Cynk wzmacnia siły obronne - z cynkiem poprzez zimne pory roku

Cynk należy do niezbędnych mikroelementów , które potrzebuje nasz organizm codziennie. Jako taki jest on niezastąpiony dla naszego zdrowia i dla wielu procesów w organiźmie . Cynk nie może być produkowany przez organizm i dlatego musi być dostarczany z pożywieniem.

Cynk odgrywa ważną rolę w dużej liczbie procesów metabolicznych. Jest zaangażowany w czynności 300 enzymów metabolizmu komórkowego i 50 enzymów. On jest odpowiedzialny między innymi za produkcję i podział węglowodanów, białek i lipidów.

Cynku jest istotny dla podziału komórki i jest ważnym pierwiastkiem śladowym dla skóry i tkanki łącznej , jak i procesu gojenia się ran po operacjach i urazach.

Wchłanianie cynku wzmacnia nasz układ odpornościowy.On ma dodatkowo działanie przeciwwirusowe i poprawia strukturę śluzówek. To utrudnia wcieranie wirusów i ich rozwój. Poprzez przyjmowanie cynku można skrócić czas przebiegu przeziębienia.

Odpowiednia podaż cynku jest niezwykle ważna u dzieci i młodzieży dla ich wzrostu i rozwoju.

I na koniec ma cynk także przeciwutleniaczowe działanie i tym samym działa przeciw wolnym rodnikom. Ta , hamująca zapalenia, zaleta pomaga w wielu chorobach skóry jak atopowe zapalenie skóry , trądzik i łuszczyca oraz przy zapaleniach śluzówki żołądka i jelit.

Cynk jest , obok żelaza, mikroelementem , który występuje najczęściej w ludzkim organiźmie. Ogólnie wystarcza dawka 15 mg dziennie . Kobiety w ciąży i w czasie laktacji jak i osoby z podwyższonym obciążeniem i poddane działaniu stresu mają podwyższone zapotrzebowanie. Sportowcy, seniorzy, cukrzycy i kobiety przyjmujące preparaty estrogenowe muszą zwracać szczególną uwagę na wystarczające dostawy cynku.

Cynk występuje w wielu produktach żywnościowych. Dzięki zróżnicowanej diecie mieszanej można się wystarczająco zaopatrzyć w cynk. Najważniejsze źródła cynku to pokarmy pochodzenia zwierzęcego. Najbardziej bogatym w cynk są ostrygi , dalej mięso wołowe, produkty mleczne ( sery) , owoce morskie, jajka i produkty pełnoziarniste.

Wchłanianie cynku w jelicie cienkim zostaje spowolnione poprzez działanie kwasu fitynowego, zawartego w produktach roślinnych. Również taniny ( kawa, herbata) i podwyższone dawkowanie żelaza, wapnia, miedzi i kadmu hamują jego wchłanianie. Podwyższone jest wchłanianie cynku poprzez celową dostawę białka i kwasu cytrynowego.

Jeśli nie zostaje dostarczona wystarczająca dawka cynku z pożywieniem, może szybko dojść do pojawienia się objawów niedoboru . Niedobór cynku może powstać albo przy podwyższonym zapotrzebowaniu , nadmiernej utracie albo zaburzeniach wchłaniania. Wspierająco na niedobory cynku działa:

  • niskie spożycie pokarmów zawierających cynk.
  • niezrównoważona dieta wegetarian i weganów.
  • przyjmowanie specjalnych leków
  • długotrwała biegunka.
  • ciąża i laktacja.
  • sporty wyczynowe
  • wzrost.
  • z powodu niektórych chorób, takich jak alergie, cukrzycy, rak i atopowe zapalenie skóry.

Przy niedoborze cynku może dojść do następujących objawów:

  • Brak energii
  • Utrata masy ciała
  • Uszkodzenie błony śluzowej jamy ustnej
  • Zwiększona podatność na zakażenia
  • Opóźnienie wzrostu
  • Zaburzenia rozwoju płciowego
  • Upośledzenie percepcji zmysłowej
  • Problemy z koncentracją i trudności w uczeniu się
  • Depresja