poniedziałek, 22 lipca 2013

Grylowanie bez chęci jedzenia mięsa - prawdziwa przyjemność wegetariańska

Kto chce unikać produktów pochodzenia zwierzęcego , nie musi zrezygnować z przyjemności  grylowania na świeżym powietrzu z tymi uwodziceilskimi zapachami . Produkty do grylowania z soi i tofu  lub seitanu( cińskiego mięsa)  - produktu pszenicznego , mogą być niesamowicie podobne do steku , kiełbasek  lub kotlecików  i ich smak jest taki przepyszny  i pachną tak samo, jak tylko je się położy na grylu.. Dodatkowo mamy warzywa , owoce, sery , grzyby i chleb  - i to razem może być być pradziwą rozkoszą  , bez .. mięsa.

Wielu pamięta  bardzo dobrze  kolby kukurydziane, grylowane na wolnym ognisku przy wieczorach  klubu  ( u harcerzy ) czy po prostu w rodzinie - po prostu nadziać kolbę na  patyk i trzymać ponad ogniskiem. Troszeczkę masła i soli - gotowe i smakowite.  To jest tylko jeden z bardzo wielu przykładów , jak można bez mięsa i ryb używać gryl  ( albo jako wegetarian wśród  "mięsożernych" przyjaciół) też cieszyć się tym kulinarnym smakołykiem.

Większość  pożywienia wegetarianów reaguje niestety bardzo wrażliwie na działanie gorąca, dlatego powinni wegetarianie ich pokarmy położyć raczej na brzegu gryla:  grzyb boczniak pokropiony olejkiem cytrynowym  i popieprzony ( jako alternatywa nadają się pieczarki  i jeszcze lepsze są prawdziwki!)albo warzywa , opakowane  z przyprawami  i odrobiną oleju jadalnego  w folię aluminiową . Pyszności!  Także feta z  czosnkiem, bazylią i kaparami ciernistymi , owinięta może smakować przepysznie i nawet wywołać zazdrość u kolegów - to jest ten niesamowity zapach!

Ser - zwłaszcza  ten pochodzący z Cypru i Grecji  jest jednym z najsmakowitszych  z gryla i nie do pomyślenia, aby jego nie było na takich ogniskach. Razem z delikatnymi cebulkami  i świeżymi warzywami  powstaje smakowity  hamburger.

Klasykami wśród dań  z  gryla są nadal kartofle foliowe . Dobrze opakowane , można bezpośrednio  włożyć do ognia na około 30 minut. Aby trochę szybciej szło, można je wcześniej trochę podgotować. Najlepiej zawijać nieobrane , ponieważ cienka skórka może też być jedzona. Pokrojone na plasterki  i pokropione olejem lub owijane w folię  mogą być pieczone bezpośredninio na grylu. Do tego mizeria  - o tego smakowitego dania długo niezapomnisz!

Na deser, są grylowany ananas lub banany. Polepszyj smak miodem lub syropem klonowym, a także cytryna daje ciekawą alternatywę. Inne owoce to jabłka, mango, mandarynki , brzoskwinie , arbuzy, truskawki  i gruszki  - one wszystkie nadają się do grylowania bo zachowują swoje smaki. Najprościej jest nadziąć małe kawałeczki na patyczki  i je położyć na grylu  - tym samym nic nie spada i jest łatwiej je obracać. Razem z lodami waniliowymi  dają smakowity wegetariański desert , który każdemu wspaniale smakuje!

Koniecznością jest staranne oczyszczenie gryla po grylowaniu mięsa  - inaczej dostają owoce trochę dziwny i niespotykany smak.