InformacjePromocja obowiązuje do dnia 07.05.2024. Nie dotyczy produktów już przecenionych oraz produktów wybranych marek. Nie łączy się z innymi kuponami rabatowymi i promocjami.Zamknąć notatkę
Wiele substancji, które potrzebuje codziennie ludzki organizm , są przez niego produkowane. Ale czasami jest to niemożliwe i dlatego jest konieczne ich przyjmowanie z pokarmem. I tak jest z istotnymi nienasyconymi kwsami tłuszczowymi. One mają niesamowicie ważne znaczenie dla naszego organizmu i przy ich niedoborze może dojść do poważnych zaburzeń.
Istotne niezbędne kwasy tłuszczowe należą do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i obejmują kwasy Omega 6 i połączenia Omega 3. Te dwa związki są istotne dla wzrostu, rozwoju błon komórkowych i napraw tkanek. Także biorą one udział przy regulowaniu istotnych dla życia procesów w ludzkim organiźmie i są konieczne w syntezie innych kwasów tłuszczowych.
Obecnie istnieje coraz więcej dowodów, że niedobór lub brak równowagi w stosunku tych dwóch kwasów tłuszczowych, zwiększa ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych i zapalnych. Odwrotnie, wystarczające zaopatrzenie w odpowiedniej proporcji ma bardzo pozytywne działanie na organizm.
Dzisiaj przyjmuje się, że stosunek 4: 1 pomiędzy kwasem tłuszczowym Omega-6 i Omega 3 jest odpowiedni. Jeśli chcesz być pewnym, że pobierasz wystarczające ilości tych obydwu ważnych dla życia substancji, można w wyższych dawkach spożywać pokarm z ich zawartością lub dostarczać je poprzez suplementy.
Omega-6 związki występują głównie w olejach roślinnych jak olej rzepakowy, sojowy lub słonecznikowy. Ale również w mięsie i wielu gatunkach zbóż. Omega 3 związki spotykamy w orzechach włoskich, szpinaku, siemiu lnianym i soczewicy jak i w, z nich produkowanych, olejach. Poza tym znajdują się obydwa te kwasy w rybach zimnowodnych jak śledź, łosoś, tuńczyk i sardela.
Na konies parę propozycji recept dla wszystkich. którzy chcą z pomocą tych kwasów zrobić coś dobrego dla własnego organizmu. W tych receptach mamy np. filet łososia z kapustą balsamiczno - miodową dla czterech osób:
Do tego potrzeba:
400-600 g filet z łososia (ze skórą)
1 kapusta pekińska
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki octu balsamicznego
4-5 łyżki oliwy z oliwek
Sól i pieprz
Cukier puder
Oliwa z oliwek
Masło
Dla syropu balsamicznego potrzeba:
60 ml octu balsamicznego
40 ml sosu sojowego
1 łyżka miodu
Piekarnik włączyć na 180 ° C i podgrzać.
Dla syropu balsamicznego, zagotować ocet balsamiczny razem z sosem sojowym i miodem do połowy i pozostawić do ostygnięcia..
Kapustę pekińską oczyścić , pokroić na pasemka , posolić i popieprzyć. Dodać czonek , ocet balsamiczny , cukier puder i olej oliwny.
Pozbawiony ości filet łososia pokroić na porcje i posolić oraz popieprzyć.
W ogniotrwałej patelnipodgrzać olej z oliwki imasło i filet podsmażyć na obydwu stronach
Patelnię wstawić do gorącego piekarnika i pozostawiś na około 4 minuty, aby dosmażył się na stronie ze skórką.
Gotową potrawą podawać z kapustą marynowaną i troszeczkę pokropić syropem balsamicznym.