Amarant, gryka, proso... stare (bez glutenowe !) zboża nowo odkryte!
Chleb, ciasta, płatki owsiane , pizza, makaron... zboże jest podstawowym pokarmem. Szczególnie pszenica jest spożywana w niesamowitych ilościach , w Europie Środkowej spożycie roczne na osobę wynosi 70 kg. W porównaniu z żytem: żyto jest spożyte 9kg na rok na osobę. Teraz dochodzi do tych popularnych zbóż konkurencja - bezglutenowa! - amarant, gryka i ich "koledzy" wkraczają na ich teren!
Głównym powodem spożywania innych gatunków zbóż jest coraz częściej wystąpująca nietolerancja glutenu ( choroba trzewna). Jej objawy - zależne od mocy i objawów - to wzdęcie, biegunka i problemy z trawieniem, które związane są z tzw. bialkiem klejącym: pszenica, jęczmień, orkisz, żyto, zielona kukurydza , kamut ( nazwa egipskiej pszenicy) ,owies ( zawiera rzadko gluten , ale często jest zanieczyszczonym), pszenżyto i pszenica płaskurka.
Innym powodem zaineresowania nowymi gatunkami zbóż , jest własne zdrowie i ich wspaniały smak. Kto raz spróbował makaron z gryki , albo żółte spagetti z mąki kukurydzianej - nie lubi "normalnych" produktów, bo one są pozbawione smaku! Nowe, stare gatunki zboża przeżywają eksplozję - tutaj ich przegląd:
Amarant ( szarłat) był już uprawiany przed 5000 tysiącami lat przez Indian szczepu Inka . Ten podobny do zboża produkt, wolny od glutenu, którego nasiona są podobne do prosa zawiera bardzo dużo białka, nienasycone kwasy tłuszczowe , ważne minerały i pierwiastki śladowe i wyróżnia się wspaniałą strawnością. Typ recepty: dmuchany smakuje najlepiej!
Kasza gryczana nie ma nic wspólnego z pszenicą. Jej nazwa odnosu się do kształtu , podobnego do orzeszków bukowych i ich użycia jako zboże, Najważniejszymn składnikiem jest rutyna, pobudzająca mikrokrążenie w naczynaich krwionośnych i działająca pozytywnie na ścianki naczyń krwionośnych. Kasza gryczana ma ciemny kolor , smakuje podobnie do orzecha i jest wspaniała jako potrawa. Bez glutenu!
Kasza jaglana jest jedną z najstarszych roślin bezglutenowych na świecie. Ona jest lekko strawna i posiada obok wysokiej zawartości aminokwasów również nienasycone kwasy tłuszczowe , bardzo dużo minerałów - najwięcej ze wszystkich gatunków zbóż. Kaszę jaglaną można przygotować jako kuskus , ale również w formie makaronu jest wspaniała( etiopska mała kasza).
Quinoa ( komosa ryżowa) jest rewelacyjnym źródłem białka roślinnego. Te malutkie ziarenka zawierają wszystkie 9 istotnych aminokwasów i są bardzo bogate w minerały . Ona nie jest zbożem ( podobnie jak kasza gryczana) , ale może być podobnie używana jako potrawa np. zastępuje płatki owsiane!
Także mąka kukurydziana nie zawiera glutenu i może być użyta - w przeciwieństwie do kaszy kukurydzianej - jako zastępcza do mąki : naleśniki, sosy, ale także makaron mogą być z jej produkowane . Przy czym: jeśli chodzi o makaron , miesza tutaj mąka ryżowa - tzw makaron sojowy, częściowo skrobia z fasoli mungo albo skrobia słodkich kartofli są bezglutenowe i mają coś do powiedzenia. Smacznego!
Ostatnia ocena
- 5.0 (4)
Natural Point Magnesio Supremo, 300 g
Topseller- Wysokiej jakości węglan magnezu
- Nie zawiera dodatków chemicznych
- Do codziennego spożycia
123,00 zł (410,00 zł / kg)Dostawa do 23 października
- 5.0 (2)
Alnatura Bio Spaghetti, 500 g
- 100% organiczna semolina z pszenicy durum
- Do wszystkich przepisów na makaron
- Wyprodukowane we Włoszech
6,99 zł (13,98 zł / kg)Dostawa do 23 października
- 5.0 (1)
SFI HEALTH Ther-Biotic® Complete proszek, 64 g
- 12 różnych gatunków
- Oparty na inulinie
- Z technologią InTactic®
387,00 zł (6 046,88 zł / kg)Dostawa do 23 października
- 4.8 (37)
pure encapsulations Magnez (glicynian magnezu), 180 Kapsułek
Topseller- Organicznie związany magnez (glicynian)
- Dla osób wrażliwych
289,00 zł (1 337,96 zł / kg)Dostawa do 23 października