6 korzyści z białka roślinnego

poniedziałek, 08 lipca 2019

6 korzyści z białka roślinnego

Białko roślinne ma kilka zalet w przeciwieństwie do zwierzęcego. Przyjrzyjmy się temu bliżej.

Dlaczego białko

Bez białka organizm ludzki przestałby funkcjonować. Białka są budulcem życia. Każda komórka składa się z aminokwasów, które są budulcem białka. Białko wspiera poziomy energii, buduje masę mięśniową i jest ważne dla tworzenia enzymów i neuroprzekaźników. Nic dziwnego, że białko jest uważane za jeden z trzech makroskładników odżywczych (oprócz tłuszczu i węglowodanów).

Ale kto ma ochotę teraz na soczysty stek, powinien zwrócić uwagę na jedno: ważne jest nie tylko samo białko, ale także to, skąd się bierze. Białka roślinne mają pewne zalety, którym należy się bliżej przyjrzeć.

Zalety białka roślinnego

Poprawione trawienie

Warzywa, rośliny strączkowe, zboża, orzechy i nasiona zawierają wiele rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, który naturalnie stymuluje trawienie. Rozpuszczalny błonnik zapewnia uczucie sytości po jedzeniu, nierozpuszczalne pomagają w trawieniu.

Poprawiony metabolizm

Połączenie błonnika i białka w wielu produktach roślinnych oznacza, że organizm potrzebuje czasu na trawienie całej żywności. Białko roślinne jest trawione wolniej niż tłuszcz lub węglowodany z powodu błonnika. Im więcej pracy organizm musi włożyć w trawienie, tym bardziej napędzany jest metabolizm.

Zdrowie układu sercowo-naczyniowego

Ludzie, którzy jedzą niewiele lub nie jedzą żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, mają zazwyczaj niższy poziom cholesterolu, ponieważ zużywają mniej tłuszczów nasyconych. Z wyjątkiem oleju kokosowego i palmowego, rośliny zawierają tylko bardzo małe ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto sterole roślinne są dobre dla zdrowia serca.

Mniej dodanych hormonów i antybiotyków

W przemysłowej hodowli dużo pracuje się z użyciem antybiotyków, a także hormonów. Dzięki temu zwierzęta rosną szybciej i nie chorują. Natomiast produkty ziołowe nie zawierają dodanych hormonów lub antybiotyków, a zawierają witaminy, minerały, przeciwutleniacze...

Dobre dla ziemi

Wybór źródeł białka roślinnego, a nie zwierzęcego, ma pozytywny wpływ na środowisko i klimat. W zależności od źródła produkcja jednego kilograma wołowiny wymaga od czterech do szesnastu kilogramów ziarna lub soi. Ponadto istnieje wysokie zużycie wody do 15 litrów na kilogram, emisja gazów cieplarnianych i potrzeba miejsca. Jeśli nie karmisz zwierząt zbożem, ale jesz je sam, nie musisz być matematykiem, aby dowiedzieć się, że jest to lepsze dla klimatu i środowiska.

Bomby witaminowe i granaty mineralne

Nie musisz tego powtarzać, ponieważ każdy człowiek słyszał to co najmniej tysiące razy - ale jeszcze raz, ponieważ jest to tak piękne: pokarmy roślinne dostarczają organizmowi ważnych składników odżywczych, od witamin po minerały, fitochemikalia i przeciwutleniacze. Jeśli chcesz pozostać zdrowym, powinieneś jeść głównie warzywa.

Wysokobiałkowe produkty roślinne

Teraz, gdy przyjrzeliśmy się niektórym korzyściom, wymieńmy niektóre wysokobiałkowe produkty roślinne:

  • Rośliny strączkowe: fasola, zielona fasolka sojowa, groch, ciecierzyca, soczewica, soja...
  • Produkty pełnoziarniste: amarant, gryka, orkisz, proso, owies, quinoa, ryż...
  • Orzechy / nasiona: nasiona Chia, orzeszki ziemne, nasiona konopi, nasiona dyni, migdały, pistacje, nasiona sezamu, nasiona słonecznika...

Najlepiej jest zawsze łączyć dwie z tych trzech grup żywności w jednym posiłku. Upewnij się więc, że otrzymujesz wszystkie 20 aminokwasów z każdym posiłkiem.