Ostry na chili - Twój organizm się cieszy!

Krótkie, długie, cienkie, grube, okrągłe, żółte, zielone , czerwone... to co już od lat normalnym jest w Azji , Południowej Ameryce i częściach Afryki , dotarło także do Europy Środkowej : ostre chilli  podbiły nasze nawyki odżywcze. Jeśli smakuje ... możesz dla siebie zrobić coś dobrego..

Dający smak składnik Kapsaicyna , zawarta w chilli , jest również w medycynie  kontrowersyjna. Ona jest używana w tzw. plastrach ogrzewających , ponieważ ma bardzo silne działanie stymulujące przepływ krwi i dlatego jest chętnie używana w  dolegliwościach reumatycznych, bólach mięśniowych  i nerwów, lumbago i zakwasach.

Również  w " wewnętrznym stosowaniu" - mowa o spożyciu - wspiera ukrwienie, działa łagodząco na bóle, rozcieńcza krew i  pomaga, dzięki własnym, podnoszącym przemianę materii właściwościom - w redukcji tłuszczu  - to znaczy, łatwiej tracisz na wadze , jeśli jadasz ten tzw.  "spalacz tłuszczu". Ponadto wzmacnia pieprz chili system immunologiczny , poprzez przeciwalergiczne i  hamujące wzrost  bakteri  i wirusów, działanie. Katar , czy  zaflegmienie płuc  (astma!)  mogą być złagodzone poprzez ostro przyprawioną zupę!

Zarówno medycyna, jak i medycyna naturalna  są "ostre" na chili : ono wzmacnia  przepływ śliny i kwasów żołądkowych , jak i ruchliwość jelit , co ma niesamowite działanie  na perystaltykę. Każdy, kto lubi chili cieszy się, że ono daje wspaniały smak każdemu posiłkowi. Niespodzianką jest, że chili nie ma mieć  wpływu na śluzówkę żołądka , ale wręcz przeciwnie  ma ją nawet chronić przed agresywnymi sustancjami  ( np. aspiryna). 

Ale to nie jest jeszcze wszystko , co chili potrafi: ono zwalcza zaparcia tak samo dobrze  jak i  wzdęcia , ponieważ poprzez uwalnianie wiatrów  pomaga wątrobie w odtruwaniu  i ma działanie  moczopędne.  Chili stymuluje  krążenie , pomaga przy niskim ciśnieniu , zapobiega zakrzepom  i jest godne polecenia przy migrenie i bólach głowy. 

Także działa " ostro" na psychikę. Podczas jedzenie może  pędzić łzy z oczu i  wodę z nosa , ale równocześnie ogrzewa całą jamę ustną  i to dalej wywołuje reakcję ze strony mózgu , gdzie zostają pobudzone centra wywołujące uczucie  szczęścia i zadowolenia . Obniża się ostre działanie, pojawia się uczucie odprężenia , łagodzenia bólu  i zostają  wydalone endofiny , wywołujące lekkie uczucie euforii. Ty czujes się  lekko podnieconym i masz wspaniałe samopoczucie. Ka

Kapsaicyna  posiada pewny potencjał przyzwyczajenia. Po pewnym czasie przyzwyczaja się organizm do ostrego smaku  i konieczne jest podniesienie dawki , aby ponownie odczuwać ten bodziec. Ta zależność nie jest niebezpieczna, bo nie prowadzi do uzależnienia.

Ostrość chili  jest mierzona przy pomocy tzw. skali  Scoville : na najłagodniejszym końcu znajduje się  papryka warzywna z wartością zero do dziesięciu stopni . Papryka chili  i chili  (Piri - piri) ma między 100 a 100.00 stopni, gaz pieprzowy ma 2.000.000 stopni - i czysta kapsaicyna ma około 16.000.000 stopni - i tym samym jesteśmy na końcu skali Scoville.  i osiągneliśmy wszystkie smaki.