InformacjePromocja obowiązuje do dnia 07.05.2024. Nie dotyczy produktów już przecenionych oraz produktów wybranych marek. Nie łączy się z innymi kuponami rabatowymi i promocjami.Zamknąć notatkę
Ostry wzrok i to w podeszłym wieku - luteina chroni oczy!
Najnowsze badania naukowe wykazały, że dostarczanie wysokich dawek luteiny i zeaksantyny może zapobiec pewnym chorobom związanym z wiekiem, w szczególności zwyrodnieniu plamki żółtej (AMD), które jest powodem śleopty wielu starszych osób. Naturalny barwnik roślinny może nie tylko zapobiegać , ale nawet zahamować na krótko postęp zwyrodnienia.
Według statystyk cierpi co trzeci mieszkaniec Europy Środkowej w wieku ponad 65 lat na wczesną formę AMD. Typowe jest, że poziome i pionowe linie nie są ostro widziane ( jakby były faliste) , jasne światło np. reflektorów samochodowych jak i słoneczne staje się coraz bardziej szare i na końcu w środku pola widzenia pojawia się punkt , który coraz bardziej blokuje to pole.
Te, związane z wiekiem degeneracyjne zmiany plamki żółtej ( plamka żółta jest odpowiedzialna za ostrość widzenia) są najczęstszą przyczyną utraty ostrości wzroku u osób w wieku od 50 lat, szczególnie w krajach uprzemysłowionych. W wieku 80 lat dotyczy to co drugą osobę. Jak można temu zapobiec?
Ostatnie badania sugerują, że wystarczające dostarczanie luteiny ( z łaciny luteus - zabarwiony na pomarańczowo - żółty) i zeaksantyna prawdopodobnie chronią przed powstaniem zwyrodnienia plamki żółtej i mogą zahamować przebieg choroby. Ale również ich rola ochrona w tzw "suchym oku" i przy zaćmie jest dyskutowana. Dlaczego? -
Zakłada się, że luteina i zeaksantyna zawarte w plamce żółtej siatkówki , posiadają właściwości ochronne. Jako przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki , które powstają poprzez padanie promieni światła i filtrują - jak "wewnętrzne" okulary - wiąkszość niebieskiego , bogatego w energię i potencjalnie szkodliwego światła widzialnego. Niestey nasz organizm nie jest wstanie te substancje sam syntetyzować.
Obie substancje są karotenoidami i są spotykane w wielu owocach i warzywach. Szczególnie wysokie stężenie jest w szpinaku. Następne źródła to: kapusta, brokuły brukselka, pora, buraki, kartofle, ogórki, cukinia, pomidory , groch, dynia, papryczka peperoni, żółta papryka , kukurydza i pomarańcze. Ponieważ kury je spożywają z pokarmem, znajdują się także w żółtku jaja kurzego.
Jeśli jadasz wiele z tych warzyw , spożywasz dziennie około 1 - 3 mg luteiny, zeaksantyny jeszcze mniej. To nie jest wystarczające , aby efektywnie zapobiegać chorobie lub jej przeciwdziałać. Dlatego jest sensownym przyjmowanie luteiny i zeoksantyny jako suplementów - i to codziennie w dawce 20 mg. Jeśli nagromadzisz wystarczającą ilość luteiny i zeoksantyny , jako barwnik, w plamce żółtej ,obniżają się ryzyka zachoworwania i postępu choroby.
Obok luteiny potrzebują nasze oczy także witaminy i składniki mineralne , zwłaszcza A-, C - i witaminę E, dabyć mógł spełniać Twoje obowiązki także w podeszłym wieku!