wtorek, 21 października 2008

Imbir - dawca mocy.

Triumfalny pochód. W Afryce i dużej części Azji, przysięgają ludzie już od bardzo dawna na działanie  i smak imbiru . Ale również u nas zaczął on swój zwyciąski pochód.
Szałowy.  Tymczasem  jest imbir  dostępny w naszych sklepach jako  świerzy korzeń. Jego smak jest znakomity do potraw z kurczaka. jagnięciny, ryb i niektórych potraw warzywnych , które pozyskują dzięki imbirowi, na smaku.
Słodki i smaczny. Przez długi czas był imbir, głównie w Wielkiej Brytanii, podawany jako kandyzowany przysmak  w okresie Bożego Narodzenia. Przez cały rok jest również lubiany jako dodatek do herbaty.
Wiedza. Imbir, również zwany Ingber, imber, korzeń imbiru  jest rośliną należącą do rodziny imbirowatych i roślin jednoliściennych  (Liliopsida).
Bogaty w witaminy. Imbir zawiera olejek eteryczny, gingerole , diarylheptanoidy, shogaol. Dodatkowo zawiera korzeń witaminę C , cynk, magnez , żelazo, wapń i potas.
Środek leczniczy.  Imbirzostał przyjęty w roku 1997  do wykazu Farmakopei niemieckiej. Imbir ma działanie przeciwwymiotne, a zatem jest często stosowana w przewodzie pokarmowym. Pomaga przeciwko nudnościom i wymiotom.
Afrodyzjak. Korzeniowi przypisuje się działanie pobudzające. W azjatyckiej medycynie alternatywnej  jest on używany, dzięki działaniu  hamującemu zapalenia, przy zapaleniu stawów , mięśni i przeziębieniach.
Uprawy. Największe obszary upraw znajdują się w Nigerii i Indiach, ale również w naszych szerokościach geograficznych  można uprawiać imbir. On nie jest odporny na temperatury zimowe i dlatego mozna jego hodować tylko w  pomieszczeniach zamkniętych.