Bomba witamin na jesień

wtorek, 06 października 2015

Bomba witamin na jesień

Jesienią szybciej się ściemnia i jest coraz chłodniej. Czas jesieni to również czas zbiorów, a tym samym optymalny moment , aby odżywiać się zdrowo. Tutaj znajdziesz najlepsze propozycje, aby wzmocnić swój system immunologiczny, aby dobrze przetrwać jesień.

Koper włoski

działa cudownie przeciw przeziębieniom. Ze swoimi olejkami eterycznymi, witaminami i składnikami mineralnymi to również mały cud. Jest wykorzystywany na bulwach, które są często dodatkiem do warzyw lub na sałatkach, opiera się na nim również wiele leków na kaszel.

Ziemniaki

są cudownym dostawcą witaminy C. Wcześniej były nazywane również "cytryną północy". Ponadto zawierają one inne witaminy, składniki mineralne i wiele innych sycących błonników pokarmowych. Najlepiej jadać ziemniaki ze skórką, ponieważ właśnie w niej zawarta jest większa ilość witamin.

Czerwone buraki

są często przetwarzane na sałatkę lub stanowią dodatek do warzyw. Są bogate w potas, żelazo, kwas foliowy i witaminę B. Razem z zawartymi antyoksydantami cudownie wspiera siły odpornościowe.

Zioło

zawiera również wiele witaminy C jak również tą samą ilość soku pomarańczowego. Ponadto posiada wiele witaminy E, K oraz składników mineralnych. Dlatego też zioło nadaje się idealnie do przygotowywania systemu odpornościowego na atak wirusów i bakterii.

Seler

ma w kuchni wszechstronne zastosowanie. Jako warzywo, w zupie, czy jako sok, z wieloma eterycznymi olejkami, składnikami mineralnymi i witaminami, obniża ciśnienie oraz ma wiele zdrowych zalet.

Dynia

to po prostu klasyk jesieni. Dynie zawierają ważne kwasy tłuszczowe, przeciwzapalny beta karoten i ważne składniki mineralne. Ponadto nie mają one wiele kalorii, dlatego można jeść ją jeść bez wyrzutów sumienia.

Winogrona

są bogate w żelazo, potas i witaminę C. Są na wszystkich ustach ze względu na substancję resweratrol, która zawarta jest w skórce. Ten składnik czynny ma przeciwnowotworowe działanie i przyczynia się w dużym stopniu do zdrowia.

Śliwki

są dobre przede wszystkim na trawienie, ponieważ zawierają dużo błonnika pokarmowego i pektyny. Ponadto jest to owoc pestkowy pełen miedzi, cynku, magnezu i wielu witamin.

Gruszki

działają dzięki dużej zawartości potasu moczopędnie. Zawierają również dużo składników mineralnych i witamin. Koniecznie należy jeść je ze skórką, ponieważ tam ukrywają się wszystkie witaminy.

Jabłka

są całkowicie zdrowe. Oprócz potasu i witamin A, B, C i E zawierają również kwas foliowy. Tak jak przy gruszkach: należy jeść je ze skórką. Ona zawiera wiele pektyn, które pozytywnie wpływają na poziom cholesterolu.