Znaczenie istotnych kwasów tłuszczowych

czwartek, 28 maja 2015

Znaczenie istotnych kwasów tłuszczowych

Wiele substancji, które potrzebuje codziennie ludzki organizm , są przez niego produkowane. Ale czasami jest to niemożliwe  i dlatego jest konieczne ich przyjmowanie z pokarmem.  I tak jest z istotnymi  nienasyconymi kwsami tłuszczowymi. One mają niesamowicie ważne znaczenie dla naszego organizmu  i przy ich niedoborze może dojść do poważnych zaburzeń.

Istotne niezbędne kwasy tłuszczowe należą do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i obejmują kwasy Omega 6 i połączenia Omega 3. Te dwa związki są istotne dla wzrostu, rozwoju błon komórkowych i napraw tkanek. Także biorą one udział przy regulowaniu  istotnych dla życia procesów  w ludzkim organiźmie  i są konieczne w syntezie innych kwasów tłuszczowych. 

Obecnie istnieje coraz więcej dowodów, że niedobór lub brak równowagi w stosunku tych dwóch kwasów tłuszczowych, zwiększa ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych i zapalnych. Odwrotnie, wystarczające zaopatrzenie w odpowiedniej proporcji ma bardzo pozytywne działanie na organizm.

Dzisiaj przyjmuje się, że stosunek  4: 1 pomiędzy kwasem tłuszczowym Omega-6 i Omega 3  jest odpowiedni. Jeśli chcesz być pewnym, że pobierasz wystarczające ilości  tych obydwu ważnych dla życia substancji, można w wyższych dawkach spożywać pokarm z ich zawartością lub dostarczać je poprzez suplementy. 

Omega-6 związki występują głównie w  olejach roślinnych jak olej rzepakowy, sojowy lub słonecznikowy. Ale również w mięsie i wielu gatunkach zbóż. Omega 3 związki spotykamy  w orzechach włoskich, szpinaku, siemiu lnianym i soczewicy jak i w, z nich produkowanych, olejach. Poza tym znajdują się obydwa te kwasy w  rybach zimnowodnych jak  śledź, łosoś, tuńczyk i sardela.

Na konies parę propozycji recept  dla wszystkich. którzy  chcą z pomocą tych kwasów zrobić coś dobrego dla własnego organizmu. W tych receptach  mamy np. filet łososia  z kapustą balsamiczno - miodową  dla czterech osób: 

Do tego potrzeba:

  • 400-600 g filet z łososia (ze skórą)
  • 1 kapusta pekińska
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • 4-5 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz
  • Cukier puder
  • Oliwa z oliwek
  • Masło

Dla syropu balsamicznego potrzeba:

  • 60 ml octu balsamicznego
  • 40 ml sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  1. Piekarnik  włączyć na 180 ° C  i podgrzać.
  2. Dla syropu balsamicznego, zagotować ocet balsamiczny razem z sosem sojowym i miodem do połowy i pozostawić do ostygnięcia..
  3. Kapustę pekińską oczyścić , pokroić na  pasemka , posolić i popieprzyć. Dodać czonek , ocet balsamiczny , cukier puder i olej oliwny.
  4. Pozbawiony ości filet łososia  pokroić na porcje   i posolić oraz popieprzyć.
  5. W ogniotrwałej patelnipodgrzać olej z oliwki imasło  i filet podsmażyć na obydwu stronach
  6. Patelnię wstawić do gorącego piekarnika  i pozostawiś na około 4 minuty, aby dosmażył się na stronie ze skórką.
  7. Gotową potrawą  podawać z kapustą marynowaną  i troszeczkę pokropić syropem balsamicznym. 

Smacznego!