Sól w odpowiednich ilościach - konieczność dla zdrowia
Za dużo soli jest niezdrowe! - to jest prawdą - ale sól jest konieczna , w odpowiednich dawkach, dla życia, jak woda. Sól jest bardo ważnym minerałem , regulującym gospodarkę wodną organizmu. Ile soli jest konieczne dla dobrego samopoczucia i naszego zdrowia?
Sól była ceniona jako " białe złoto" od tysięcy lat , nawet miała wyższą wartość aniżeli metale szlachetne Tradycyjnie jest używana dla konswerwacji mięsa i ryb. Dziasiaj jest tania i dla każdego dostępna.
Sól jest związekiem pozytywnych jonów sodu i negatywnych jonów chlorku. Dla organizmu jest ona niezbędnym dla życia minerałem, który częściowo zostaje połączony z kośćmi i częściowo cyrkuluje we krwi i płynach tkanek. Zawartość soli w organiźmie wynosi około 200 g . Bez soli nie mogą przeżyć komórki , organy nie funkcjonują i dochodzi do zaburzeń gospodarki wodnej.
Sól jest rozpuszczalna w wodzie, i zapewnia wyrównaną równowagę między płynami a odżywkami w i pozakomórkowo. Poprzez membrany komórkowe dochodzi do ciągłego wchłaniania i wydalania wody i soli , zależnie od stężenia soli poza komórką. Wzrasta stężenie , zostaje odciągnięta woda z komórek , aby zapewnić równowagę ciśnienia w obrębie komórki . Spada stężenie soli pobierają komórki dodatkowo wodę . W tym procesie, zwanym także osmozą, dochodzą ważne dla życia pierwastki śladowe i minerały do komórek organizmu.
Równowaga wodno - elektrolitowa zostaje regulowana głównie przez nerki . Zostaje przyjęte dużo soli , zostaje związana woda , aż nerki obydwa wydaliły . Przy stratach soli poprzez gorączkę lub silne pocenie się podczas sportu traci organizm także wodę.
Również w kontroli mięśni i nerwów odgrywa sól bardzo ważną rolę. Sól jest przekaźnikiem impulsów , pomaga w zużyciu żelaza i aktywuje całą grupę enzymów. Wystarczające spożycie soli jest ważne dla psychicznej i fizycznej sprawności. Za mało soli prowadzi do utraty chęci życia, zaburzeń koncentracji i może być powodem bóli głowy. Ponadto jest sód istotny dla kości i chlorek jest składnikiem soku żołądkowego , w procesach trawiennych.
Niemnie jest ryzyko spożycia za dużych ilości soli, bardzo duże. Dzienne zapotrzebowanie wynosi 4 - 6 gramów. Zobacz ponownie sól jako "białe złoto" i ciesz się naturą i smakiem wielu produktów z solą z Bad Aussee.
Specjalności solne bezpośrdnio z regionu Salzkammergut w Bad Aussee!
Ekskluzywne smakołyki z solą powstają w małych manufakturach w sercu Austrii , w regionie pastwisk górsdkich, w Bad Aussee - Salzkammergut, austriackiego masywu górskiego z Altaussee!
W odróżnieniu do czasów przed tysiącem lat, kiedy ludzie próbowali pozyskać sol jak najbielszą, dzisiaj jest tendencja do natury i naturalna sól stała się artykułem luksuswym. Ten powrót został wykorzystany jako kulinaryczne lususy. Do nich należy dla smakoszy Fleur de Sel i Flos Salis, które ze względu na metodą pozyskiwania mają zawsze naturalny biały kolor i znajdziesz je na stołach smakoszy.
Co jest takiego specjalnego w soli z królestwa soli?
Kwiat - zioła i korzenie są zbierane we własnych ogrodach lub ze zbiorów dzikich przy pełni księżyca, ręcznie i natychmist przetwarzane.
Do wyboru stiją następujące sole:
Sól serca górskiego: lekko czerwonawy kolor naturalnej soli Ausseer pochodzi z zawartości żelaza. Różne, kolorystycznie zmienne zabarwienia soli są związane z zawartością gliny, która robi z soli to czym ona jest - coś specjalnego z regionu Salzkammergut. Stąd też nazwa - sól górska - ponieważ jest wydobywana w głębi gór ( sól kamienna). Niejodowana, mielona.
Sól dzikiego czosnku: świeżo po zbieraniu dziko rosnącego dzikiego czosnku , zostaje on wymieszany z solą górską i pozostawiony z solą na słońcu łąk górskich do wysychania. Niejodowana, mielona , 5% zawartości dzikiego czosnku z dzikich zbiorów.
Sól różana: sól miłości - zostaje ręcznie natychmiast po zbiorze przetworzona na sól różaną . Pod słońcem łąk górskich w Aussee łączą się olejki eteryczne róży z górską solą. Niejodowana, mielona, 5% zawartości kwiatów różanych.
Sól chrzanu: nadaje się dla potraw bardzo pikantnych , z podkrelonym smakiem chrzanu . W naturze ogrodu może rozwijać się chrzan aż do jego zbioru późną jesienią , aby dać ten impuls dla soli . Niejodowana, mielona 5% korzenia chrzanu.
Sól rzeżuchy: rzeżucha dostarcza ten niespotykany smak , który łagodzi sól górską. Bardzo smakowita dla wielu potraw europejskich . Niejodowana, mielona 5% rzeżuchy.
Flos Salis: tylko w szczególnie upalne dni,może rdzenna sól górska z Bad Aussee, być suszona na słońcu z lekkim podmuchem wiatru., gdzie Flos Salis powstaje w środku gór. Naturalny kolor biały tej soli i jej lekko chrupiące właściwości, jak i cudowny smak wyróżniają ją spośród innych soli. Całkowity unikat wśród gatunków soli! Niejodowana.
Złoty Flos Salis: bezcenność z 23 karatowego złota . Dla wzbogacenia i rafinacji potraw. Koniecznością dla każdego smakosza! Niejodowana.
Ostatnia ocena
- 5.0 (1)
pure encapsulations Witamina C 1000 buforowany proszek, 227 g
-10%- Wysoka biodostępność
- Przyjazny dla żołądka
- Idealnie dozowany
177,31 zł 198,00 zł (781,10 zł / kg)Dostawa do 22 marca
- 4.8 (16)
Sapore di Sole Sok z bergamotki, 750 ml
Topseller- Orzeźwiająco pyszny
- Bez dodatku cukru
- Włoski produkt wysokiej jakości
29,99 zł (39,99 zł / l)Dostawa do 22 marca
- 5.0 (1)
Klaire Labs Biospora™, 120 Kapsułek roślinnych
- Bacillus coagulans i B.subtilis
- Zawiera naturalne mikroorganizmy
- Kiełkuje w ciągu 6 godzin
195,00 zł (6.724,14 zł / kg)Dostawa do 2 kwietnia
- 3.5 (2)
Enzymedica Lypo Gold, 60 Kapsułek
- Enzymy pochodzenia roślinnego
- Z lipazą, amylazą i proteazą
- Do rozszczepiania tłuszczów
204,00 zł (10.200,00 zł / kg)Dostawa do 10 kwietnia