Owoce róży zmielone na drobny proszek

Proszek z dzikiej róży: 5 artkułów

Filtry

Wszystkie ceny zawierają VAT

Dzika róża należy do rodziny różowatych. Owoce mają jaskrawoczerwony, żółto-pomarańczowy kolor, rozwija się z kwiatowych spodów krzewu róży. Wydłużone owalne, chrupiące owoce można jeść na surowo. Uwaga, ich małe orzechy w środku mają haczyki i włoski , które powodują swędzenie w kontakcie ze skórą. Dlatego należy je ostrożnie usunąć przed jedzeniem. Im później zbierzesz owoc, tym jest bardziej dojrzały i słodszy. Niezliczone metody przetwarzania sprawiają, że owoce dzikiej róży są naprawdę wszechstronne. Musy, dżemy, oleje, likiery, herbaty, wina owocowe lub tradycyjnie, jako nadzienie w pysznych pączkach. Owoce mają dużą zawartość witaminy C. Ten i wiele innych składników, tj. flawony, kwasy owocowe i kompleksy witaminy B są charakterystycznymi cechami owoców.