piątek, 03 kwietnia 2015

Jajka na Wielkanoc - zdrowsze niż myślimy!

Jajka mają opinię bycia zwiastunami niesamowitej zawartości cholesterolu. Wielkanoc zostaje tym samym niesłusznie zdyskredytowana. Kto ma normalne wartości poziomu cholesterolu nie musi  się niczego obawiać: jajka zawierają bardzo dużo lecytyny, odżywki dla nerwów , serca i mózgu. Dodatkowo wit. A i E , B6, B12 jak i żelazo , wysokojakościowe białko , cynk , kwas foliowy , aminokwasy i Omega - 3 kwasy tłuszczowe. Ponadto tą rzadko występującą wit. D i beta - karoten. Jak widać - jajka są zdrowesze aniżeli myślimy!

Ale bądźmy szczerzy: Wielkanoc bez kolorowych pisanek - nie do pomyślenia!  Zajączek był by bezrobotnym! I wszystkie przepiękne zwyczaje  z przekąskami, śniadaniem i szynką , chrzanem i smakowitym chlebem... Do tego naturalnie ugotowane na twardo jakja . Nie musi każdy od razu zjadać ich nadmiar i żółtko też można zostawić.

Szczególnie lubianymi są jajka - nawet poza Wielkanocą - u sportowców. Powód: jedno jajko zawiera około sześć do ośmiu gramów białka. Ale nie jakiegoś białka , tylko tego, które organizm zużywa w 100% I to bez niepotrzebnego obciążania nerek i metabolizmu.

W szczególności, nasze mięśnie zawierają dużo białka - i sportowcy są bardzo zainteresowani pięknie rozwniętą muskulaturą . To odnosi się nie tylko do sportowców siłowych , ale również wytrzymałościowych . Po treningu potrzebuje  organizm białko , aby silnie nadwyrężone włókna mięśniowe zostały zregenerowane. W tym celu są polecane  do 2  - 3 gramów białka /kg wagi ciała - Wielkanoc i smakowite jajka są chętnie widziane!

Ale jak to wygląda u dzieci? - Ile jajek wielkanocnych powinno dziecko zjadać, jeśli znajduje się w fazie rozwoju? - Kto jest mamą lub tatą  już to odkrył. Czy Wielkanoc czy nie Wielkanoc  - dzieci jadają bardzo chętnie jajka . A nawet dwa , jeśli przy pewnych  tradycjach wielkanocnych chodzi o jajka. Ale na tym jest już koniec  i one nie jadają więcej. Jeśli dzici nie mają  zaburzeń inteligencji somatycznej, mogą zjadać tyle jajek na ile mają ochotę. Jak już mają ich dosyć przestają same je jadać: " mama ja już nie mogę więcej..."

I jeszcze jedno: nie tylko dzięki jajkom cieszymy się Wielkanocą i  wzmacniamy nasze oczy! Jajka zawierają także tryptofan - ten pobudza produkcję serotoniny  i ma działanie pobudzające nastrój . No i luteina i zeaksantyna, zawarte głównie w żółtku , są dwoma odpowiedzialnymi za  zdrowe oczy , karotenoidam. I o tym nie wolno zapomnieć, jeśli myślimy o zdrowej pisance.

Dlatego życzymy Wesołej Wielkanocy i dobrego apetytu  na jajka. Jedno do trzech jajek  możesz spokojnie zjadać  ( to jest dla zdrowia). I po Wielkanocy jest dłużej przerwa z jadaniem jajek...