Cholesterol -jakie pokarmy obniżają jego poziom

Cholesterol jest ważny dla naszego organizmu , ponieważ jest cegiełką budulcową dla każdej komórki. To jest , podobna do tłuszczu substancja , która jest konieczna do produkcji witaminy D, kwasu żółciowego i różnych hormonów. Z jednej strony jest cholesterol produkowany przez organizm, z drugiej - jest dostarczany od zewnątrz z pokarmem pochodzenia zwierzęcego.

Cholesterol jest we krwi związany na lipoproteinach , które lepiej transportują , źle rozpuszczalny w wodzie cholesterol. Lipoproteiny są dzielone zależnie od ich gęstości na lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL) i lipoproteiny o wysokiej gęstości (HDL).

LDL transportuje cholesterol do komórek i narządów, gdzie jest dalej przetwarzany. Tam zostaje on wprowadzany do komórki przy pomocy receptorów komórek. Znajduje się dużo LDL we krwi stoi mniej receptorów do dyspozycji i dochodzi do powstawania okładzin na ścianach naczyń krwionośnych. W ten sposób zwężają się naczynia co upośledza prawidłowe zaopatrzenie w krew. Poza tym na miejscach okładzin mogą się gromadzić trombocyty , produkujące skrzep krwi i zamykanie naczyń. Następstwem jest zawał serca.

HDL to tzw. "dobry cholesterol". On usuwa cholesterol z krwi i jest w stanie przyjmować nawet ten w formie okładzin na ściankach naczyń i jego przetransportować do wątroby. Tam zostaje on zamieniony na kwas żółciowy i wydalnony do jelit.

Całkowity poziom cholesterolu powinien być poniżej 200 mg / dl, przy czym optymalny poziom LDL leży poniżej 100. Z wartościami 190 i powyżej należy się do grupy pacjentów ryzyka. Dobry cholesterol HDL powinien mieć jak najwyższą wartość. Przy wartośco poniżej 40 u mężczyzn i 50 - u kobiet podnosi się ryzyko zawału serca.

Często wystarcza zmiana nawyków odżywiania , aby obniżyć pozom szkodlowego LDL. Przy pomocy odpowiednich suplementów można poziom cholesterolu utrzymać w normalnym zakresie , ponieważ istnieje wiele substancji uważanych za obniżające poziom cholesterolu.

Czosnek pomaga obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszenia stężenie triglicerydówi cholesterolu we krwi , które są związane z chorobami serca.

Kozieradka pospolita jest przyprawą bardzo często używaną w kuchni azjatyciej . Ona obniża ogólny poziom i poziom LDL - cholesterolu.

Zielona herbata obniża całkowity poziom cholesterolu i podwyższa poziom HDL w tym samym czasie. Ponadto może zielona herbata hamować wchłanianie cholesterolu w jelitach.

Ostropest jest klasyczną rośliną wątroby. On wspiera ten organ , który jest odpowiedzialny za ogólny poziom cholesterolu w organiźmie.

Niacyna jest jedną z rozpuszczalnych w wodzie witamin - B, która przyśpiesza krążenie krwi i wspiera niski poziom LDL i podwyższony HDL.

Guggul jest żywicą północno - indyjskiego Mukul balsamowca. On obniża stężenie ogólnego cholesterolu, LDL - cholesterolu i trzyglicerydów. .

Boczniaki są grzybami zaangażowanymi w redukcję tłuszczu we krwi i cukru oraz dodatkowo poprawiają system immunologiczny.

Witamina C rozszerza naczynia krwionośne,co poprawia przepływ krwi . Ponadto obniża poziom cukru.

Resweratrol jest składnikiem czerwonych owoców. Szczególnie wysoki poziom jest w winogronach . Poprzez spożycie obniża się poziom LDL i ma dodatkowo pozytywny wpływ efektu anty - aging.

Tokotrienol należy do klasy odżywek rodziny witaminy E i prawdopodobnie hamuje produkcję cholesterolu w wątrobie.

Sterole to roślinne połączenia , podobne do zwierzęcego chlesterolu . Poziom LDL zostaje obniżony, ponieważ one spowalniają wchłanianie cholesterolu z pożywienia.

Jednak, jeśli jesteś już chorym na serce lub na inne poważne choroby i poziom Twojego cholesterolu jest za wysoki , konieczne jest skonsultowanie lekarza przed rozpoczęciem suplementacji.