wtorek, 28 września 2010

Kasztany jako tajna wskazówka zdrowia

Na ciepłych kasztanach  jadalnych można nie tylko ogrzać ręce, one są również  cudowne dla naszego zdrowia. Kasztany są pełne wartościowych składników . Delektuj sią tutką tych owoców, ona odpowiada pełnowartościowemu posiłkowi składającemu się z pięciu dań.

Kasztanowiec pochodzi z Azji Mniejszej.  Wcześniej jadano prażone kasztany  z jabłkami i twarożkiem  albo z winem. Kasztan był opisywany przez wielu poetów starożytności.Karol Wielki  też znał wartości tego owocu i wspierał jego uprawę.  Dla większości populacji były kasztany podstawowym składnikiem odżywczym.Również były paszą dla zwierząt. Dopieroo, jak kartofle zawędrowały z Ameryki do Europy stopniowo zapominano o kasztanach.

Kasztanowiec należy do orzechów. One nie mogą być spożywane w surowym stanie , muszą być gotowane, duszone lub prażone. Tylko w ten sposób może być odblokowana skrobia, umożliwiająca ich strawienie. Kasztany  jadalne zawierają bardzo wiele cennych składników. One zawierają: 

  • wysokiej jakości białko
  • mniej tłuszczu niż orzechy
  • ważne minerały i pierwiastki śladowe (potas, wapń, fosfor, siarka, żelazo, magnez, miedź, mangan)
  • witamina E, C i wszystkie witaminy i prowitaminy B

Jedna torebeczka kasztanów  może całkowicie nasycić. One mają bardzo dużo kalorii - 100gram daje 220 kalorii. Dlatego mogą zastąpić posiłek , mogą być po posiłku lub między posiłkami, jedzone.Koniecznie trzeba podkreślić, że kasztany  jadalne są bardzo lekko strawne. Kto ma wieczorem, po posiłkach, problemy z zasypianiem lub nawet bóle brzucha, powinien spożywać kasztany jadalne.

Kasztan jadalny wspiera, dzięki jego składnikom, nasze zdrowie.

Wzmacniają nerwy.  Zawartość witaminy B i fosforu  pomaga przy fizycznym i psychicznym wyczerpaniu.

Przynoszą odprężenie. One zawierają duże ilości aminokwasu tryptofanu, który przynosi gotowość do relaksu i snu. Ze względu na jego łatwą przyswajalność nie  obciąża żołądka.

Redukują nadmiar kwasu w organiźmie . Kasztany są bogate w podstawowe minerały. Dlatego powinni chorzy na reumatyzm jadać regularnie kasztany jadalne.

Dostarczają organizmowi siłę.. Kto był chory po operacji lub po  sterowych dniach  pozyskuje szybko siły z pomocą kasztanów jadalnych.

Wzmacniają kości i zęby. Połączenie wapnia i fosforu jest szczególnie cenne dla dzieci, młodzieży i osób starszych.

One pomagają przy żylakach i problemach z żyłami. Główny składnik aktywny, za to odpowiedzialny to  bioflawonoid - rutyna, zawarty w kasztanach jadalnych. Ponadto udowodnio w nich inne, bliżej nie przeanalizowane substancje , upłynniające krew , wzmacniające ścianki żył i zapobiegające zapaleniom żył.

Komu jest nudno jadać kasztany jadalne z woreczka na ulicy , aby korzystać z ich pozytywnych składników , powinien korzystać z alternatywy. Kasztany smakują wspaniale jako dodatek do zup, do gęsi, czy kaczki  lub nawet kurczaka  razem z jabłkami  i ziołami . One smakują w czerwonej kapuście, szpinaku  i do potraw z dziczyzną. Dodatkowo można je użyć w wielu deserach , a z ich mąki można upiec smakowite ciasta lub chleb.