Żywność fitness: domowy hummus

Żywność fitness: domowy hummus

Hummus jest nie tylko pyszny, ale także zdrowy. Głównym składnikiem hummusu jest ciecierzyca, która jest bogata w białko, co czyni ją idealną dla osób, które chcą się zdrowo odżywiać.

Co to jest hummus

Hummus to smaczny sos/dip, który zwykle składa się z ciecierzycy, tahini (prażonych, mielonych nasion sezamu), soku z cytryny, czosnku i oliwy z oliwek. Sos pochodzi z Bliskiego Wschodu, który obecnie cieszy się popularnością na całym świecie.

Hummus pasuje do wielu różnych przepisów, jest bezglutenowy i wegański.

Czy hummus jest zdrowy?

Rzućmy okiem na jego składniki. Hummus składa się wyłącznie z naturalnych produktów bez konserwantów. Jest również bogaty w błonnik i dobre źródło białka. Hummus zawiera witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Ale trzeba też powiedzieć, że hummus zawiera stosunkowo dużą ilość tłuszczu, który pochodzi z tahini i oliwy z oliwek. Możesz oczywiście użyć mniej tych składników, wtedy zawartość tłuszczu również się zmniejszy.

Dieta ketogeniczna: czy możesz jeść hummus?

Ponieważ ciecierzyca to roślina strączkowa, jest bogata w węglowodany. Jeśli więc jesteś na diecie ketogenicznej, unikaj hummusu.

Przepis

Oto prosty przepis na domowy hummus. Potrzebujesz tylko kilku składników, a na przygotowanie potrzebujesz ok. 15 minut.

Jak zrobić domowy hummus:

Składniki

  • 300 g ugotowanej ciecierzycy
  • 120 g tahini
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczka kminku mielonego
  • ½ łyżeczka soli
  • sok z jednej cytryny
  • pieprz
  • woda
  • papryka w proszku (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę moczyć przez noc przez co najmniej 12 godzin, a następnie gotować w osolonej wodzie do miękkości. Alternatywnie możesz również użyć wstępnie ugotowanej ciecierzycy w puszkach. Ale zalecamy pierwszą opcję.
  2. Teraz umieścić wszystkie składniki w robocie kuchennym i miksować wszystko przez ok. 30 sekund na wysokim poziomie.
  3. Jeśli gotowy hummus ma zbyt gęstą konsystencję, można dodać łyżkę lub dwie łyżki wody.
  4. Teraz przełożyć hummus do miski i posmakować. Dodać soli, pieprzu, kminku lub soku z cytryny w zależności od gustu. Można również dodać więcej oliwy z oliwek i, jeśli chcesz, trochę proszku z papryki.
  5. Smacznego!

Przechowuj hummus w szczelnym pojemniku w lodówce. W ten sposób można go przechowywać przez ok. pięć do siedmiu dni. Jeśli chcesz przedłużyć okres przydatności do spożycia, możesz go również zamrozić. Wtedy jest trwały ok. trzy miesięce.