poniedziałek, 03 listopada 2008

Dobrze "cynkowany" przez całe życie

Cynk jest  naszym najwartościowszym pierwiastkiem śladowym, ale również poświęcamy jemu najmniej uwagi. Aby rozjaśniła się ciemność mamy parę porad dla "cynkowego" odżywiania.

Niezbędny. Cynk jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym dla metabolizmu. On jest składnikiem wielu enzymów. Polecona dawka dzienna  dla dorosłych kobiet i mężczyzn wynosi 15 mg. UWAGA! Od ilości 1 gramna pojawiają się objawy ostrego zatrucia cynkiem.

Geny. Cynk jest zaangażowana w produkcji materiału genetycznego i wzrostu komórek. Również zdrowy system odpornościowy i  wiele hormonów potrzebują cynk.

Test. Amerykański Związek  Naukowców odżywiania przedstawił badania, które wykazały, że dzienne dawkowanie cynku u dzieci powoduje wzrost ich wydajności  psychicznych. Dzięki cynkowi poprawia się pamięć wizualna i zdolność koncentracji.

Objawy niedoboru. Niedobór cynku może prowadzić do  anemii, wypadania włosów, łamliwych paznokci i suchej skóry.
Źle zgromadzony. Cynk może  być bardzo źle gromadzony w organiźmie. Dlatego jest tak ważne dzienne dostarczanie.

Odżywianie. Cynk znajduje się w czerwonym mięsie, owocach morza, mleku, produktach pełnoziarnistych, orzechach i soczewicy.
Alergie. Szczególnie u osób z nietolerancją niektórych pokarmów jest bardzo istotne dostarczanie cynku poprzez suplementację.