wtorek, 22 lipca 2014

Delektuj się produktami mlecznymi - mimo nietolerancji laktozy - to jest możliwe!

Nietolerancja laktozy  nie jest  rzadkością: ponad 15% ludności cierpi na nią. Następstwo: produkty mleczne i produkty w których zawarty jest  cukier mleczny ( np. kiełbasy, chleb, czekolada lub niektóry leki), wywołuje u osób dotniętych objawy  jak: nudności, wymioty , kolki, biegunkę , wzdęcia i jeszcze bardziej uciążliwe jak: zmęczenia, zaburzenia snu  i zawroty głowy. Ale my mamy "pomoc"  - preparaty, które pozwalają ominąć nietolerancję laktozy...

U osób cierpiących na nietolerancję laktozy wykazano niedobór  enzymu laktazy  lub całkowity jego brak. Większość dorosłych Azjatów i Afrykańczyków  wcale nie toleruje  mleka (jego produktów) , ponieważ ten specjalny enzym, po okresie dziecięcym ,u nich calkowicie zanika. Jeśli, mimo tego, jest spożywana laktoza, dociera laktoza do jelita grubego i tam fermentuje. Wynik: nadmierna produkcja gazów  i tym samym wysokie ciśnienie w jeliatch . Jeśli nie zostaje ta dolegliwość rozpoznana, ( lekarze dysponują odpowiednimi testami diagnostycznymi) , może dojść do trwałego uszkodzenia śluzówki jelit!

Wiele osób bardzo lubi mleko i produkty mleczne i wolą cierpieć na następstwa spożycia, aniżeli z nich całkowicie zrezygnować - w dniu dzisiejszym nie trzeba tak bezwzględnie przestrzegać tej rezygnacji , ponieważ mamy do dyspozycji  laktazę do połykania  .U osób z problemami trawienia  laktozy zostaje  jej trawienie pobudzone. I to funkcjonuje następująco: jeśli zawiera posiłek  laktozę , połykamy jedną, niepogryzioną kapsułkę i popijamy dużą ilością wody. Zależnie od preparatu  zostaje pewna ilość laktozy  rozszczepiona bezpośrednio w żołądku  i tym samym w wyższym procencie unieszkodliwiona.

Obok faktycznej ( prawdziwej) nietolerancji laktozy istnieje formaintolerancji mleka ( produktów mlecznych)  zawartych w niektórych produktach w minimalnych ilościach ( np. gorzka czekolada, mozazarella i/lub masło). Te produkty są przeważnie dobrze tolerowane , jeśli nie są zbyt często spożywane. W tych przypadkach może nietolerancja łagodnieć lub całkowicie zanikać.

Jeśli ktoś cierpi faktycznie na nietolerancję , dla niego nazywa się:  rezygnacja z mleka! Prawdę powiedziawszy to nie jest tragedią w dniu dzisiejszym; istnieje przecież tyle innych  produktów alternatywnych. Dodać trzeba , że jest bajką, że tylko mleko krowie zawiera laktozę  - każde mleko ssaka - także owiec, kóz i wielbłądów  - zawiera tą substancję, również mleko końskie - i ono w bardzo nadmiernych ilościach. Najwięcej laktozy , nie zawiera mleko jako mleko, tylko jego przetwór  -chude mleko sproszkowane  i proszek serwatki ( do 60 gramów na 100 gramów) . Te prodkukty trzeba unikać, bo przy tej zawartości nie pomogą nawet najlepsze produkty do połykania!