Sportowe pożywienie - wyższa wydajność sportowa z prawidłowym pożywieniem

Dla zdrowia i naszego ciała nie ma nic lepszego  jak uprawianie sporu w połączeniu  z prawidłowym odżywianiem.  Ta kombinacja może nasz trzymać żywotnym aż do bardzo późnego wieku. Obojętnie jaki rodzaj sportu uprawiamy , dla osiągniącia maksymalnych wyników  konieczna jest wiedza o prawidłowej równowadze  między koniecznymi  odżywkami. Sport

Bez zdrowego odżywiania  osiągasz w treningu tylko  umiarkowane sukcesy  i nigdy nie osiągniesz  zmian poza poziomem początkowym. Jako podstawa  są uważane porady  piramidy odżywaiania. Osoby uprawiające sport mają jednak wyższe zapotrzenowanie na  energię, płyny i odżywki . Spożywane z pożywieniem  kalorie zostają  użyte jako paliwo i całkowicei spalone.

Procesy degradacji i przemiany składników żywności w energię, nowe komórki , hormony i enzymy  nazywamy metabolizmem. Przy czym metabolizm  energetyczny est rozróżniany od  anabolizmu.

W metaboliźmie energii  stoi do dyspozycji energia  konieczna dla utrzymania funkcji życiowych.  Podłożem metabolizmu energetycznego są głównie węglowodany i tłuszcze. Białko  zostaje użyte  do osiągnięcia energii , jeśli nie stoi wystarczająca ilość węglowodanów i tłuszczów do dyspozycji .

Zmiana materiałów budowlanych jest podstawą  produkcji nowych komórek. Ta forma metabolizmu jest zależna od białek .

W celu maksymalalnego sukcesu treningu , musi sportowiec  spożywać odżywki w odpowiednim stosunku. Punktem ciężkości  odżywiania sportowców  jest 60%  węglowodanów. Maksymalnie 25% pożywinia powinno zawierać tłuszcze  i około 15 % białka.  Naturalnie możliwe są  ochylenia od tych wartości, zależnie od typu sportu.

Węglowodany
Węglowodany są głównym źródłem energii dla mięśni. One są gromadzone w mięśniach i wątrobie jako glikogen. Im więcej zapasów węglowodanów  tym więcej siły stoi podczas treningu, do dyspozycji. W wyborze węglowodanów powinno się w pierwszym rzędzie  wybierać produkty pełnoziarniste, owoce i warzywa.  One zawierają wartościowe kompleksy  węglowodanów, które zapewniają długotrwałe dostarczanie energii , ponieważ są powoli  absorbowane we krwi. Proste węglowodany  w cukrze, białym pieczywie  i słodyczach  podnoszą natychmiast   poziom cukru we krwi. Ich spożywanie ma jednak wtedy sens , kiedy konieczny jest natychmiastowy impuls energi

Tłuszcze
Pewną ilość tłuszczu  potrzebuje  organizm  dla wchłaniania w jelitach,   rozpuszczalnych w tłuszczach witamin: A, D, E i K . Tłuszcze pożywienia  zawierają glicerynę i kwasy tłuszczowe. Nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe  może organizm częściowo, sam produkować.  Główna część istotnych kwasów tłuszczowych  musi być dostarczona z pokarmem. Jeśli przekracza ilość dostarczonych tłuszczów dopuszczalną granicę, zostaje  wytworzony depot tłuszczowy. 

Białko
Białko jest jednym z najważniejszych składników produkcji mięśni. Kulturyści widzą białko jako "cudotwórcę" dla szybkiego wzrostu masy mięśniowej.  Naukowcy odżywiania  określają białko jako  białko aminokwasów , z których ludzki organizm może tylko 12 sam produkować.  Pozostałe  muszą zostać dostarczone z pożywieniem. Białko jest cegiełką  dla produkcji tkanki, organów, ścięgien, enzymów i hormonów. Popyt na białko wzrasta z uprawianiem sportu , ale może zostać pokryty przez  zrównoważone spożywanie pokarmu.  Nadmierne spożycie białka  nie ma  pozytywnego wpływu. Albo zostaje ono wydalone przez nerki , albo gromadzi się w depocie tłuszczu , na udach!  Conajmniej połowa codziennie spożytego białka powinna składać się z białka zwierzęcego . Reszta to białko roślinne  w kartoflach, owocach strączkowych . orzechach lub produktach zbożowych.

Płyn
Zawodnik musi spożywać co najmniej 2,5 litra płynów dziennie. Przez pocenie  się  traci nie tylko płyny,ale również minerały, Aby zapobiegać niedoborowi , nadają się do spożycia soki owocowe  1:1  wymieszane z naturalną wodą mineralną  lub izotoniczne napoje.  Już przed rozpoczęciem treningu  powinno się pijać bardzo dużo . Podczas uprawiania sportu  konieczne jest ciągłe picie małymi łykami . Proszę zwrócić uwagę, aby nie doszło do uczucia pragniena . Przy bardzo wysokich startach płynów   dochodzi do obniżenia wydajnośc sporotwej.

Podsumowując można powiedzieć, że konieczne jest zawsze wypełnienieni spichlerza węglowodanów. Podczas treningu  musi być dostarczana wystarczająca ilość napojów  i w międzyczasie możliwe jest spożywanie banana  lub batonów pełnoziarnistych. Po sporcie  musi zostać ponownie wypełniony, pusty spichlerz węglowodanów.