Przepis: Pączek czekoladowo-proteinowy

poniedziałek, 24 czerwca 2019

Przepis: Pączek czekoladowo-proteinowy

Dla przyjemności bez wyrzutów sumienia

Ten przepis na czekoladowe pączki to prawdziwa uczta, bez wyrzutów sumienia. Jest cudownie czekoladowy, zawiera witaminy, jest bezglutenowy, bez dodatku cukru i z dużo ilością białka. Tak doskonały, aby osiągnąć cele makro-żywnościowe.

Do tego przepisu potrzebujesz formy pączka.

Składniki

  • 228 kalorii
  • 15 g tłuszczu
  • 8 g węglowodanów
  • 15 g białka

Czas

Ok. 30 minut

Składniki na pączek

  • 2 jajka
  • 2 łyżki proszku kakaowego
  • 2 miarki proszku białkowego o smaku czekoladowym
  • 1 słodki ziemniak na ¾ szklanki puree ze słodkich ziemniaków
  • ½ szklanki białka jaja, rozdzielone
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki gumy guar

Składniki na glazurę (opcjonalnie)

  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • ¼ szklanki masła orzechowego

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
  2. Umyj słodkiego ziemniaka, obierz go i pokrój w kostkę. Następnie smaż na patelni, aż zmięknie, a następnie zrób puree.
  3. Dodaj jajka, białka jaj i olej kokosowy do puree ze słodkich ziemniaków i dobrze wymieszaj.
  4. Wymieszaj w oddzielnej misce proszek białkowy, proszek do pieczenia, gumę guar i proszek kakaowy.
  5. Następnie dodaj suche składniki do pozostałych składników i dobrze wymieszaj. Masa powinna być dość gruba.
  6. Teraz nasmaruj formę pączka tłuszczem i napełnij formę pączka masą. (Działa najlepiej z torbą na ciasto).
  7. Piec w piekarniku przez dwanaście minut, a następnie natychmiast wyjmij pączka z formy i ostudź.
  8. Glazura: krótko podgrzej masło orzechowe i olej kokosowy i ubij. Następnie polej nią schłodzone pączki i pozwól glazurze ostygnąć.
    Uwaga: Oczywiście można użyć dowolnej innej glazury na pączki - można spróbować tego, co smakuje. ;-)
  9. Delektuj się własnymi pączkami.