Jak funkcjonuje dieta niełączenia?

Ty możesz jeść co chcesz i możesz jeść ile chcesz. Tylko nie wolno łączyć  w posiłku ze sobą białek i węglowodanów - i to jest jej tajemnica. Wynalazcą tej diety  w roku 1907 był Howard Hay . Jej podstawą jest założenie, że pokarm zostaje lepiej przerabiany, jeśli  białka i węglowodany  są spożywane oddzielnie - i to powoduje , że metabolizm tłuszcz zostaje rozkręcony i waga redukowana.

Większość artykułów na temat  diety niełączenia rozpoczyna się tak: " Włosi jadają  warzywa z rybami i mięso z warzywami, ale nigdy nie jedzą do tego.. kartofli..". I tutaj musimy się zapytać, dlaczego mimo tego ma tak wielu Włochów nadwagę? - Odpowiedź jest prosta - bo oni jadają bardzo dużo pizzy z salami, albo spaghetti bolognese! I to jest absolutnie zabronione przy diecie niełączenia!  Pizza zawiera bardzo dużo węglowodanów  I białek  (np. ser żółty), makaron z mięsem mielonym   - to ta sama kombinacja . Także kiełbaski pieczone z frytkami są smakołykiem  z którym trzeba się pożegnać przy diecie niełączenia!

Zasadniczo obowiązuje : między pokarmem białkowym a pokarmem węglowodanowym powinny minąć conajmniej trzy godziny , ale jeszcze lepiej - cztery. Wtedy jesteś pewnym, że pokarm został prwidłowo strawiony , zanim już następny jest spożyty  i w inny sposób musi być trawionym. Ta przerwa między posiłkami  zapewnia , że wszystko co było w żołądku napewno zostało strawione  i nie dochodzi do mieszania z pokarmem " niestrawionym " lub tylko " częściowo strawionym".

Trawienie węglowodanów rozpoczyna się w jamie ustnej. Odpowiedzialna za to jest amylaza  - enzym , produkowany w ślinie . On rozszczepia  zawartą w pożywieniu skrobię  i potrzebuje do tego lekko zasadowe otoczenie. Nie ma środowiska zasadowego w ustach  ( np. po spożyciu mięsa  nie jest to możliwe) , przechodzi skrobia bez rozszczepiania i trawienia z żołlądka do  dwunastnicy. Białko , podlega trawieniu dopiero w żołądku przy pomocy pepsyny i kwasu solnego - i do tego potrzebuje kwaśne środowisko . Zostają wymieszane obydwa rodzaje pokarmu , ma organizm trudności w procesie trawienia , o wiele większe, aniżeli przy spożyciu diety niełączenia - to tyle teorii.

Dieta niełączenia jest bardzo kontrowersyjna - krytycy narzekają, że pokarmy przy tej diecie nie są  zrównoważone  i nie zapewniają zaopatrzenia  w ważne elementy. Z drugiej strony mówi proces trawienia, że ta dieta jest prawidłowa. Najlepszym jest , dokładne poinformowanie , o zaletach i wadach tego rodzaju diety , przeprowadzenie tygodnia póóbnego  i dopiero wtedy podjąć samemu decyzję.  Dieta niełączenia nie jest szybką dietą , tylko całkowitą zmianą nawyków odżywiania , która swoje  pozytywne skutki działania wykaże dopiero po bardzo długim czasie. 

Tabela diety niełączenia  - krótki przegląd:

Potrawy bogate w białko:gotowane mięso, wszystkie gatunki kiełbas, gotowane ryby,  sery, jaja, mleko i wyroby mleczne, z zawartością  tłuszczu  poniżej 50%  gotowane pomidory, gotowany szpinak, produkty sojowe, Aceto Balsamico, większość owoców i soków owocowych, musujące i suche wina.

Pokarmy bogate w węglowodany: ziemniaki,wężymord,  jarmuż, słodziki, miód, chleb, ryż, makaron, ciasta, wszystkie zboża, banany, daktyle, figi, bardzo słodkie winogrona, piwo i napoje bezalkoholowe.

Neutralna żywność:  (może być kombinowana z białkami, węglowodanami lub między sobą): surowe mięso i wędliny, takie jak Carpaccio, salami, boczek i surowe ryby, zakwaszone przetwory mlecznych, takie jak kefir, śmietana, ser, ser mozzarella, nasiona, orzechy - także wiórki kokosowe - warzywa, grzyby, awokado, jagody, ocet owocowy, żółtko jaja, tłuszcze roślinne i zwierzęce, oliwka, czarna herbata, kawa, zielona herbata, whisky, gin, woda mineralna, przyprawy i sałaty.