Ostry na chili - Twój organizm się cieszy!
Krótkie, długie, cienkie, grube, okrągłe, żółte, zielone , czerwone... to co już od lat normalnym jest w Azji , Południowej Ameryce i częściach Afryki , dotarło także do Europy Środkowej : ostre chilli podbiły nasze nawyki odżywcze. Jeśli smakuje ... możesz dla siebie zrobić coś dobrego..
Dający smak składnik Kapsaicyna , zawarta w chilli , jest również w medycynie kontrowersyjna. Ona jest używana w tzw. plastrach ogrzewających , ponieważ ma bardzo silne działanie stymulujące przepływ krwi i dlatego jest chętnie używana w dolegliwościach reumatycznych, bólach mięśniowych i nerwów, lumbago i zakwasach.
Również w " wewnętrznym stosowaniu" - mowa o spożyciu - wspiera ukrwienie, działa łagodząco na bóle, rozcieńcza krew i pomaga, dzięki własnym, podnoszącym przemianę materii właściwościom - w redukcji tłuszczu - to znaczy, łatwiej tracisz na wadze , jeśli jadasz ten tzw. "spalacz tłuszczu". Ponadto wzmacnia pieprz chili system immunologiczny , poprzez przeciwalergiczne i hamujące wzrost bakteri i wirusów, działanie. Katar , czy zaflegmienie płuc (astma!) mogą być złagodzone poprzez ostro przyprawioną zupę!
Zarówno medycyna, jak i medycyna naturalna są "ostre" na chili : ono wzmacnia przepływ śliny i kwasów żołądkowych , jak i ruchliwość jelit , co ma niesamowite działanie na perystaltykę. Każdy, kto lubi chili cieszy się, że ono daje wspaniały smak każdemu posiłkowi. Niespodzianką jest, że chili nie ma mieć wpływu na śluzówkę żołądka , ale wręcz przeciwnie ma ją nawet chronić przed agresywnymi sustancjami ( np. aspiryna).
Ale to nie jest jeszcze wszystko , co chili potrafi: ono zwalcza zaparcia tak samo dobrze jak i wzdęcia , ponieważ poprzez uwalnianie wiatrów pomaga wątrobie w odtruwaniu i ma działanie moczopędne. Chili stymuluje krążenie , pomaga przy niskim ciśnieniu , zapobiega zakrzepom i jest godne polecenia przy migrenie i bólach głowy.
Także działa " ostro" na psychikę. Podczas jedzenie może pędzić łzy z oczu i wodę z nosa , ale równocześnie ogrzewa całą jamę ustną i to dalej wywołuje reakcję ze strony mózgu , gdzie zostają pobudzone centra wywołujące uczucie szczęścia i zadowolenia . Obniża się ostre działanie, pojawia się uczucie odprężenia , łagodzenia bólu i zostają wydalone endofiny , wywołujące lekkie uczucie euforii. Ty czujes się lekko podnieconym i masz wspaniałe samopoczucie. Ka
Kapsaicyna posiada pewny potencjał przyzwyczajenia. Po pewnym czasie przyzwyczaja się organizm do ostrego smaku i konieczne jest podniesienie dawki , aby ponownie odczuwać ten bodziec. Ta zależność nie jest niebezpieczna, bo nie prowadzi do uzależnienia.
Ostrość chili jest mierzona przy pomocy tzw. skali Scoville : na najłagodniejszym końcu znajduje się papryka warzywna z wartością zero do dziesięciu stopni . Papryka chili i chili (Piri - piri) ma między 100 a 100.00 stopni, gaz pieprzowy ma 2.000.000 stopni - i czysta kapsaicyna ma około 16.000.000 stopni - i tym samym jesteśmy na końcu skali Scoville. i osiągneliśmy wszystkie smaki.
Ostatnia ocena
-
4.2 (5)Blue Farm Bio Barista Oat Base, 300 g
- W 100% roślinna i bezglutenowa
- Bez dodatku cukru*
- Bez zbędnych dodatków
31,99 zł (106,63 zł / kg)Dostawa do 15 grudnia
-
5.0 (2)Blue Farm Bio Chai Oat Latte, 300 g
- Z cynamonem, imbirem i kardamonem
- Bez kofeiny
- Bez dodatków
55,00 zł (183,33 zł / kg)Dostawa do 15 grudnia
-
4.7 (3)Blue Farm Bio Matcha Oat Latte, 300 g
- Wysokiej jakości organiczna matcha
- Aromatyzowana grzybem leczniczym Lion's Mane
- Bez dodatków
55,00 zł (183,33 zł / kg)Dostawa do 15 grudnia