Bezkaloryczny pokarm

Woda nie ma kalorii. Ale jej nie można jeść. Pokrzywy, seler, sałata, kalarepa, kabaczek, rzodkiewki - albo grzyby czy owoce jak ananas, grejpfrut, arbuzy czy mandarynki  - one wszystkie mają mało kalorii  i pozostają  przy 100g poniżej 20 kcal. Ale istnieje także pożywienie BEZ kalorii - naprawdę! Szczególnie Japończycy  mają ich dużo i wiedzą co robią, jeśli mają podawać potrawy bezkaloryczne..

Czy słyszałeś o makaronie "Konjac", z Japonii, zwanym także Shirataki?  On nie ma kalorii , ponieważ ludzki organizm nie jest w stanie przetrawić  korzenia Konjac, z którego jest ten makaron robiony. Krótko powiedziawszy - jesz -jesteś sytym , bo on wypełnia  żołądek - ale tracisz na wadze, bo jego nie możesz strawić.
W Azji Południowo-Wschodniej,jest korzeń Konjac podstawą mąki , z której są przygotowane potawy. Jak ubogi w kalorie jest naprawdę ten makaron, zależy od dodanych innych składników - np. smakowitych sosów..

Również z Japonii pochodzi ubogi w kalorie "Jellyfish" (meduza).  Dostępna jest głównie gotowana  i jej białe mięso, które nie ma smaku ryby, jest solidne i dobre. W kombinacji z "Wakame" ( krojone w paseczki  wodorosty )  i sosem sojowym daje to posiłek , który nie ma prawie żadnych kalorii. W tej samej grupie znajduje się "Konbu Dashi" - to jest specjalnie gotowany wodorost, który jest podstawą zup (np. Miso - zupa).

Oprócz Japończyków mają Amerykanie tzw. amerykański projekt  żywności:, w którym wprowadzili własne pomysły odnośnie ubogich w kalorie posiłków. Dieta bezsmakowa? - niemożliwa z rozpylaczami David Burke Flavor ! Po prostu  rozpylić na posiłek  i już na coś smakuje! Bez dodatkowej kalorii. Istnieje wiele kierunków smaków - nawet " ciastko urodzinowe" - ale czy z tym będzie też smakował ogórek?

Również na "zero - kalorii" wyspecjalizowała się marka amerykańska  "Walden Farms":  oni reklamują nawet czekoladę bez jednej kalorii.. albo masło orzechowe. Ale to ma też negatywną stronę : wielu  osobom  po prostu  nie smakuje mieszanka  wody, celulozy i substancji smakowych  - nawet jeśli te produkty faktycznie wykazują  poniżej jednej kalorii na 100g ( w USA nie są liczone miejsca po przecinku, dlatego produkty mają często 0  kalorii). 

Podobno są produkowane pokarmy, które podczas trawienia  zużywają więcej kalorii - niż  spożywasz podczas jedzenia. Pojęcie " anty-kaloryczne pożywienie"  czy " zużywające tłuszcz  pożywienie"  lub "negatywne kalorie" - stają się prawdziwą plagą. W tym kontekście są zwane pożywieniem : ananas,karczoch, szapargi,czerwone buraki, mangold, marchew, seler,boćwina,cykoria, brokuły, kapusta , kapusta włoska, papryka, rzodkiewki, rzoidkiew, szpinak, sałaty, brukiew, kukurydza, cebula, mlecz, brukselka, kałlafior, ogórki,  kabaczek, rzeżucha i przyprawy.

Ale niestety,  zjadające tłuszcz warzywa czy owoce oraz tzw. "negatywne kalorie" nie istnieją, tylko dieta. Kto jada wiele, powyżej wymienionych  pokarmów , odżywia się zdecydowanie zdrowo i najprawdopodobnie utraci na wadze. .