Delektuj się produktami mlecznymi - mimo nietolerancji laktozy - to jest możliwe!

Nietolerancja laktozy nie jest rzadkością: ponad 15% ludności cierpi na nią. Następstwo: produkty mleczne i produkty w których zawarty jest cukier mleczny ( np. kiełbasy, chleb, czekolada lub niektóry leki), wywołuje u osób dotniętych objawy jak: nudności, wymioty , kolki, biegunkę , wzdęcia i jeszcze bardziej uciążliwe jak: zmęczenia, zaburzenia snu i zawroty głowy. Ale my mamy "pomoc" - preparaty, które pozwalają ominąć nietolerancję laktozy...

U osób cierpiących na nietolerancję laktozy wykazano niedobór enzymu laktazy lub całkowity jego brak. Większość dorosłych Azjatów i Afrykańczyków wcale nie toleruje mleka (jego produktów) , ponieważ ten specjalny enzym, po okresie dziecięcym ,u nich calkowicie zanika. Jeśli, mimo tego, jest spożywana laktoza, dociera laktoza do jelita grubego i tam fermentuje. Wynik: nadmierna produkcja gazów i tym samym wysokie ciśnienie w jeliatch . Jeśli nie zostaje ta dolegliwość rozpoznana, ( lekarze dysponują odpowiednimi testami diagnostycznymi) , może dojść do trwałego uszkodzenia śluzówki jelit!

Wiele osób bardzo lubi mleko i produkty mleczne i wolą cierpieć na następstwa spożycia, aniżeli z nich całkowicie zrezygnować - w dniu dzisiejszym nie trzeba tak bezwzględnie przestrzegać tej rezygnacji , ponieważ mamy do dyspozycji laktazę do połykania .U osób z problemami trawienia laktozy zostaje jej trawienie pobudzone. I to funkcjonuje następująco: jeśli zawiera posiłek laktozę , połykamy jedną, niepogryzioną kapsułkę i popijamy dużą ilością wody. Zależnie od preparatu zostaje pewna ilość laktozy rozszczepiona bezpośrednio w żołądku i tym samym w wyższym procencie unieszkodliwiona.

Obok faktycznej ( prawdziwej) nietolerancji laktozy istnieje formaintolerancji mleka ( produktów mlecznych) zawartych w niektórych produktach w minimalnych ilościach ( np. gorzka czekolada, mozazarella i/lub masło). Te produkty są przeważnie dobrze tolerowane , jeśli nie są zbyt często spożywane. W tych przypadkach może nietolerancja łagodnieć lub całkowicie zanikać.

Jeśli ktoś cierpi faktycznie na nietolerancję , dla niego nazywa się: rezygnacja z mleka! Prawdę powiedziawszy to nie jest tragedią w dniu dzisiejszym; istnieje przecież tyle innych produktów alternatywnych. Dodać trzeba , że jest bajką, że tylko mleko krowie zawiera laktozę - każde mleko ssaka - także owiec, kóz i wielbłądów - zawiera tą substancję, również mleko końskie - i ono w bardzo nadmiernych ilościach. Najwięcej laktozy , nie zawiera mleko jako mleko, tylko jego przetwór -chude mleko sproszkowane i proszek serwatki ( do 60 gramów na 100 gramów) . Te prodkukty trzeba unikać, bo przy tej zawartości nie pomogą nawet najlepsze produkty do połykania!