Witamina C - zdrowy doping zahamowuje przeziębienie!

Witamina C  , kwas askorbinowy, C6H806... została odkryta w roku  1912 i poznana w jej znaczeniu dla ludzkiego organizmu.  - Tym samym  przeszedł do historii okres chorych na szkorbut marynarzy z krwawiącymi dziąsłami  , którzy cierpieli na niedobory wit. C. My pamiętamy: dla 100 spośród 160 marynarzy statku Vasca da Gama, zakończyła się w roku 1498 podróż  dookoła Przylądka Dobrej Nadziei  w Afryce, śmiertelnie - i to  z powodu podwyższonej podatności na infekcje.

Szkorbut nie istnieje praktycznie w dniu dzisiejszym w krajach europejskich - ale znane jest nadal  wysoce skuteczne działanie witaminy C na system immunologiczny. Szczególnie trarz, jesienią , kiedy w każdym sklepie słychać kichanie  i wirus  kataru tylko czeka na atakowanie, jest o wiele zdrowszym  być wzmocniony stuprocentowo witaminą C. 

Oficjalnie są polecane  100 miligramów dziennie czystej witaminy C  - ale są pewne sytuacje, w których organizm potrzebuje znacznie więcej witaminy C: przy dużym obciążeniu,  np. przyczynia się witamina C  do  ochrony  komórek przed stresem oksydacyjnym podczas ciężkiej pracy fizycznej. Również zimne, mokre pory roku  należą do sytuacji , wymagających wyższych dawek witaminy C  - ona wspiera produkcję przeciwciał i  dostarcza białym krwinkom  konieczną energię do walki ze źródłem infekcji.

Jeśli , przy pierwszych objawach ewentualnego przeziębienia, przyjmujemy podwyższone dawki witaminy C, możliwe  jest zahamowanie ewentualnej infekcji  .  Szybko zanika pierwsze drapanie w gardle, zmęczenie jest  przeszłością i śluzówki są ponownie wolne.  Często działa witamina C zapobiegająco.

Ale  czy nie ma niebezpieczeństwa przedawkowania? - pyta wielu z nas - nie ,nie ma, to nie jest możliwe - odpowiadają eksperci. To co jest za dużo zostaje wydalone przez nerki , bardzo prosto.  Dlatego jest tak sensownym, przy suplementach diety, pobierać produkty o przedłużonym uwalnianiu , któróe całą dawkę witaminy C nie uwalniają od razu, tylko stopniowo.

Oczywiście można także spróbować  przyjmować konieczną dawkę witaminy C poprzez  zrównoważone odżywianie . Odpowiednimi  produktami żywnościowymi są: wiśnia Acerola  (1500 mg na 100 g), dzika róża (1200 mg), czarna porzeczka (170 mg), pietruszka (160 mg), kapusta, brokuły i papryka (100 mg), cytryny i pomarańcze (50 mg) , wątroba cielęca i wołowa  (40 mg) ...
• Ponieważ organizm może gromadzić witaminę C tylko w ograniczonej  ilości   i
• podczas  przechowywania, chłodzenia  i ogrzewania  żywności dochodzi do wysokich strat witaminy C , konieczne jest ,
szczególnie w tych dniach jesiennych ,wsparcie organizmu dodatkową dawką witaminy C. Nic temu nie  przeciwdziała, aby  ten proces wspierać   proszkiem owoców rokitnika,  kompleksem Aceroli lub proszkiem z dzikiej róży  ....