Witamina E  w zasadzie oczywista

środa, 08 lipca 2015

Witamina E w zasadzie oczywista

Witaminy to organiczne cząstki , których człowiek nie potrzebuje jako źródła energii , ale potrzebuje dla innych funkcji. Ponieważ nasz orgnizm nie jest w stanie syntetyzować większości witamin , konieczne jest ich przyjmowanie z pokarmem. Jednym z członków tej grupy jest witamina E.

Jednakże, nie ma pojedyńczej  witaminy E . Ta nazwa to wspólna nazwa  dla całej rodzny przeciwutleniaczy . One spełniają w organiźmie podobną funkcję , ale nie posiadają takiej samej struktury chemicznej. Grupa  E - witamin ma 16 członków.

Oni mają wiele pozytywnych  skutków działania  na organizm i zdrowie. One biorą udział w procesach metabolicznych komórek  i wpływają na działanie wielu enzymów. Witamina E jest dobra dla skóry i włosów. Rany goją się szybciej, skóra staje sią  jędrniejsza , włosy rosną szybciej i są gęściejsze  dzięki  przyjmowaniu  dobrej witaminy E.

Mechanizmy działania tej grupy cząstek chronią ściany tętnic, wspierają  hamowanie zapalenia i wzmacniają system odpornościowy. Ponadto posiadają  działanie neuroprotekcyjne , jako że mogą działać przeciw chorobie Alzheimera. Ale również ich działanie  przeciwrakowe jest nie do przecenienia. 

Witamina E jest rozpuszczalną w tłuszczu witamną, tóra może zostać zgromadzona w każdym organie organizmu , głównie w tkance tłuszczowej i nadnerczu. 

W pożywieniu występuje głównie w olejach roślinnych  jak olej kiełków pszeniczych, olej nasion słonecznika czy olej sezamowy. Chcesz użyć oleju do pieczenia  oferuje się czerwony olej palmowy lub organiczny olej kokosowy . Najlepszymi dostawcami witaminy E są orzechy  i nasiona ( orzechy laskowe, orzeszki piniowe i migdały) . Witamina E wystąpuje w wielu gatunkach warzyw  (szparagi, pomidory, fasola, brokuły) i zbożu ( otręby pszenne , płatki owsiane , żyto czy kukurydza). Ponieważ zwierzęta spożywają z pożywieniem witaminę E są również jej źródłem jajka, mleko i mięso .

W odniesieniu do dziennego spożycia nie ma jednolitych zaleceń. Międzynarodowo  jest bardzo  szeroki zakres dozwolonego dawkowania, dlatego trzeba się opierać na wartościach szacunkowych . Zapotrzebowanie dzienne jest bardzo wysoko zależne od  indywidualnego stylu życia i nawyków odżywiania.