wtorek, 09 lipca 2013

Lato - słońce - sezon dla Salmineli!

Im cieplejsze  stają się nasze dnie , tym więcej infekcji  z tymi niebezpiecznymi bakteriami , jest rejestrowanych. Tylko w Austrii jest stwierdzanych około 6500 zachorować wywołanych przez Salmonelle , w Szwajcarii  jest podobnie, w Niemczech jest ich ponad 70.000!  Ciemne cyfry są napewno o wiele wyższe  , możliwy jest czterokrotny wzrost. Jak możemy się chronić przed tą niebezpieczną bakterią?

Kto zachorował na tą infekcyjną chorobę ( Salmoneloza) ,narzeka od razu, ale najpóźniej  po 5 dniach na bóle brzucha, biegunkę, mdłości, wymioty i gorączkę - trzeba podkreślić, że objawy są często o wiele cięższe. U małych dzieci , osób w podeszłym wieku i osób już chorych  oznacza to: ALARM!  Jedyne co od razu pomaga, jest świadomość , że może dojść do infekcji i dlatego celowe niespożywanie pewnych pokarmów , szczególnie jeśli wiadomo, że w kuchni nie bardzo zwraca się uwagę na higienę.

Głównym źródłem  są: drób, surowe mięso , lody, jajka i potrawy jak majonez ( wszelkie dresingi do sałateę nóż, najpierw kroił surowy drób i nie został odpowiednio oczyszczony. Mięso jest najcząściej pieczone ( około 70 stopni Celzjusza) i dlatego nieszkodliwe , ale sałata jest spożywana surową - i już mamy zakażenie!

Wskazówka 1: drób piec i talerze, noże ( również ręce) , które miały kontakt z mięsem surowym , przed użyciem do innych produktów  bardzo starannie umyć. Również podstawa, na której leżało surowe mięso  nie może być ponownie uyta w gotowaniu!

Wskazówka 2:  latem jest lepiej zrezygnować z surowych jajek  ( także jeśli były w lodówce) . Odnośnie śniadania - nie ma niebezpieczeństwa, jeśli jajka wystarczająco długo były gotowane, lub smażone. Regułą jest: jajka gotować 7 minut  lub 5 minut gotować w niewielkiej ilości wody gorącej z dodatkiem soli lub octu. Jajka sadzone  powinny być pieczone przez 3 minuty na każdej stronie  ( nawet jeśli ich wygląd i smak trochę się zmienią).

Wskazówka 3: Salmonella, której nazwa pochodzi od nazwiska jej odkrywcy  Amerykanina Daniela Elmer Salmon, ginie w temp. 70 stopni Celzjusza, ale poprzez zamrożenie jest nadal niebezpieczna. Poniżej 7 stopni Celzjusza nie mogą się te bakterie rozmnażać - dlatego łańcuch chłodzenia produktów spożywczych  ma tak niesamowite znaczenie. Woda, przy odmrażaniu drobiu, zawiera mnóstwo bakterii i dlatego powinna być gromadzona  i  natychmiast wylana do odpływu. I konieczne jest ponowne umycie rąk  i użyta miska znajduje miejsce w zmywarce!