Przepis: 15-minutowa pizza Keto

poniedziałek, 07 września 2020

Przepis: 15-minutowa pizza Keto

Możesz zrobić tę bezglutenową pizzę keto o niskiej zawartości węglowodanów w zaledwie 15 minut. Oto przepis:

Składniki na ciasto na pizzę keto

  • 100 g mąki migdałowej
  • 25 g mąki kokosowej
  • W razie potrzeby 5 łyżeczek wody
  • 2 łyżeczki gumy ksantanowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki soli

Sugestie dotyczące dodatków:

  • ser Mozzarella
  • ostre papryczki
  • salami
  • bazylia

Przygotowanie ciasta:

  1. Mąkę migdałową, mąkę kokosową, gumę ksantanową, proszek do pieczenia i sól włożyć do robota kuchennego i wszystko dobrze wymieszać.
  2. Następnie, gdy robot kuchenny jest włączony, dodaj ocet, a następnie jajko.
  3. Dodaj tyle wody, aby mieszanina utworzyła gładkie ciasto. Guma ksantanowa sprawia, że ciasto jest lepkie, ale nadal zwarte.
  4. Teraz ugniataj ciasto przez około dwie minuty. Najlepszym sposobem na to jest owinięcie go folią spożywczą, aby wszystko się nie przykleiło. Ciasto jest gotowe, gdy jest gładkie i prawie nie ma pęknięć.
  5. Następnie ciasto wraca do robota kuchennego. Dodaj łyżeczkę wody.
  6. Ciasto odstawić na około 10 minut w temperaturze pokojowej.
  7. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 ° C.
  8. Ciasto rozwałkować teraz cienko między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (w zależności od wymaganej grubości) i wstawić do piekarnika.
  9. Najlepszym sposobem na to jest użycie kamienia do pizzy. Chodzi o to, aby najpierw upiec ciasto do góry nogami na gorącym kamieniu do pizzy, aż zacznie bąbelkować, co zajmuje około dwóch minut.
  10. Teraz odwróć ciasto, ułóż na nim wybraną przez siebie polewę i dokończ pieczenie pizzy w piekarniku.
  11. Alternatywnie możesz użyć patelni na małym lub średnim ogniu. Procedura jest taka sama, z tą różnicą, że po zakończeniu pieczenia na patelnię nakłada się pokrywkę.
  12. Podawaj natychmiast.

Uwaga: jeśli masz więcej ciasta niż potrzebujesz, możesz przechowywać je w lodówce. Może być przechowywany do pięciu dni.

Informacje żywieniowe na kawałek pizzy (ciasto):

  • Kalorie 118 kcal
  • Tłuszcz 9 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,3 g
  • Węglowodany 5,5 g
  • w tym cukier 0,8 g
  • Białko jajka 5 g
  • Błonnik 3 g
  • Sód 116 mg

Uwaga: Te informacje żywieniowe odnoszą się tylko do ciasta. Oczywiście zmieniają się w zależności od wybranych dodatków.