poniedziałek, 01 września 2014

Będziesz miał niespodziankę - ze śliwkami!

Grube i soczyste wiszą te wspaniałe owoce na gałęziach drzew na całym świecie - i prawie same wpadają nam do buzi. One są bardzo zdrowe i nie dają jelitom spokoju. Wrażliwy żołądek dostaje je jako duszone - dla innych są prawdziwą rozkoszą świeżo zerwane z drzewa ! I one pomagają gubić wagę!

Śliwki mają działanie odwadniające , lekko przeczyszczające i dają płaski brzuch - tak się mówi. Nie ma się czemu dziwić - te owoce zawierają prawie "0" kalorii: w 100g znajdziesz akurat 50!. W 80% zawierają owoce pestkowe, wodę. Ale mimo tego mają swoje za uszami - i to jest w łupinie: ona jest bogactwem błonnika i sorbitu - i to pobudza czynność naszych jelit, łagodzi podrażniony żołądek , zgagę i wzdęcia oraz wywołuje uśmiech na naszej buzi.

Śliwka jest również uważanya za pokarm dla nerwów: kto jest bardzo nerwowy, albo żyje w ciągłym stresie , powinien szybko jadać parę śliwek - one zawierają pierwistki śladowe: cynk i miedź, jak i wiele wit. B oraz magnez co daje natychmiastowy relaks. Witamina C wzmacnia system obronny organizmu , prowit. A pomaga oczom, skórze i śluzówom. Wiele polifenoli i przeciwutleniaczy chroni serce i system krążenia - w USA są prowadzone śliwki na liście pokarmów polecanych jako zapobiegających chorobom rakowym. .

Jeśli już mowa o śliwce: suszona zawiera o wiele więcej kalorii ( na 100g około 225 kilokalorii), ale dzięki wysokiej zawartości cukru dostarcza bardzo szybko energię długo się utrzymującą. Według niektórych badań ma ona współdziałać w zapobieganiu osteoporozy, ponieważ zawiera dużo wapnia, fosforu, wit. K i boru. Ze względu na bardzo wysoką zawartość błonnika , pomagają śliwki w obniżaniu poziomu cholesterolu. I na koniec - mówi się że pomagają w zwalczaniu chorób wątroby i dny moczanowej.

Niestety, osoby z nietolerancją fruktozy muszą zrezygnować ze śliwek. Ze względu na wysoką zawartość cukru są, te normalnie bardzo zdrowe owoce, niedostępne dla tych osób zarówno jako świeże lub suszone.

Mówiąc o pokarmach ze śliwkami - i tutaj możemy być tylko pozytywnie zaskoczonym: pierogi, babeczki , ciasta i kompoty , ale również lody jako wspaniałe desery. Jako marmelady lub powidła zna je każdy z nas i cieszymy się ich smakiem przy śniadaniu - albo w obiad jako marynowane w sałatce z serem kozim. Wiele recept używa suszone śliwki - np. w połączeniu z mięsem.

Jak widać każdy z nas przeżywa niespodziankę .. ze śliwką , ale tylko przy umiarkowanym spożyciu, jadasz za wiele - może być ta niespodzianka ... przeczyszczająca . Ale to jest już inna historia!