Ochota na dynię ?- Porady zdrowej kuchni jesienią.

Jeśli przejeżdżasz jesienią przez Styrię jest przepięknym widok tysięcy , leżących na polach i błyszczących we wszystkich odcieniach pomarańczy - dyń. Rzadko który gatunek warzyw jest tak mocno zakorzeniony z jednym krajem jak dynia z prowincją Styrią w Austrii. Sezon na dynię zaczyna się na polach i w ogrodach już w sierpniu i trwa do listopada. Tym samym nie możemy zapomnieć o dyni w jesiennej kuchni..

Pierwotnie pochodzi dynia z Ameryki. Tam była bardzo ważnym pożywieniem u Indian szczepu Inka , Maya i Azteków. Wykopaliska pokazały, że Indianie produkowali z dyni różne urządzenia użytku codziennego jak np. butelki do przechowywania zapasów, łyżki i miski . Ale również instrumenty muzyczne i boje pływające dla rybołóstwa. Krzysztof Kolumbus przywiózł dynię do Europy.

Obecnie znamy około 800 różnych rodzajów dyni o różych kształtach , rozmiarach i kolorach. 250 gatunków nadaje się do spożycia. Dynia należy, podobnie jak pomidory, do jagód. Ona posiada długie pędy i bardzo dekoracyjne , żółte kwiaty. Ogólnie rozróżniamy dynię letnią i zimową.

Dynia letnia jest zbierana niedojrzała i przetwarzana . Ona ma krótszy okres trwałości i jej pestki, jak i łupina, są często spożywane. Najbardziej znanymi przedstawicielami są: ogórki , cukinia i melony.

Dynia zimowa to duża roślina z okrągłymi owocami aż do 50 kg wagi . Ona jest zbierana jesienią w pełni dojrzała i może być przechowywana przez 6 miesięcy. Jej łupina jest bardzo gruba i twarda i musi być obrana przed gotowaniem. Poprzez proces gotowania staje się jej miąż miękkim jak masło . Jej zapach rozciąga się od neutralnego, poprzez delikatnie owocowy aż do słodkawego i zapachu orzecha. Dlatego istnieje tak duża różnorodność potraw z dyni. Dynia może być spożyta jako przekąska, jako przystawka, danie główne lub nawet słodki desert.

Dynie mają wysoką zawartość wody i ledwo zawierają węglowodany. Dlatego mają bardzo niską wartość energetyczną i są posiłkiem bardzo przyjaznym dla figury. Mimo tego zawiera dynia wiele ważnych minerałów i witamin.
Żółto-pomarańczowy kolor miąższu jest wywołany poprzez zawarty karoten, który zostaje zamieniony w organiźmie w witaminę A. Witamina A jest przeciwutleniaczem chroniącym organizm przed wolnymi rodnikami razem z wit. C i E. Ponadto zapewnia ładny wygląd cery.

Witamina C zawarta w dyni wzmacnia układ odpornościowy i chroni przed zakażeniem.

W metabolizmie kwasu tłuszczowego odgrywa ważną rolę witamina E.

Ponadto,są dynie bardzo bogate w błonnik pobudzający trawienie idający uczucie sytości.

Konieczne jest również podkreślenie zawartości minerałów. Potas, wapń, żelazo, i kwas foliowy są zawarte w dynie. Potas ma działanie moczopędne i odwadniające i tym samym wpływa pozytywnie przy zaburzeniach układu sercowow- naczyniowego lub chorobach nerek i wysokim ciśnieniu.

Dla mężczyzn, są nasiona dyni prawdziwym błogosławieństwem. One są bogate w wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe , żelazo, cynk , miedź i wit. B. One mogą działać prewentywnie przeciw dolegliwościom nerek. pęcherza moczowego i prostaty.

A teraz kilka porad dla kuchni:

Kupując dynię konieczne jest zwrócenie uwagi na wygląd łupiny. Ona powinna być gładka i nieuszkodzona, ponieważ uszkodzenia zmniejszają jej trwałość. Dynia jest dojrzała jeśli brzmi pusto.

Dynie z zamkniętą łupiną mogą być przechowywane w zimnym i suchym miejscu przez 6 miesięcy , przy temp. około 10 stopni. Jeśli została dynia nacięta , może utrzymać trwałość przez 1 tydzień zawinięta w folię i przechowywana w lodówce.
W przygotowaniu potraw z dyni konieczne jest usunięcie pestek i włókien, najlepiej łyżką . Pestki pozostawiasz przez noc, nieoczyszczone do wysuszenia i następnie prażysz w piekarniku . One smakują super jako przegryzka lub nadają się do dekoracji potraw.

Podczas gotowania należy używać bardzo mało wody, bo dynia ma jej już dosyć. Pasującymi przyprawami są: koper, szczypiorek, tymianek, pietruszka, majoranek, bazylia i oregano . Dla słodkiej potrawy nadają się goździki i cynamon.
Wypróbuj jedną z naszych ulubionych recept:

Ciasteczka z dynią:

  • 450g miąższu z dyni Hokkaido
  • 280 g mąki pszennej
  • 120 g startej czekolady
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g margaryny o temp. pokojowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szczypta soli
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia

Pokroić miąższ dyni na małe kawałeczki i ugotować na miękko , następnie zrób z niego puree i pozostaw do ostygniącia. Masło, cukier, cukier waniliowy i jajka ubić i dodać do ostygniętej dyni. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i kawałeczki czekolady. Wkładaj ciasto w foremki muffinki i piec przez około 20 - 30 minut przy 180 stopniach. Smacznego!