poniedziałek, 03 listopada 2008

Gdzie schowała się witamina C?

Są naprawdę pomarańcze tym dawcą witaminy C? Co już dawno chcesz zapytać, a nie masz odwagi . Tutaj dowiesz się wszystkiego..

Wiedziałeś

..... że w owocach  Cuma-Cuma  jest najwyższa zawartość witaminy C?

..... że  dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi około 100 mg?

.....że spożycie witaminy C jest bezpieczne, ponieważ jej nadmiar zostaje wydalony z moczem, ponieważ witamina C jest łatwo rozpuszczalna w wodzie?

.... że nazwa witamina C i jest tylko nazwą, bo prawidłowa chemiczna nazwa jest  kwas askorbinowy?

.....że jej niedobór prowadzi do choroby zwanej szkorbutem?

..... że więcej marynarzy brytyjskich zmarło na szkorbut, aniżeli zginęło w walkach z Hiszpanami i Francuzami?

.....że można zapobiec tej chorobie z dzienną dawką tylko  20 mg witaminy C?

..... że historia żeglarstwa indziej  by wyglądała, jeśli  znano by powód  choroby już dużo wcześniej?

.... że w różnych odmiaach kapusty jest więcej witaminy C aniżeli w cytrynie i pomarańśczach?

.... że witamina C jest bezbarwnym, bezwonnym, krystalicznym proszkiem?

..... że  brak witaminy C prowadzi do krwawienia i opźźnionego gojenia się ran ?

..... że przy magazynowaniu i gotowaniu żywności dochodzi do utraty dużych ilości witaminy C? 

..... że  największym producentem kwasu askorbinowego  (sztucznie wyprodukowana wit.C) są Chiny?