poniedziałek, 30 czerwca 2014

Zatankuj witaminy i minerały ze świeżych owoców!

Nasza natura daje nam latem pełen stół: maliny, truskawki, wiśnie, czereśnie morele, porzeczki czerwone/czarne, jagody... lista jest prawie, że bez końca. Wszystkie te owoce są dostępne w krajach Europy (.. i nie trzeba ich z daleka importować). Im bardziej dojrzałe są owoce podczas zbiorów, tym wyższy jest procent zawartych w ich witamin i minerałów ( one są także pyszniejsze). I my tylko z tego korzystamy!

Morela - wyróżnia sią szczególnie poprzez wysoką zawartość karotyny  - jej zawartość jest  w moreli tak wysoka jak w innych owocach razem. Ponadto dostarcza ona nam minerały : wapń, fosfor i żelazo  jak i witaminy: B1, B2 i C - tym samym jest ten pomarańczowy owoc z czerwonym "policzkiem" prawdziwie wszechstronną dla naszego zdrowia! Ona ma pozytywne działanie na włosy i paznokcie, zapewnia zdrowy wygląd cery , wzmacnia system immunologiczny  i ożywia krążenie. Ponadto ma, zawarty kwas salicylowy, działanie przeciwbakteryjne i zabija bakterie w przewodzie pokarmowym.

Truskawka - to prawdzowy pakiet siły dla naszego zdrowia. Ona ma bardzo wysoką zawartość minerałów jak: sód, wapń, potas, fosfor, żelazo i kwas foliowy oraz wiele witamin ( prowitamina A, B2, B3, E, K i 65 mg wit. C na 100 g). Poza tym odtruwa  ,ta niskokaloryczna , czerwona smakowitość , przewód pokarmowy , wzmacnia system immunologiczny i przemianę materii , ma działanie odwadniające, pobudzające produkcję krwi i wspierające wzrost komórek.

Czarne jagody zawierają między innymi: cukier, kwasy owocowe, pektynę, minerały: potas, wapń i fosfor, prowitaminę A i wit. B1, B2 i C. Jako składnikowi  kuracji soków owocowych przypisywane są jej właściwości lecznicze.

Porzeczki  są ze strony zdrowotnej , najbardziej wartościowymi jagodami. One są najbardziej kwaśne, ale zawierają najwięcej  błonnika, potasu, wapnia,fosforu , pektyny, kwasąw owocowych  (kwas cytrynowy) i wit. C.

Na koniec czereśnie - bogate w potas, fosfor, żelazo , magnez i wit. B1, B2, B6 i C . Poinadto dostarczają drugorzędne substancje roślinne wzmacniające system immunologiczny