Nasion Chia - co one naprawdę potrafią

Nowy super - trend  odnośnie żywności  i aktualny "Bóg" wśród Superfood są zdecydowanie nasiona Chia. W internecie znajdziesz niesamowitą ilość proponowanych produktów . W opisach chwalone są ich  wspaniałe właściwości, pozytywny wpływ na zdrowie  i jeszcze wiele więcej. Im dłużej to czytasz tym bardziej nasuwa się myśl, że w zasadzie nic nie ma co te nasiona nie potrafią. Ale jak wyglądają prawdziwe fakty?Czy ona naprawdę spełniają w nie wkładane oczekiwania? Czy może mamy znowu do czynienia z maszynerią marketingu, która niebawem nam zaprezentuje nowszy, jeszcze lepiej działający Superfood i pozostawi Chia na boku?Poniżej parę trzeźwych faktów.

 Nasiona chia (polska nazwa szałwia hiszpańska)  , są nasionami południowo - amerykańskiej rośliny należącej do rodziny jasnotowatych i pochodzącej pierwotnie z Meksyku.Ponieważ roślina ma skłonności do gnicia , rośnie głównie w regionach, w których mało pada . Dzisiaj jest kultywowana w innych krajach południowo - amerykańskiech, a nawet w Australii. To jest jednoroczna roślina , osiągająca wysokość do 1,75 metrów. Jej kwiaty  są albo białe albo  lśniąco niebieskie. Nasiona są białe lub czarne.

W czasach Azteków były te nasiona jednym z podstawowych pokarmów , jak i używano je jako środek leczniczy. Poprzez zniszczenie  Imperium Azteków  zapomniano o jakościach tej rośliny . Aż do czasu przed paroma laty.

Przejdźmy teraz do składników,to znaczy w zakres , który jest ważny aby naprawdą poznać zalety tej rośliny.

Zasadniczo zawierają nasiona Chia do 38% oleju chia , około 20% białek , całe 40% węglowodanów i całą grupę minerałów , kwas foliowy i przeciwutleniacze. No to mamy już parę informacji . Ktoś jednak może powiedzieć - nic szczególnego, bo nasiona lnu mają podobny skład.

Olej Chia zawiera bardzo dużą część niezbędnych kwasów tłuszczowych ,przy czym kwas Omega - 3 do 60% i Omega - 6 do około 18%. I tutaj możemy porównać je z nasionami lnu , bo ten stosunek jest tam podobny.

Przy bliższym spojrzeniu wpada w oko jednak parę zasadniczych różnic: aczkolwiek nasiona lnu i Chia  na pierwszy rzut oka są bardzo podobne  odnośnie zawartych składników , jest ich koncentracja całkowicie inna. I tak zawierają nasiona Chia  nie tylko  większą ilość różnych minerałów w porównaniu z lnem , wiele z nich jest  w wyższej koncentracji. Dalsza zaleta to: nasiona Chia są trwalsze. W temperaturach pokojowych  i ciemnym pomieszczeniu mają  trwałość od 2 - 4 lat! I z tym nie mogą się równać nasiona lnu, szczególnie te śrutowane.

Wniosek: sprawdzian faktów pozwala wysunąć dwa wnioski: tak - to prawda , że nasiona Chia są bardzo zdrowe  i są wspaniałym pokarmem dal zrównoważonego odżywiania . Z  wysoką gęstością odżywek  przewyższają inne substancje  i mogą bardzo pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Ponadto wpływają na  różnorodność w naszej kuchni.

I nie, to nie jest prawdą, że one są "środkiem cudotwórczym" , jak często są opisywane. Takich po prostu nie ma. One są wprawdzie zdrowe , ale wiele zalet, które są im przypisywane nie jest prawdą. Dotychczas nie było możliwe udowodnienie w badaniach np. , że one pomagają w redukcji wagi .

PS: szczególnie  dla wegetarian i weganów są nasiona Chia interesujące, ponieważ  one są doskonałym źródłem białka i wapnia.