4 sposoby na dodanie smaku, nijakiemu, zdrowemu jedzeniu

środa, 19 lutego 2020

4 sposoby na dodanie smaku, nijakiemu, zdrowemu jedzeniu

Wiele osób, które zdrowo się odżywiają, aby wcześniej czy później być w formie, zdaje sobie sprawę z jednej rzeczy: jeśli chcesz jeść zdrowiej, zwykle nie możesz uniknąć gotowania własnego jedzenia. Przygotowanie własnego jedzenia to wciąż najlepszy sposób na sumienne jedzenie. Najprostszym sposobem na to jest trzymanie się prostych posiłków, które jesz regularnie. Niestety ma to również wadę: jeśli będziesz jeść to samo jedzenie raz za razem, wkrótce stanie się ono bardzo nudne i nijakie.

Ratownik w potrzebie

Najlepszym sposobem na zagwarantowanie większej różnorodności smaków są przyprawy. Mają również tę zaletę, że nie dodają praktycznie żadnych dodatkowych kalorii do żywności i nie mylą ilości makroskładników. Większość ziół i przypraw nie zawiera tłuszczu ani białka i dodaje do żywności maksymalnie jeden lub dwa gramy węglowodanów - na łyżeczkę, czyli o wiele więcej niż potrzebujesz. Jednak zaleca się ostrożność, gdy mieszanka przypraw jest już gotowa. Wiele z nich zawiera niepotrzebne wypełniacze lub zbyt dużo soli.

Zaletą jest to, że istnieje mnóstwo przypraw i ziół, które pokrywają każdy możliwy smak. Oznacza to, że możesz ich również użyć do dowolnego dania. Szczególnie smacznie smakują z białkami takimi jak np. jajka, tofu, kurczak lub wieprzowina. Większość przypraw jest świetna sama w sobie i poprawia smak nawet najnudniejszych potraw. Ale są naprawdę wyjątkowe w połączeniu i istnieją nieskończone możliwości eksperymentowania - lub możesz polegać na klasykach. Za pomocą kilku prostych kombinacji przypraw możesz przyprawić pierś z kurczaka tak, jak robi to kuchnia z Twojego ulubionego kraju kulinarnego.

Nawiasem mówiąc, ilości każdej przyprawy różnią się w zależności od rodzaju przygotowywanego jedzenia i osobistego gustu. Zasadniczo powinieneś używać mniej intensywnych smaków, takich jak czosnek, cebula lub zioła, takie jak oregano lub bazylia. Następnie zawsze możesz dostosować i eksperymentować z czasem, aż znajdziesz swój ulubiony. Sól może również silnie podkreślać smak poszczególnych kombinacji przypraw.

Oto kilka prostych smaków na początek:

Włoski

Dla włoskiego smaku najlepiej połączyć czosnek w proszku, cebulę w proszku, bazylię i oregano. Ta kombinacja przypraw może być stosowana do mięsa, posypana potrawami z jaj, a nawet zmieszana z sosem pomidorowym lub makaronowym.

Meksykańska

Aby dodać trochę Meksyku do swojego jedzenia, wymieszaj kolendrę, kminek, czosnek w proszku i chili. Ta mieszanka jest idealna do mięsa, ale także smakuje pysznie z ryżem lub jajkami.

Tajski

Połącz bazylię, curry w proszku, imbir, czosnek w proszku i kminek, aby uzyskać tajski smak curry. Idealny do mięsa lub ryżu, ale można również mieszać te przyprawy z mlekiem kokosowym, aby uzyskać prosty sos curry.

Grill

Aby uzyskać typowy smak grilla (bez sosu), po prostu wymieszaj paprykę, kminek, cynamon, czarny pieprz i czosnek i cebulę w proszku. Użyj mieszanki, aby natrzeć mięso przed pieczeniem, posyp je potrawkami z jaj lub eksperymentuj z innymi potrawami, aby zobaczyć, co lubisz.

Jak widać, stosunkowo łatwo jest dodać przyprawy do łagodnego jedzenia i urozmaicić nawet najbardziej monotonną kuchnię. Mamy nadzieję, że spodoba Ci się eksperymentowanie i wypróbowanie go. Delektuj się.