Dlaczego " gorzkie" jest tak zdrowe

Wielu wśród nas nie lubi " gorzkiego", dlatego hoduje się warzywa i owoce bez tych składników. Wynikiem są problemy z trawieniem , ponieważ śluzówka żołądka nie jest trenowana i zapomina, że musi się ściągać i rozciągać. Tym samym są bakterie, trucizny, szlaka czy grzyby nie tak łatwo odtransportowane , łatwo dochodzi do nadkwasoty i nadmierny apetyt na słodkości wzrasta. Mieszanki ziołowe i wyciągi dają pierwszą pomoc!

"Dobra medycyna smakuje gorzko" - mówiły nasze babcie - i w tym jest kropla prawdy! Składniki gorzkie wspierają produkcję soków trawiennych już podczas próbowania w ustach , pomagają wątrobie w odtruwaniu , wspierają produkcję żółci i tym samym wspierają zdrowe trawienie i florę bakteryjną jelit. Ponadto pobudzają tworzenie zasad, wzmacniają i regulują apetyt - co oznacza robią nas szczupłymi - łagodzą znużenie , stany słabości i dają nam nową odwagę.

Mimo tego nie może się zaprzyjaźnić z tymi składnikami wielu młodych ludzi , ponieważ niesamowicie duży wybór słodyczy , soli i innych wzmacniaczy smaków , które wykorzystuje przemysł spożywczy działa jak pranie mózgu. To nie jest bezpieczne , ponieważ nadmiar cukru i soli przez dłuższy okres czasu może spowodować wiele chorób jak: choroby serca, krążenia, trawienia, dolegliwości stawów i ogólne dolegliwości związane z wiekiem , które prowadzą do psychicznych i energetycznych dysharmonii w organiźmie.

Często potrzebują akurat ci, którzy stanowczo zaprzeczają gorzkiemu smakowi, te surowce najbardziej. Ważne jest, w razie potrzeby powoli zacząć się przyzwyczajać do tego nieznanego smaku - najlepiej z pomocą mieszanek ziołowych , które wspierają wspaniale wydzielanie " śmieci" i działają przeciw nadkwasocie. Parę kropelek gorzkiej nalewki do szklanki wody i to może też nieprzyzwyczajone podniebienie zaakceptować. W ten sposoób przyzwyczajasz się powoli do normalnego smaku - aż " gorzki" nie zostaje przyjęty jako nieprzyjemny.

Inna możliwość to 1x w miesiącu wprowadzić " gorzki dzień" w nawykach odżywiania - raz spróbowany daje efekt działania! Jedynym warunkiem jest : znalezienie pokarmów w których gorzkie składniki się znajdują - np. na rynkach lub w sklepach z żywnością zdrową.

Mały wybór roślin, owoców i ziół, które zawierają gorzkie sunbstancje: amarant, karczoch, piwo, gorzka cytryna, kalafior , brokuły, Campari, cykoria, endywia, grejpfrut, ogórek, proso, chmiel, kawa, kardamion, nasiona kolendry, gorzkie zioła, rzeżucha, kurkuma, mniszek lekarski, liście laurowe, majeranek, ostropest, papryka, brukselka (kiełki), rukola, szałwia, krwawnika, szpinak, czarna czekolada, herbata, tymianek, piołun, cytryna, cukinia ...