Odwodnienie, odkwaszanie, oczyszczanie - "wiosenne porządki" dla ciała, ducha i umysłu.

Ciężkie, tłuste i słodkie jedzenie  pomagało w zimowych dniach  nas rozgrzewać i utrzymywać ciepło , ale również wyczarowało tą jedną albo drugą rolkę boczku na żeberkach. Słoneczko  przynosi bezlitośnie  naszą kondycję fizyczną - jak kurz w szczelinach podłogi - na pierwszy plan : pora na wiosenne porządki. Także dla ciała, ducha i umysłu.

Bezwładność i zmęczenie ade,hurra - więcej energii! To oznacza  po pierwsze: bardzo dużo picia. Obok czystej wody np. rozcieńczony ocet jabłokowy  - wysoka zawartość witaminy C  wzmacnia system immunologiczny i daje dobry humor.  Potas odwadnia   i odtruwa. Reszta zawartych składników  pomaga napędzić prawidłowo przemianę materii  i ją ciągle utrzymywać w ruchu.
Z pokrzywy, liści brzozy, skrzypu lub dmuchawca można przygotować smaczną herbatę, która wyprowadza toksyny i szlakę. Wspierane przez  spagiryczne esencje lub ekstrakty roślinne do czyszczenia i odwodnienia staje się picie małą kuracją wiosenną.

Zostaje organizm uwolniony z zimowych resztek i odpadów , czujesz od razu ulgę: człowiek staje się witalnym, ma dobry humor i mogłby ( małe) drzewa wyrywać...
Zimowa transformacja jest wspierana  przez bomby witaminowe i mineralne  pochodzące z natury: świeże zioła wiosenne  stoją na planie odżywiania! Nie ma się czemu dziwić, że najpierw jest dużo  dzikiego czosnku  i dlatego ten lekki zapach w ustach, Jako świeży, jest chętnie towarzyszem dla dmuchawca  i razem dają smakowitą sałatkę, która ma imponujące zawartości  potasu, wapnia, magnezu , żelaza, luteryny, wit. A, B, C i D, karotenoidy i substancje gorzkie! Dla smaku  i jeszcze lepszego działania  pomagają świeżo zebrany szczaw  z lasu i rukiew wodna z ogrodu. Dla oka są piękne bratki i stokrotki!

Także delikatne listki rukwi wodnej są olbrzymim mistrzem w odtruwaniu  i odwadnianiu  - z powodu na włoski najlepiej jadać ze szpinakiem lub jako zupę. Jeszcze jedno ziele jest ważne wiosną: babka lancetowata. Ona rośnie chętnie wzdłuż dróg i cieszy nasze oko ładnymi kwiatkami, rosnącymi na długiej łodydze. Pączki  - podobnie jak pączki dmuchawca - są prawie że nie znanym przysmakiem w sałatce. Jej liście można jadać pieczone lub gotowane jako zupę. 

Czy masz apetyt? Na odtruty, naładowany energią  i wspaniale smakujący przysmak wiosenny? - no to idź w drogę i zaczynaj zbierać zioła. I tym samym jesteś znowu aktywnie w ruchu . Bo to jest też niezbędne w wiosennych porządkach...!