środa, 28 listopada 2012

Dlaczego " gorzkie" jest tak zdrowe

 Wielu wśród nas nie lubi " gorzkiego", dlatego hoduje się warzywa i owoce bez tych składników. Wynikiem są problemy z trawieniem , ponieważ śluzówka żołądka nie jest trenowana  i zapomina, że musi  się ściągać i  rozciągać. Tym samym są bakterie, trucizny, szlaka czy grzyby  nie tak łatwo odtransportowane , łatwo dochodzi do nadkwasoty  i nadmierny apetyt na słodkości  wzrasta. Mieszanki ziołowe i wyciągi dają pierwszą pomoc!

"Dobra medycyna smakuje gorzko" - mówiły nasze babcie  - i w tym jest kropla prawdy!  Składniki gorzkie  wspierają  produkcję soków trawiennych  już podczas próbowania w ustach , pomagają wątrobie w odtruwaniu , wspierają produkcję żółci i tym samym wspierają zdrowe trawienie  i florę bakteryjną jelit.  Ponadto pobudzają  tworzenie zasad, wzmacniają i regulują apetyt - co oznacza  robią nas szczupłymi - łagodzą znużenie , stany słabości i dają nam nową odwagę.

Mimo tego nie może się zaprzyjaźnić z tymi składnikami wielu młodych ludzi , ponieważ niesamowicie duży wybór słodyczy , soli i innych wzmacniaczy smaków  , które wykorzystuje  przemysł spożywczy  działa jak  pranie mózgu. To nie jest bezpieczne , ponieważ nadmiar cukru i soli przez dłuższy okres czasu  może spowodować wiele chorób jak: choroby serca, krążenia, trawienia, dolegliwości stawów i ogólne dolegliwości związane z wiekiem , które prowadzą do psychicznych  i energetycznych  dysharmonii w organiźmie. 

Często potrzebują akurat ci, którzy stanowczo zaprzeczają gorzkiemu smakowi, te surowce najbardziej. Ważne jest, w razie potrzeby powoli zacząć się przyzwyczajać do tego  nieznanego smaku - najlepiej z pomocą mieszanek ziołowych , które wspierają wspaniale wydzielanie " śmieci" i działają przeciw nadkwasocie.  Parę kropelek gorzkiej nalewki do szklanki wody  i to może też nieprzyzwyczajone podniebienie zaakceptować. W ten sposoób przyzwyczajasz się powoli  do normalnego smaku  - aż " gorzki"  nie zostaje  przyjęty jako nieprzyjemny.

Inna możliwość to 1x w miesiącu  wprowadzić " gorzki dzień"  w nawykach odżywiania  - raz spróbowany daje efekt działania!  Jedynym warunkiem jest : znalezienie pokarmów w których gorzkie składniki się znajdują  - np. na rynkach lub w sklepach z żywnością  zdrową.

Mały wybór roślin, owoców i ziół, które zawierają gorzkie sunbstancje: amarant, karczoch, piwo, gorzka cytryna, kalafior , brokuły, Campari, cykoria, endywia, grejpfrut, ogórek, proso, chmiel, kawa, kardamion, nasiona kolendry, gorzkie zioła,  rzeżucha, kurkuma, mniszek lekarski, liście laurowe, majeranek, ostropest, papryka, brukselka (kiełki), rukola, szałwia, krwawnika, szpinak, czarna czekolada, herbata, tymianek, piołun, cytryna, cukinia ...