Zdrowym z winem - działanie polifenoli na nasze zdrowie

Hipokrates , grecki ojciec medycyny, powiedział:" pierwsza szklanka wina jest dla zdrowia, druga dla radości, trzecia dla zdrowego snu i każda następna  jest niebezpieczeństwem." Od około 2500 lat wiemy, że wino jest środkiem leczniczym , ale tylko tak długo jak my jego nie nadużywamy.  To potwierdziło wiele badań  odnośnie użycia alkoholu , które były przeprowadzane od lat 90.

Wino składa się  w 80 do 85 procent z  wody, dodatkowo alkohol , cukier, kwasy, suTraubenbstancje aromatyczne  i mikroodżywki.  Bardzo ważną rolę dla  jego zdrowotnego działania odgrywają  polifenole.

Polifenole są związkami  fitochemicznymi , które występują głównie w skórce czerwonych winogron, oraz w mniejszych ilościach w orzeszkach ziemnych, malinach, granacie i japońskim rdestowcu ostrokończystym. Podczas produkcji wina zostają uwolnione organiczne połączenia  jak barwniki i garbniki . Obecnie znanych jest ponad   4000  różnych  gatunków polifenoli . Odżywczo  najlepiej poznane są  polifenole: kwercentyna, katechiny, epikatechiny i resweratrol.

Wysokie stężenie polifenoli można znaleźć w czerwonym winie.Różnica leży w różnych procesach produkcji wina czerwonego i białego. Przy wytłaczaniu wina  białego  zostają natychmiast  po zgniataniu wydalone łupiny winogron . Przy produkcji wina czerwonego   zostają one użyte do  pozyskania aromatycznch substancji.

Za zdrowotne działanie wina jest odpowiedzialny proces  wzajemnego oddziaływania alkoholu i fenoli.

Alkohol ma pozytywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi. To znaczy alkohol podnosi poziom "dobrego cholesterolu" HDL  i obniża poziom "złego LDH" . Poza tym jest alkohol konserwatorem  polifenoli  i poprawia  zdolność wchłaniania  tych substancji przez ludzki organizm.

Kwercetyna działa relaksująco i poszerza naczynia  krwionośne. Srednica naczyń  przeprowadzających krew  jest szesza  i arterie nie mogą tak szybko  zwapnieć. Krążenie krwi jest pobudzone  i to zapobiega wysokiemu ciśnieniu.

Katechiny działają jako przeciwutleniacze  i hamują  agregację płytek krwi. To obniża ryzyko zatorów  i tym samym zawału serca.

Szczególne znaczenie ma polifenol - resweratrol:

Resweratrol znajduje się głównie w winogronach z regionów chłodnych i wilgotnych. Resweratrol jest fungicydem, substancją hamującą grzyby , która znajduje się w łupinach winogron  i służy do ochrony przed   UV światłem, grzybami  i innymi szkodnikami . Fachowcy uważają, że on ma podbne działanie na ludzi.

Resweratrol jest znany z jego przeciutleniaczowego działania, które jest wiązane z powstawaniem wolnych rodników.  Wolne rodniki to bardzo aktywne cząstki , które wnikają we własne substancje organizmu jak tłuszcz, białko  a nawet do substancji genetycznych, w których uwalniają reakcje łańcuchowe , będące w stanie zniszczyć komórki aż do DNA:  To może być powodem wielu chorób, także nowotworowych. Wolne rodniki mogą powstać  poprzez działanie stresu, trucizny środowiskowe i dym papierosów.

Dlatego, ma  resweratrol dobre działanie ochronne przeciwko chorobom układu krążenia, działa zapobiegawczo przeciw chorobom nowotworowym  i faktorom zapalenia. On wpływa na metabolizm  i ma pozytywny wpływ na agregację trombocytów. Inny pozytywny efekt działania to  spowolnienie procesu starzenia się . 

Zasadniczo jednak  nie powinno się pijać za dużo czerwonego wina , ponieważ w nim są zawrte tylko parę miligramów resweratrolu/litr  i mimo resweratrolu może dojść , przy regularnej konsumpcji, do negatywnego działania  na nasze zdrowie.