piątek, 08 października 2010

Sól w odpowiednich ilościach - konieczność dla zdrowia

Za dużo soli  jest niezdrowe! - to jest prawdą - ale sól jest konieczna , w odpowiednich dawkach, dla życia, jak woda. Sól jest bardo ważnym minerałem , regulująsalzcym gospodarkę wodną organizmu. Ile soli jest konieczne dla dobrego samopoczucia i naszego zdrowia?

Sól była ceniona jako " białe złoto"  od tysięcy lat , nawet miała wyższą wartość aniżeli metale szlachetne Tradycyjnie jest używana dla konswerwacji mięsa  i ryb.  Dziasiaj jest tania i dla każdego dostępna.

Sól jest związekiem pozytywnych jonów sodu i negatywnych jonów chlorku. Dla organizmu jest ona niezbędnym dla życia minerałem, który częściowo zostaje połączony z kośćmi  i częściowo cyrkuluje we krwi  i płynach tkanek. Zawartość soli w organiźmie  wynosi około 200 g . Bez soli nie mogą przeżyć komórki , organy nie funkcjonują i dochodzi do zaburzeń gospodarki wodnej.

Sól jest rozpuszczalna w wodzie, i zapewnia wyrównaną  równowagę między  płynami a odżywkami  w i pozakomórkowo. Poprzez membrany komórkowe dochodzi do ciągłego wchłaniania i wydalania  wody i soli , zależnie od stężenia soli  poza komórką. Wzrasta stężenie , zostaje odciągnięta woda z komórek , aby zapewnić równowagę ciśnienia w obrębie komórki . Spada stężenie soli  pobierają komórki dodatkowo wodę . W tym procesie, zwanym także osmozą,  dochodzą ważne dla życia pierwastki śladowe i minerały do komórek organizmu.

Równowaga wodno - elektrolitowa zostaje regulowana głównie przez nerki . Zostaje przyjęte dużo soli , zostaje związana woda , aż nerki obydwa wydaliły . Przy stratach soli  poprzez gorączkę lub silne pocenie się podczas sportu  traci organizm także wodę.

Również w kontroli mięśni i nerwów odgrywa sól bardzo ważną rolę. Sól jest przekaźnikiem impulsów , pomaga  w zużyciu żelaza i aktywuje całą grupę enzymów.  Wystarczające spożycie soli  jest ważne dla psychicznej i fizycznej sprawności.  Za mało soli prowadzi do  utraty chęci życia, zaburzeń koncentracji i może być powodem bóli głowy.  Ponadto jest sód istotny dla kości  i chlorek  jest składnikiem soku żołądkowego , w procesach trawiennych. 

Niemnie jest ryzyko spożycia za dużych ilości soli, bardzo duże.  Dzienne zapotrzebowanie wynosi 4 - 6 gramów. Zobacz  ponownie sól jako "białe złoto"  i ciesz się naturą  i smakiem wielu produktów  z solą z Bad Aussee.

Specjalności solne bezpośrdnio z regionu Salzkammergut w Bad Aussee!
Ekskluzywne smakołyki  z solą  powstają w małych manufakturach   w sercu Austrii , w regionie  pastwisk górsdkich, w Bad Aussee - Salzkammergut,  austriackiego  masywu górskiego  z Altaussee!

W odróżnieniu  do czasów przed tysiącem lat, kiedy ludzie  próbowali pozyskać sol jak najbielszą, dzisiaj jest tendencja do natury  i naturalna sól stała się artykułem luksuswym.  Ten powrót został  wykorzystany jako kulinaryczne  lususy. Do nich należy  dla smakoszy  Fleur de Sel i Flos Salis, które  ze względu na metodą pozyskiwania  mają zawsze naturalny biały kolor   i znajdziesz je na stołach smakoszy.

Co jest takiego specjalnego w soli z królestwa soli?
Kwiat - zioła i korzenie są zbierane  we własnych ogrodach  lub ze zbiorów dzikich  przy pełni księżyca, ręcznie i natychmist przetwarzane.

Do wyboru stiją następujące sole:

Sól serca górskiego: lekko czerwonawy kolor naturalnej soli Ausseer  pochodzi z zawartości żelaza. Różne, kolorystycznie zmienne zabarwienia  soli są związane z zawartością gliny, która robi z soli to czym ona jest  - coś specjalnego z regionu Salzkammergut. Stąd  też nazwa - sól górska - ponieważ jest wydobywana w głębi gór  ( sól kamienna). Niejodowana, mielona.

Sól dzikiego czosnku:  świeżo po zbieraniu  dziko rosnącego dzikiego czosnku , zostaje on wymieszany z solą górską  i  pozostawiony z solą na słońcu  łąk górskich do wysychania. Niejodowana, mielona , 5% zawartości dzikiego czosnku z dzikich zbiorów. 

Sól różana:  sól  miłości - zostaje ręcznie natychmiast po zbiorze  przetworzona na sól różaną . Pod słońcem łąk górskich  w Aussee  łączą się olejki eteryczne  róży z górską solą. Niejodowana, mielona, 5% zawartości kwiatów różanych.

Sól chrzanu:  nadaje się dla potraw bardzo pikantnych , z podkrelonym smakiem chrzanu . W naturze ogrodu może rozwijać się chrzan aż do jego zbioru  późną jesienią , aby dać ten impuls dla soli . Niejodowana, mielona 5% korzenia chrzanu. 

Sól rzeżuchy:  rzeżucha dostarcza ten niespotykany smak , który łagodzi sól górską. Bardzo smakowita dla wielu potraw europejskich . Niejodowana, mielona 5% rzeżuchy.

Flos Salis: tylko w szczególnie upalne dni,może rdzenna sól górska z  Bad Aussee, być suszona na słońcu  z lekkim podmuchem wiatru., gdzie  Flos Salis  powstaje w środku gór.  Naturalny kolor biały  tej soli  i jej lekko chrupiące  właściwości, jak i cudowny smak  wyróżniają ją spośród innych soli. Całkowity unikat wśród gatunków soli! Niejodowana.

Złoty Flos Salis:  bezcenność z 23 karatowego  złota . Dla wzbogacenia i  rafinacji potraw. Koniecznością dla każdego smakosza! Niejodowana.