Witamina C - zdrowy doping zahamowuje przeziębienie!
Witamina C , kwas askorbinowy, C6H806... została odkryta w roku 1912 i poznana w jej znaczeniu dla ludzkiego organizmu. - Tym samym przeszedł do historii okres chorych na szkorbut marynarzy z krwawiącymi dziąsłami , którzy cierpieli na niedobory wit. C. My pamiętamy: dla 100 spośród 160 marynarzy statku Vasca da Gama, zakończyła się w roku 1498 podróż dookoła Przylądka Dobrej Nadziei w Afryce, śmiertelnie - i to z powodu podwyższonej podatności na infekcje.
Szkorbut nie istnieje praktycznie w dniu dzisiejszym w krajach europejskich - ale znane jest nadal wysoce skuteczne działanie witaminy C na system immunologiczny. Szczególnie trarz, jesienią , kiedy w każdym sklepie słychać kichanie i wirus kataru tylko czeka na atakowanie, jest o wiele zdrowszym być wzmocniony stuprocentowo witaminą C.
Oficjalnie są polecane 100 miligramów dziennie czystej witaminy C - ale są pewne sytuacje, w których organizm potrzebuje znacznie więcej witaminy C: przy dużym obciążeniu, np. przyczynia się witamina C do ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym podczas ciężkiej pracy fizycznej. Również zimne, mokre pory roku należą do sytuacji , wymagających wyższych dawek witaminy C - ona wspiera produkcję przeciwciał i dostarcza białym krwinkom konieczną energię do walki ze źródłem infekcji.
Jeśli , przy pierwszych objawach ewentualnego przeziębienia, przyjmujemy podwyższone dawki witaminy C, możliwe jest zahamowanie ewentualnej infekcji . Szybko zanika pierwsze drapanie w gardle, zmęczenie jest przeszłością i śluzówki są ponownie wolne. Często działa witamina C zapobiegająco.
Ale czy nie ma niebezpieczeństwa przedawkowania? - pyta wielu z nas - nie ,nie ma, to nie jest możliwe - odpowiadają eksperci. To co jest za dużo zostaje wydalone przez nerki , bardzo prosto. Dlatego jest tak sensownym, przy suplementach diety, pobierać produkty o przedłużonym uwalnianiu , któróe całą dawkę witaminy C nie uwalniają od razu, tylko stopniowo.
Oczywiście można także spróbować przyjmować konieczną dawkę witaminy C poprzez zrównoważone odżywianie . Odpowiednimi produktami żywnościowymi są: wiśnia Acerola (1500 mg na 100 g), dzika róża (1200 mg), czarna porzeczka (170 mg), pietruszka (160 mg), kapusta, brokuły i papryka (100 mg), cytryny i pomarańcze (50 mg) , wątroba cielęca i wołowa (40 mg) ...
• Ponieważ organizm może gromadzić witaminę C tylko w ograniczonej ilości i
• podczas przechowywania, chłodzenia i ogrzewania żywności dochodzi do wysokich strat witaminy C , konieczne jest ,
szczególnie w tych dniach jesiennych ,wsparcie organizmu dodatkową dawką witaminy C. Nic temu nie przeciwdziała, aby ten proces wspierać proszkiem owoców rokitnika, kompleksem Aceroli lub proszkiem z dzikiej róży ....
Ostatnia ocena
- 67,00 zł (167,50 zł / kg)
Dostawa do 17 czerwca
- 5.0 (1)
Berglöwe Premium Whey Isolat Natur, 350 g
-15%- Delikatna mikrofiltracja z przepływem krzyżowym
- Bez tłuszczu i bez dodatku cukru
- L-Glutamina i BCAA
56,78 zł 67,00 zł (162,23 zł / kg)Dostawa do 17 czerwca
- 5.0 (1)
Fleurance Nature Mincifine® cukierki, 80 Tabletek do żucia
-11%- Smak czarnej porzeczki
- Idealne również w podróży
- Bez cukru
38,09 zł 42,99 złDostawa do 17 czerwca
- 4.7 (3)
anatis Naturprodukte Rozmaryn BIO, 90 Kapsułek
-11%- Wegański
- Bez substancji syntetycznych
- Jedno opakowanie wystarcza na 30 dni
73,09 zł 82,00 zł (2 291,22 zł / kg)Dostawa do 17 czerwca