Zdrowy barwnik chlorofil

poniedziałek, 21 września 2015

Zdrowy barwnik chlorofil

Zdrowy, zielony kolor nikomu nie przyznamy. U roślin wygląda to inaczej. Barwnik, odpowiedzialny za zielony kolor to chlorofil, który bierze udział nie tylko w fotosyntezie, ale jest również bardzo zdrowym dla ludzi. 
 

Chlorofil, nazywany również zielenią liści , znany jest z lekcji biologii. On jest odpowiedzialny za zielony kolor  roślin  i jest istotny w proceseie fotosyntezy. W tym procesie zostaje zamieniona  woda, dwutlenek węgla i energia światła  w tlen i glukozę. Można powiedzieć, że mamy do czynienia z odwrotnym procesem  ludzkiego oddychania.

Chlorofil jest bardzo podobnym do ludzkiej hemoglobiny. Obydwa składniki są prawie identyczne. Jedyną różnicą jest , że w środku  chemicznej struktury chlorofilu znajduje sią  cząstka magnezu , w ludzkiej hemoglobinie - cząstka żelaza.

Ze względu na tą zaletę posiada chlorofil wiele  wspierających zdrowie  aspektów. On ma zabijać zarazki  i wytwarzać niekorzystne dla bakterii środowisko , ma posiadać przeciwutleniaczowe działanie i wiązać toksyny. Tym samym zapobiega bardzo dobrze chorobom nowotworowym. Dodatkowo ma przyczyniać się do produkcji nowych czerwonych krwinek , pomagać w lepszej absorbcji żelaza i zapobiegać niedoborom magnezu. 

Podstawowa zasada brzmi : im więcej chlorofilu, tym lepsze są jego skutki dla zdrowia. Istnieje wiele dróg, aby spożywać chlorofil . Najpierw ta klasyczna - spożywanie warzyw . To ma dodatkowy pozytywny skutek , że wiele witamin i substabcji fitochemicznych  zostaje spożyte  i to przyczynia się do lepszego zdrowia.

Zawartość chlorofilu jest szczególnie wysoka w zielonych warzywach . Najwięcej chlorofilu mają: pokrzywy, zielona kapusta, pietruszka, szpinak, brokuły, zielona fasolka , groszek, ogórki i kiwi. 

Jeśli nie masz akurat czasu. lub brak jest warzyw w domu , można spożywać chlorofil na innej drodze: tutaj istnieje wiele produkktów  pomagających jak:  kapsułek, napoje i proszki do picia takie jak: proszek jęczmienia. Właśnie takie trawy zbożowe są doskonałymi dostawcami chlorofilu, zapewniają również organizmowi wiele innych składników.