Cynk wzmacnia siły obronne - z cynkiem poprzez zimne pory roku
Cynk należy do niezbędnych mikroelementów , które potrzebuje nasz organizm codziennie. Jako taki jest on niezastąpiony dla naszego zdrowia i dla wielu procesów w organiźmie . Cynk nie może być produkowany przez organizm i dlatego musi być dostarczany z pożywieniem.
Cynk odgrywa ważną rolę w dużej liczbie procesów metabolicznych. Jest zaangażowany w czynności 300 enzymów metabolizmu komórkowego i 50 enzymów. On jest odpowiedzialny między innymi za produkcję i podział węglowodanów, białek i lipidów.
Cynku jest istotny dla podziału komórki i jest ważnym pierwiastkiem śladowym dla skóry i tkanki łącznej , jak i procesu gojenia się ran po operacjach i urazach.
Wchłanianie cynku wzmacnia nasz układ odpornościowy.On ma dodatkowo działanie przeciwwirusowe i poprawia strukturę śluzówek. To utrudnia wcieranie wirusów i ich rozwój. Poprzez przyjmowanie cynku można skrócić czas przebiegu przeziębienia.
Odpowiednia podaż cynku jest niezwykle ważna u dzieci i młodzieży dla ich wzrostu i rozwoju.
I na koniec ma cynk także przeciwutleniaczowe działanie i tym samym działa przeciw wolnym rodnikom. Ta , hamująca zapalenia, zaleta pomaga w wielu chorobach skóry jak atopowe zapalenie skóry , trądzik i łuszczyca oraz przy zapaleniach śluzówki żołądka i jelit.
Cynk jest , obok żelaza, mikroelementem , który występuje najczęściej w ludzkim organiźmie. Ogólnie wystarcza dawka 15 mg dziennie . Kobiety w ciąży i w czasie laktacji jak i osoby z podwyższonym obciążeniem i poddane działaniu stresu mają podwyższone zapotrzebowanie. Sportowcy, seniorzy, cukrzycy i kobiety przyjmujące preparaty estrogenowe muszą zwracać szczególną uwagę na wystarczające dostawy cynku.
Cynk występuje w wielu produktach żywnościowych. Dzięki zróżnicowanej diecie mieszanej można się wystarczająco zaopatrzyć w cynk. Najważniejsze źródła cynku to pokarmy pochodzenia zwierzęcego. Najbardziej bogatym w cynk są ostrygi , dalej mięso wołowe, produkty mleczne ( sery) , owoce morskie, jajka i produkty pełnoziarniste.
Wchłanianie cynku w jelicie cienkim zostaje spowolnione poprzez działanie kwasu fitynowego, zawartego w produktach roślinnych. Również taniny ( kawa, herbata) i podwyższone dawkowanie żelaza, wapnia, miedzi i kadmu hamują jego wchłanianie. Podwyższone jest wchłanianie cynku poprzez celową dostawę białka i kwasu cytrynowego.
Jeśli nie zostaje dostarczona wystarczająca dawka cynku z pożywieniem, może szybko dojść do pojawienia się objawów niedoboru . Niedobór cynku może powstać albo przy podwyższonym zapotrzebowaniu , nadmiernej utracie albo zaburzeniach wchłaniania. Wspierająco na niedobory cynku działa:
- niskie spożycie pokarmów zawierających cynk.
- niezrównoważona dieta wegetarian i weganów.
- przyjmowanie specjalnych leków
- długotrwała biegunka.
- ciąża i laktacja.
- sporty wyczynowe
- wzrost.
- z powodu niektórych chorób, takich jak alergie, cukrzycy, rak i atopowe zapalenie skóry.
Przy niedoborze cynku może dojść do następujących objawów:
- Brak energii
- Utrata masy ciała
- Uszkodzenie błony śluzowej jamy ustnej
- Zwiększona podatność na zakażenia
- Opóźnienie wzrostu
- Zaburzenia rozwoju płciowego
- Upośledzenie percepcji zmysłowej
- Problemy z koncentracją i trudności w uczeniu się
- Depresja
Ostatnia ocena
- 5.0 (2)
Govinda Sezam Laddu bio, 120g
- Ajurwedyjski wyrób z ciecierzycy
- Więcej niż tylko przyjemność
- Kontrolowane biologicznie
23,99 zł (199,92 zł / kg)Dostawa do 5 maja
- 5.0 (1)
Terra Elements Organiczna spirulina w proszku, 125 g
- Zawiera żelazo roślinne
- Jakość surowej żywności
- Wykonane z Spirulina platensis
65,00 zł (520,00 zł / kg)Dostawa do 5 maja
- 23,99 zł (199,92 zł / kg)
Dostawa do 12 maja
- 5.0 (1)
Govinda Daktyle kokos bio, 120 g
- Fair Trade
- Wysoka zawartość błonnika
- Kontrolowane biologicznie
21,99 zł (183,25 zł / kg)Dostawa do 5 maja