego:
- 250 g ryż z kasztanu jadalnego
- 80 g cukru pudru
- 4 łyżki rumu
- 1 pomarańcza
- 5 listków żelatyny
- 500 ml bita śmietana (bez laktozy)
Nasmarować tortownicę i posypać bezglutenową mąką.
Rozgrzać piekarnik do 160°C i włączyć tryb grzania góra i dół. Bezglutenową mąkę TAKE EAT FREE i kakao przesiać przez sitko. Dobrze ubić jajka, cukier puder, sól, cukier waniliowy i potartą skórkę z cytryny. Cały czas mieszając dodać oliwę i rum.
Następnie dołożyć bezglutenową mąkę gryczaną TAKE EAT FREE. Wlać ciasto do tortownicy, delikatnie je wygładzić. Foremkę z ciastem włożyć do piekarnika na średniej wysokości i piec około 20 minut. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić.
Aby przygotować krem kasztanowy, należy namoczyć żelatynę w wodzie. Bitą śmietanę ubić i włożyć do lodówki. Ryż z kasztanu jadalnego wymieszać gładko z cukrem pudrem. Po delikatnym podgrzaniu rumu i soku pomarańczowego
dodać żelatynę (odsączoną z wody), aby się rozpuściła, a następnie wymieszać z masą kasztanową. Ostrożnie dodać bitą śmietanę i wypełnić nią spód tortu, a następnie przechowywać w lodówce przez kilka godzin.
Alergeny: | Bezglutenowe, Bez skorupiaków, Bez jajek, Bez ryb, Bez orzeszków ziemnnych, Bez orzechów, Bez seleru, Bez gorczycy, Bez sezamu, Bez dwutlenku siarki, Bez mięczaków |
---|---|
Właściwości: | Wegetariańskie |
Nie wolno przekraczać zalecanej dawki dziennej.
Dodatkowe informacje
wartości odżywcze | 100 g |
---|---|
ciepło spalania kJ/kcal | 1485 kJ / 351 kcal |
tłuszcz | 3,2g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,7 g |
węglowodany | 66 g |
w tym cukry | 1.2g |
białko | 13 g |
sól | 0,25 g |
Skład: 100% gryki
Recenzje naszych klientów
ocen klientów po polski dla Bezglutenowa mąka gryczana
3 recenzje klienta w innym języku
5 gwiazdek | | 3 | (100%) |
---|---|---|---|
4 gwiazdki | | 0 | (0%) |
3 gwiazdki | | 0 | (0%) |
2 gwiazdki | | 0 | (0%) |
1 gwiazdka | | 0 | (0%) |
3 oceny
Brak opinii w języku: polski. Dostępne są 3 recenzje w innym języku.
- Nie jest dostępna żadna recenzja