piątek, 26 marca 2010

Cholesterol -jakie pokarmy obniżają jego poziom

Cholesterol jest ważny dla naszego organizmu , ponieważ jest cegiełką  budulcową dla każdej komórki. To jest , podobna do tłuszczu substancja , która  jest konieczna do produkcji witaminy D, kwasu żółciowego  i różnych hormonów. Z jednej strony jest cholesterol produkowany przez organizm, z drugiej - jest dostarczany od zCholesterinewnątrz z pokarmem pochodzenia zwierzęcego.

Cholesterol jest we krwi związany na lipoproteinach , które lepiej transportują ,  źle rozpuszczalny w wodzie cholesterol. Lipoproteiny są dzielone  zależnie od ich  gęstości  na lipoproteiny o niskiej gęstości  (LDL) i lipoproteiny o wysokiej gęstości (HDL).

LDL transportuje cholesterol do komórek i narządów, gdzie jest dalej przetwarzany. Tam zostaje on  wprowadzany do komórki przy pomocy receptorów komórek.  Znajduje się dużo LDL we krwi stoi mniej receptorów do dyspozycji  i dochodzi do powstawania okładzin  na ścianach naczyń krwionośnych. W ten sposób zwężają się naczynia  co upośledza prawidłowe  zaopatrzenie w krew. Poza tym na miejscach okładzin mogą się gromadzić trombocyty , produkujące skrzep krwi  i zamykanie naczyń. Następstwem jest zawał serca.

HDL  to tzw. "dobry cholesterol". On  usuwa cholesterol z krwi  i jest w stanie przyjmować nawet ten w formie okładzin na ściankach naczyń  i jego przetransportować do wątroby.  Tam zostaje on zamieniony na kwas żółciowy i wydalnony  do jelit.

Całkowity poziom cholesterolu powinien być poniżej   200 mg / dl, przy czym optymalny poziom LDL leży poniżej 100. Z wartościami 190 i powyżej należy się do grupy pacjentów ryzyka. Dobry cholesterol HDL  powinien mieć jak najwyższą wartość. Przy wartośco poniżej 40 u mężczyzn i  50 - u kobiet  podnosi się ryzyko zawału serca.

Często wystarcza zmiana nawyków odżywiania , aby obniżyć pozom szkodlowego LDL. Przy pomocy odpowiednich suplementów  można poziom cholesterolu  utrzymać w normalnym zakresie , ponieważ istnieje wiele substancji uważanych  za obniżające  poziom cholesterolu.

Czosnek pomaga obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszenia stężenie triglicerydówi cholesterolu we krwi , które są  związane z chorobami  serca.

Kozieradka pospolita jest przyprawą bardzo często używaną w  kuchni azjatyciej . Ona obniża ogólny poziom i poziom LDL  - cholesterolu.

Zielona herbata obniża całkowity poziom cholesterolu i podwyższa  poziom HDL w tym samym czasie. Ponadto może zielona herbata hamować wchłanianie cholesterolu w jelitach.

Ostropest jest klasyczną rośliną wątroby. On wspiera ten organ , który jest odpowiedzialny za ogólny poziom cholesterolu  w organiźmie.

Niacyna jest jedną z rozpuszczalnych w wodzie witamin - B, która przyśpiesza krążenie krwi  i wspiera niski poziom LDL i podwyższony HDL. 

Guggul jest żywicą  północno - indyjskiego Mukul balsamowca. On obniża  stężenie ogólnego  cholesterolu, LDL - cholesterolu i trzyglicerydów. .

Boczniaki są grzybami zaangażowanymi  w redukcję tłuszczu we krwi i cukru oraz dodatkowo poprawiają system immunologiczny. 

Witamina C rozszerza naczynia krwionośne,co poprawia przepływ krwi . Ponadto obniża poziom cukru.

Resweratrol jest składnikiem czerwonych owoców. Szczególnie wysoki poziom jest w winogronach . Poprzez spożycie  obniża się poziom LDL  i ma dodatkowo pozytywny wpływ  efektu anty - aging.

Tokotrienol  należy do klasy odżywek  rodziny witaminy E i prawdopodobnie hamuje  produkcję cholesterolu w wątrobie. 

Sterole  to roślinne połączenia , podobne do zwierzęcego chlesterolu . Poziom LDL zostaje obniżony, ponieważ one spowalniają  wchłanianie  cholesterolu z pożywienia.

Jednak, jeśli jesteś już chorym na serce lub na inne poważne choroby i poziom Twojego cholesterolu jest za wysoki , konieczne jest skonsultowanie lekarza przed rozpoczęciem suplementacji.