piątek, 03 kwietnia 2009

Pokrzywy . To nie tylko chwast.

Kto z nas nie zrobił doświadczenia z pokrzywami?. Jako dzieci biegamy w krótkich spodenkach  i już zdeptaliiśmy pokrzywę. Nieprzyjemne pieczenie długo pozostaje w pamięci. Ale jako herbatka czy sałatka są pokrzywy  niesamowitym dawcą witamin i wspierają detoksykację. To znaczy są właściwe dla diety wiosennej.

Zielarstwo. Pokrzywa, szczególnie Urtica dioica jest jedną z najstarszych roślin leczniczych. Zawiera wiele witaminy C i prowitaminy A, sole mineralne jak magnez, żelazo i krzem.

Piekące włoski. Niekochana jest pokrzywa ze względu na jej włoski piekące , które przy zetkniąciu dają uczucie niesamowitego pieczenia   (obrzęk). Te włoski znajdują się na łodydze  i są mechanizmem obronnym rośliny. To są długie rury, których ściany  w górnej części są  bardzo twarde dzięki zgromadzonej krzemionce  i łatwo pękające.Poprzez dotkniącie łamie się ta część i zostaje uwolniony kwas mrówkowy, który poprzez  końcówkę wnika bezpośrednio w skórę. To prowadzi do powstania małej rany i powoduje to nieprzyjemne pieczenie  oraz ból , a nawet może prowadzić do zapalenia. Jeśli dotykasz roślinę od dołu do góry , możesz ją zbierać bez problemu. 

Użycie. Szczególnie młode pędy pokrzywy są chętnie używane do zup  lub sałatek . W ciężkich czasach jadano je jako zastępcze dla szpinaku.

Detoksykacja. Pokrzywy mają działanie przeciwzapalne i moczopędne. Zwłaszcza dzięki temu ostatniemu są chętnie używane w detoksykacji. Młode, świeżo zebrane pędy  zalać gorącą wodą  i już jest gotowa herbata , która jest spożywana w trakcie diety.Prostata.

Prostata. Również w dolegliwościach prostaty jest używana pokrzywa. Ona oczyszcza, ma działanie hamujące procesy zapalne i jest moczopędna.

Medycyna ludowa. Pokrzywa jest używana od setek lat przy wypadaniu włosów, wypryskach, alergiach, anemii i zmęczeniu.