Bezglutenowa mąka gryczana

100% gryki

WyprzedanoProdukt nie jest już dostępny w naszym sklepie

Opis

Bezglutenowa mąka gryczana ma typowy, delikatnie orzechowy smak.

Gryka jest bogata w białko, potas, magnez, żelazo i wiele więcej. Mąka ta może być używana do wielu potraw, zarówno słodkich, jak i pikantnych.

Może zawierać śladowe ilości soi, mleka i łubin.

Wskazówka kulinarna:
Gryka nadaje się szczególnie dobrze do wypieków i potraw mącznych ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych. Staraj się zastąpić w swoich przepisach kulinarnych zwykłą mąkę, bezglutenową mąką gryczaną TAKE EAT FREE.

Kasztanowy tort gryczany

Spód gryczany:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 cytryny
  • 70 ml oleju
  • 2 łyżki rumu
  • 80 g bezglutenowa mąka gryczana TAKE EAT FREE
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Krem z kasztanu jadalnego:

  • 250 g ryż z kasztanu jadalnego
  • 80 g cukru pudru
  • 4 łyżki rumu
  • 1 pomarańcza
  • 5 listków żelatyny
  • 500 ml bita śmietana (bez laktozy)

Nasmarować tortownicę i posypać bezglutenową mąką.
Rozgrzać piekarnik do 160°C i włączyć tryb grzania góra i dół. Bezglutenową mąkę TAKE EAT FREE i kakao przesiać przez sitko. Dobrze ubić jajka, cukier puder, sól, cukier waniliowy i potartą skórkę z cytryny. Cały czas mieszając dodać oliwę i rum.
Następnie dołożyć bezglutenową mąkę gryczaną TAKE EAT FREE. Wlać ciasto do tortownicy, delikatnie je wygładzić. Foremkę z ciastem włożyć do piekarnika na średniej wysokości i piec około 20 minut. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić.
Aby przygotować krem kasztanowy, należy namoczyć żelatynę w wodzie. Bitą śmietanę ubić i włożyć do lodówki. Ryż z kasztanu jadalnego wymieszać gładko z cukrem pudrem. Po delikatnym podgrzaniu rumu i soku pomarańczowego
dodać żelatynę (odsączoną z wody), aby się rozpuściła, a następnie wymieszać z masą kasztanową. Ostrożnie dodać bitą śmietanę i wypełnić nią spód tortu, a następnie przechowywać w lodówce przez kilka godzin.

Alergeny: Bezglutenowe, Bez skorupiaków, Bez jajek, Bez ryb, Bez orzeszków ziemnnych, Bez orzechów, Bez seleru, Bez gorczycy, Bez sezamu, Bez dwutlenku siarki, Bez mięczaków
Właściwości: Wegetariańskie
Suplementy nie zastępują urozmaiconej diety codziennej. Należy je przechowywać w miejscach niedostępnych dla dzieci.
Nie wolno przekraczać zalecanej dawki dziennej.
Dodatkowe informacje
wartości odżywcze 100 g
ciepło spalania kJ/kcal 1485 kJ / 351 kcal
tłuszcz 3,2g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,7 g
węglowodany 66 g
w tym cukry 1.2g
białko 13 g
sól 0,25 g

Skład: 100% gryki

Recenzje naszych klientów

ocen klientów po polski dla Bezglutenowa mąka gryczana

3 recenzje klienta w innym języku

5,0 z 5 gwiazdek
5 gwiazdek
3 (100%)
4 gwiazdki
0 (0%)
3 gwiazdki
0 (0%)
2 gwiazdki
0 (0%)
1 gwiazdka
0 (0%)

3 oceny

Brak opinii w języku: polski. Dostępne są 3 recenzje w innym języku.


Podobne produkty:

  • placeholder
  • placeholder
  • placeholder
  • placeholder

Klienci, którzy nabyli "Bezglutenowa mąka gryczana", zakupili także:

  • placeholder
  • placeholder
  • placeholder
  • placeholder