Awokado - super owoc

Zazwyczaj widzimy jego w zielonym płaszczyku, ale czasami nosi też ciemnoczerwoną, purpurową lub  nawet czarną " sukienkę"  - awokado (Persea gratissima9 . "Rozbieramy" ten owoc , uwidacznia się dookoła dużej pestki zielonkawo - żółta , miękka substancja. Ona jest nie tylko wspaniała do wyjadania łyżką , ale również wspiera nasze zdrowie i urodę. Awokado to super owoc  - należy do rodziny jagód! ( ono nie jest pestkowcem) i pochodzi pierwotnie  z południa Meksyku.

Niwspotykana zawartość składników odżywczych , przeogromy rezerwuar nienasyconych kwasów tłuszczowych , chroniący układ sercowo - naczyniowy, obniżający poziom cholesterolu , niespotykane spektrum przeciwutleniaczy (w tym luteiny i zeaksantyny , które chronią plamkę żółtą oka), dużo witaminy C , witaminy E , prawie wszystkich B- witaminy i kwasu foliowego, witamina K , mangan , magnez , miedź  potas , fosfor , cynku , jod , wapń  i żelazo .. i  do tego mnóstwo błonnika  - w ten sposób można opisać "zawartość" owocu awokado -  lekki,  nie jest z pewnością!

Dodatkowo jest awokado gwiazdą na niebie urody , pięknej skóry i wypielągnowanych włosów - wszstko  co kręci sią wokół naszego wyglądu.  Wymieszany na papkę z miodem  i naniesiony jako maseczka na twarz, pozostawia delikanie różowo połyskującą cerę. Wymieszany z płatkami owsianymi , jajkiem i dodatkiem soku cytrynowego  daje cudownie kojącą maseczką dla rąk. Z naturalnym jogurtem  wmasowany w świeżo umyte włosy daje im zdrowy połysk  ( resztki awokado trzeba koniecznie całkowicie wymyć z włosów , inaczej wygląda to  brzydko , bo awokado szybko przyjmuje brązowe zabarwienie).

Trudno uwierzyć, że z pomocą tego tłustego awokado  ( do 200 kcal/100 g)  można całkiem dobrze redukować wagę.Ta niespotykana zawartość odżywek  z ich składnikami jak białka, węglowodany i tłuszcze daje natychmiastowe uczucie sytości. Poza tym jakość tłuszczu wpływa pozytywnie na wchłanianie witamin. Awokado najlepiej spożywać z cytryną, solą lub pieprzem - albo jako dodatek do jogurtu , sałatki z pomidorami lub cebuli. 
Awokado  - po hiszpiańsku zwany - Aguacate należy do klasyków kuchni  meksykażskiej, w której jest przygotowywany Guacamole - rodzaj kremu. On jest podobny do naszych dipów , ale zawiera zdecydowanie więcej chili. Jadany jest do Tortilla, jako przystawka do potraw mięsnych i naturalnie do Tacos - i dodatkowo życzy się Smacznego!!