Zdrowym z winem - działanie polifenoli na nasze zdrowie

Hipokrates , grecki ojciec medycyny, powiedział:" pierwsza szklanka wina jest dla zdrowia, druga dla radości, trzecia dla zdrowego snu i każda następna jest niebezpieczeństwem." Od około 2500 lat wiemy, że wino jest środkiem leczniczym , ale tylko tak długo jak my jego nie nadużywamy. To potwierdziło wiele badań odnośnie użycia alkoholu , które były przeprowadzane od lat 90.

Wino składa się w 80 do 85 procent z wody, dodatkowo alkohol , cukier, kwasy, substancje aromatyczne i mikroodżywki. Bardzo ważną rolę dla jego zdrowotnego działania odgrywają polifenole.

Polifenole są związkami fitochemicznymi , które występują głównie w skórce czerwonych winogron, oraz w mniejszych ilościach w orzeszkach ziemnych, malinach, granacie i japońskim rdestowcu ostrokończystym. Podczas produkcji wina zostają uwolnione organiczne połączenia jak barwniki i garbniki . Obecnie znanych jest ponad 4000 różnych gatunków polifenoli . Odżywczo najlepiej poznane są polifenole: kwercentyna, katechiny, epikatechiny i resweratrol.

Wysokie stężenie polifenoli można znaleźć w czerwonym winie.Różnica leży w różnych procesach produkcji wina czerwonego i białego. Przy wytłaczaniu wina białego zostają natychmiast po zgniataniu wydalone łupiny winogron . Przy produkcji wina czerwonego zostają one użyte do pozyskania aromatycznch substancji.

Za zdrowotne działanie wina jest odpowiedzialny proces wzajemnego oddziaływania alkoholu i fenoli.

Alkohol ma pozytywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi. To znaczy alkohol podnosi poziom "dobrego cholesterolu" HDL i obniża poziom "złego LDH" . Poza tym jest alkohol konserwatorem polifenoli i poprawia zdolność wchłaniania tych substancji przez ludzki organizm.

Kwercetyna działa relaksująco i poszerza naczynia krwionośne. Srednica naczyń przeprowadzających krew jest szesza i arterie nie mogą tak szybko zwapnieć. Krążenie krwi jest pobudzone i to zapobiega wysokiemu ciśnieniu.

Katechiny działają jako przeciwutleniacze i hamują agregację płytek krwi. To obniża ryzyko zatorów i tym samym zawału serca.

Szczególne znaczenie ma polifenol - resweratrol:

Resweratrol znajduje się głównie w winogronach z regionów chłodnych i wilgotnych. Resweratrol jest fungicydem, substancją hamującą grzyby , która znajduje się w łupinach winogron i służy do ochrony przed UV światłem, grzybami i innymi szkodnikami . Fachowcy uważają, że on ma podbne działanie na ludzi.

Resweratrol jest znany z jego przeciutleniaczowego działania, które jest wiązane z powstawaniem wolnych rodników. Wolne rodniki to bardzo aktywne cząstki , które wnikają we własne substancje organizmu jak tłuszcz, białko a nawet do substancji genetycznych, w których uwalniają reakcje łańcuchowe , będące w stanie zniszczyć komórki aż do DNA: To może być powodem wielu chorób, także nowotworowych. Wolne rodniki mogą powstać poprzez działanie stresu, trucizny środowiskowe i dym papierosów.

Dlatego, ma resweratrol dobre działanie ochronne przeciwko chorobom układu krążenia, działa zapobiegawczo przeciw chorobom nowotworowym i faktorom zapalenia. On wpływa na metabolizm i ma pozytywny wpływ na agregację trombocytów. Inny pozytywny efekt działania to spowolnienie procesu starzenia się .

Zasadniczo jednak nie powinno się pijać za dużo czerwonego wina , ponieważ w nim są zawrte tylko parę miligramów resweratrolu/litr i mimo resweratrolu może dojść , przy regularnej konsumpcji, do negatywnego działania na nasze zdrowie.