wtorek, 09 lipca 2013

Ochładzające pożywienie przeciw gorączce dni letnich

Grylowane,wędzone  lub pieczone potrawy , jak i słodkie należą według tradycyjnej chińskiej medycyny (TCM)  do tzw."gorących"  pokarmów , których nie powinno się w nadmiarze spożywać  w ciepłych dniach słonecznych  - one "ogrzewają" za bardzo organizm.

Przeciwnie:  arbuzy, szparagi, ogórki, pomidory, marchew, seler, szpinak , tofu , oberżyny, rzodkiewki,gruszki , śliwki  truskawki, brzoskwinie , zielona herbata , banany jak i kukurydza  lub gotowane mięso - szczególnie drobiu - chłodzą od wewnątrz i pomagają naszemu ciału  lepiej przetrwać w tych bardzo gorących dniach letnich.

Również pikantna żywność pomaga w regulacji temperatury ciała przy gorącu! Zwyczaje odżywiania w krajach gorącej strefy klimatycznej , jak np w Indiach pokazały, że to funkcjonuje. Tam jada się przeważnie bardzo pikantnie . Tzw  kapsaicyna - alkaloid zawarty w papryce  i chilli - wywołuje u nas potówkę. My usuwamy z potem nadmiar  ciepła i nasza temperatura ciała , spada.

Latem nie powinniśmy pijać bardzo mrożonych  napojów , ale lepiej coś cieplejszego. Przy spożyciu bardzo zimnych napojów  próbuje nasz organizm  wyrównać powstałą różnicę temperatury  i musi się bardzo wysilać  - to jest praca wywołująca napady potu. Poza tym takie nadmierne impulsy zimna też nie są zdrowe. 

W krajach Północnej Afryki ,dzięki tym doświadczeniom, jest pijana bardzo słodka  ciepła herbata , przeważnie herbata miętowa. Poprzez ciepło  nie zostaje dodatkowo pobudzone krążenie  i cukier  pomaga w lepszym wchłanianiu płynu.

I co jest z lodami?  - to pytanie postawi wielu z nas  - ponieważ nasz organizm musi zużyć energię, aby przetrawić tłuszcz i białko , powinniśmy zrezygnować z pokarmów bogatych w te składniki - i także z lodów! To jest polecane przez ekspertów. Szczególnie przy wysokich temperaturach , nie powinny osoby źle je znoszące  i się niezdrowo czujące, ich spożywać, a zamiast tego  wypić  napój ( nie mrożony!) jak sok jabłkowy z wodą mineralną. On zawiera minerały wody mineralnej, które zostają wydalone z potem  - i ponadto zawiera fruktozę jako dawcę energii, potas i witaminy.

Apropos picia: prawidłowe picie  nie odnosi się do wyboru napoju , ale do ilości. Izba Lekarska w Niemczech  poleca 1,5 do 2 litrów płynu  dla osoby dorosłej , bez zbytniego obciążenia. Te ilości mogą przy gorącu wzrastać trzykrotnie , co oznacza, że ilości 4,5 - 6 litrów nie są czymś szczególnym. Na pierwszym miejscu, jako gaszenie pragnienia jest zawsze woda ( mineralna)!