Nasion Chia - co one naprawdę potrafią
Nowy super - trend odnośnie żywności i aktualny "Bóg" wśród Superfood są zdecydowanie nasiona Chia. W internecie znajdziesz niesamowitą ilość proponowanych produktów . W opisach chwalone są ich wspaniałe właściwości, pozytywny wpływ na zdrowie i jeszcze wiele więcej. Im dłużej to czytasz tym bardziej nasuwa się myśl, że w zasadzie nic nie ma co te nasiona nie potrafią. Ale jak wyglądają prawdziwe fakty?Czy ona naprawdę spełniają w nie wkładane oczekiwania? Czy może mamy znowu do czynienia z maszynerią marketingu, która niebawem nam zaprezentuje nowszy, jeszcze lepiej działający Superfood i pozostawi Chia na boku?Poniżej parę trzeźwych faktów.
Nasiona chia (polska nazwa szałwia hiszpańska) , są nasionami południowo - amerykańskiej rośliny należącej do rodziny jasnotowatych i pochodzącej pierwotnie z Meksyku.Ponieważ roślina ma skłonności do gnicia , rośnie głównie w regionach, w których mało pada . Dzisiaj jest kultywowana w innych krajach południowo - amerykańskiech, a nawet w Australii. To jest jednoroczna roślina , osiągająca wysokość do 1,75 metrów. Jej kwiaty są albo białe albo lśniąco niebieskie. Nasiona są białe lub czarne.
W czasach Azteków były te nasiona jednym z podstawowych pokarmów , jak i używano je jako środek leczniczy. Poprzez zniszczenie Imperium Azteków zapomniano o jakościach tej rośliny . Aż do czasu przed paroma laty.
Przejdźmy teraz do składników,to znaczy w zakres , który jest ważny aby naprawdą poznać zalety tej rośliny.
Zasadniczo zawierają nasiona Chia do 38% oleju chia , około 20% białek , całe 40% węglowodanów i całą grupę minerałów , kwas foliowy i przeciwutleniacze. No to mamy już parę informacji . Ktoś jednak może powiedzieć - nic szczególnego, bo nasiona lnu mają podobny skład.
Olej Chia zawiera bardzo dużą część niezbędnych kwasów tłuszczowych ,przy czym kwas Omega - 3 do 60% i Omega - 6 do około 18%. I tutaj możemy porównać je z nasionami lnu , bo ten stosunek jest tam podobny.
Przy bliższym spojrzeniu wpada w oko jednak parę zasadniczych różnic: aczkolwiek nasiona lnu i Chia na pierwszy rzut oka są bardzo podobne odnośnie zawartych składników , jest ich koncentracja całkowicie inna. I tak zawierają nasiona Chia nie tylko większą ilość różnych minerałów w porównaniu z lnem , wiele z nich jest w wyższej koncentracji. Dalsza zaleta to: nasiona Chia są trwalsze. W temperaturach pokojowych i ciemnym pomieszczeniu mają trwałość od 2 - 4 lat! I z tym nie mogą się równać nasiona lnu, szczególnie te śrutowane.
Wniosek: sprawdzian faktów pozwala wysunąć dwa wnioski: tak - to prawda , że nasiona Chia są bardzo zdrowe i są wspaniałym pokarmem dal zrównoważonego odżywiania . Z wysoką gęstością odżywek przewyższają inne substancje i mogą bardzo pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Ponadto wpływają na różnorodność w naszej kuchni.
I nie, to nie jest prawdą, że one są "środkiem cudotwórczym" , jak często są opisywane. Takich po prostu nie ma. One są wprawdzie zdrowe , ale wiele zalet, które są im przypisywane nie jest prawdą. Dotychczas nie było możliwe udowodnienie w badaniach np. , że one pomagają w redukcji wagi .
PS: szczególnie dla wegetarian i weganów są nasiona Chia interesujące, ponieważ one są doskonałym źródłem białka i wapnia.
Ostatnia ocena
- 5.0 (2)
Govinda Sezam Laddu bio, 120g
- Ajurwedyjski wyrób z ciecierzycy
- Więcej niż tylko przyjemność
- Kontrolowane biologicznie
23,99 zł (199,92 zł / kg)Dostawa do 5 maja
- 5.0 (1)
Terra Elements Organiczna spirulina w proszku, 125 g
- Zawiera żelazo roślinne
- Jakość surowej żywności
- Wykonane z Spirulina platensis
65,00 zł (520,00 zł / kg)Dostawa do 5 maja
- 23,99 zł (199,92 zł / kg)
Dostawa do 12 maja
- 5.0 (1)
Govinda Daktyle kokos bio, 120 g
- Fair Trade
- Wysoka zawartość błonnika
- Kontrolowane biologicznie
21,99 zł (183,25 zł / kg)Dostawa do 5 maja