poniedziałek, 17 lutego 2014

Amarant, gryka, proso... stare (bez glutenowe !) zboża nowo odkryte!

Chleb, ciasta, płatki owsiane , pizza, makaron... zboże jest podstawowym pokarmem. Szczególnie pszenica jest spożywana w niesamowitych ilościach , w Europie  Środkowej spożycie roczne na osobę wynosi 70 kg. W porównaniu z żytem: żyto jest spożyte 9kg na rok  na osobę. Teraz dochodzi do tych popularnych zbóż konkurencja - bezglutenowa! - amarant, gryka i ich "koledzy" wkraczają na ich teren!

Głównym powodem spożywania innych gatunków zbóż jest coraz częściej wystąpująca  nietolerancja glutenu  ( choroba trzewna). Jej objawy - zależne od mocy  i  objawów - to wzdęcie, biegunka i problemy z trawieniem, które  związane są z tzw. bialkiem klejącym: pszenica, jęczmień, orkisz, żyto, zielona kukurydza , kamut ( nazwa egipskiej pszenicy) ,owies ( zawiera rzadko gluten , ale często jest zanieczyszczonym), pszenżyto i pszenica płaskurka.

Innym powodem  zaineresowania nowymi gatunkami zbóż , jest własne zdrowie  i ich wspaniały smak. Kto raz spróbował makaron z gryki , albo żółte spagetti z mąki kukurydzianej - nie lubi "normalnych" produktów, bo one są pozbawione smaku! Nowe, stare gatunki zboża  przeżywają eksplozję - tutaj ich przegląd:

Amarant ( szarłat)  był już uprawiany przed 5000 tysiącami lat przez Indian szczepu Inka . Ten podobny do zboża produkt, wolny od glutenu, którego nasiona są podobne do  prosa zawiera bardzo dużo białka, nienasycone kwasy tłuszczowe , ważne minerały  i pierwiastki śladowe   i wyróżnia się wspaniałą strawnością. Typ recepty: dmuchany  smakuje najlepiej!

Kasza gryczana  nie ma nic wspólnego z pszenicą. Jej nazwa odnosu się do kształtu , podobnego do orzeszków bukowych  i ich użycia jako zboże, Najważniejszymn składnikiem jest rutyna, pobudzająca mikrokrążenie w naczynaich krwionośnych  i działająca pozytywnie na ścianki naczyń krwionośnych. Kasza gryczana ma ciemny kolor , smakuje podobnie do orzecha  i jest wspaniała jako potrawa. Bez glutenu!

Kasza jaglana jest jedną z najstarszych roślin bezglutenowych na świecie. Ona jest lekko strawna  i posiada obok wysokiej zawartości aminokwasów  również nienasycone kwasy tłuszczowe , bardzo dużo minerałów  - najwięcej ze wszystkich gatunków zbóż. Kaszę jaglaną można przygotować jako kuskus , ale również w formie makaronu  jest wspaniała( etiopska mała kasza).

Quinoa  ( komosa ryżowa) jest rewelacyjnym źródłem białka roślinnego. Te malutkie ziarenka zawierają wszystkie 9 istotnych aminokwasów  i są bardzo bogate w minerały . Ona nie jest zbożem ( podobnie jak kasza gryczana) , ale może być podobnie używana jako potrawa np. zastępuje płatki owsiane!

Także mąka kukurydziana nie zawiera glutenu i może być użyta  - w przeciwieństwie do kaszy kukurydzianej - jako zastępcza do mąki : naleśniki, sosy, ale także makaron mogą być z jej produkowane . Przy czym: jeśli chodzi o makaron , miesza tutaj mąka ryżowa - tzw makaron sojowy, częściowo skrobia z fasoli mungo  albo skrobia słodkich kartofli  są  bezglutenowe i mają coś do powiedzenia. Smacznego!