Wiek 50+ - dłużej młoody dzięki zdrowemu odżywianiu

W przeszłości leżało oczekiwanie późnego wieku poniżej 50 lat , w dniu dzisiejszym osiągają 4 wśród 10 kobiety i 2 wśród 10 mężczyzn wiek 85 lat. W wieku 50 lat należymy do "starszej młodzieży" , ale nie jesteśmy jeszcze starymi!

Ważne jest niekoniecznie oczekiwanie długiego życia , ale oczekiwane zdrowie. To znaczy ile lat możemy jeszcze oczekiwać w stosunkowo dobrym zdrowiu i całkowicie niezależnym od otoczenia. Przy tym jest wiek 50 lat dobrym punktem aby przemyśłeć dokładnie ten nowy etap życia.

Styl życia teraz bardziej spokojny i nie pełen hektyki , jak w poprzednich latach. Mamy więcej czasu na aktywności rekreacyjne , własne zaineteresowania i dobre jedzenie. Szczególnie przy jedzeniu musimy bardziej uważać, bo w naszej grupie wiekowej dochodzi częściej do nadwagi , która podnosi ryzyko zachorowań na następujące choroby:

  • Cukrzyca
  • Choroby sercowo-naczyniowe
  • Wysokie ciśnienie krwi i
  • Dna

Aby pozostać zdrowym w pźóniejszym wieku należy zwracać szczególną uwagę na zrównoważone odżywianie.

Za za wysoką dostawę energii w tym wieku jest głównie odpowiedzialny tłuszcz. Mężczyźni przyjmują 35%, kobiety 37% energii w formie tłuszczu . Polecane jest tylko maksymalnie 30% kalorii tzn. 75g tłuszczu.

Przy tłuszczach trzeba zwrócić uwagę nie tylko na ilość, ale również na prawidłowy wybór. Główną częścią zużytych tłuszczy w pożywieniu są nasycone kwasy tłuszczowe , zawarte w mięsie, kiełbasie, maśle lub produktach mlecznych , bogatych w tłuszcze słodyczach, tłuszczu kokosowym i ciastach . Zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych powinna być niska i nie przekraczać 10% ogólnie pochłanianych kalorii. To jest bardzo istotne dla serca i układu krążenia , ponieważ te tłuszcze podnoszą pozom tłuszczu we krwi, szczególnie szkodliwy LDL-- chlesterol i wspierają arteriosklerozę.

Również spożycie cholesterolu przez generację 50+ leży często powyżej polecanej wartości 300 mg. Dlatego powinno się cieszyć spożyciem pokarmów z wysoką zawartością cholesterolu jak jajka , podroby czy tłuste mięso, tylko z umiarem.

Z drugiej strony, spożywamy za mało nienasyconych kwasów tłuszczowych jak Omega - 3. One mają specjalne pozytywne działanie na system sercowo naczyniowy , obniżają poziom cholesterolu i mają pozytywny efekt działania na ciśnienie krwi. Omega -3 kwasy tłuszczowe zawarte są w : łososiu, śledziu i makreli . 1-. 2 posiłków rybnych w tygodniu powinien znajdować się na planie tygodniowego odżwiania.

Także błonnik ma pozytywne działanie na nasze zdrowie. Kro dziennie spożywa 30 g błonnika , zapewnia prawidłowe funkcjonowanie przewodu trawiennego, zapewnia zdrpową florę bakteryjną i zapobiega zaparciom. Niektóre składniki jak otręby, jabłko, jagody mają doatkowo działanie obniżające poziom cholesterolu . Codzienna dostawa błonnika może zostać pokryta poprzez produkty pełnoziarniste, owoce strączkowe, owoce, warzywa i kartofle.

Ponadto są niektóre składniki szczególnie ważne w tym wieku. Cynk jest ważny dla metabolizmu hormonów , wapń i magnez dla odnowy kości i zapobieganie problemom neurologicznym jest możliwe z wit. B12.

W wieku 50+ spowalnia metabolizm i odżywki nie są tak dobrze przetwarzane i wchłaniane . Dlatego jest godna polecenia dostawa enzymów trawiennych , które rozszczepiają proteiny w aminokwasy.

Jeśli zwaracasz uwagę na tych parę punktów odnośnie odżywiania i dodatkowo jesteś fizycznie aktywnym możesz pozostać długo sprawnym fizycznie, aż do późnego wieku.