Zbyt dużo mięsa jest niezdrowe - wegetarianie i weganer przeżyją boom

Wiele osób uważa nadal że odżywianie wegatarian jest bardzo niezdrowe, ponieważ oni częściej chorują i mają niższą wydajność - powodem jest nie jadanie mięsa. Wegańskie odżywianie jest jeszcze bardziej rygorystyczne - oni odrzucają WSZYSTKO co jest pochodzenia zwierzęcego. To odnosi się zarówno do ryb jak i mleka, jajek i miodu albo skórzanych podeszw w butach! Wiele osób jest bardziej tolerancyjnym i próbuje jedną lub więcej recept pochodzących z kuchni wegatariańskiej, czy wegańskiej - one przeżywaj boom , jak rzadko kiedy.

Powody postępowania weganów i wegetarianów są różne. Najbardziej rozpowszechnionym jest ochrona zwierząt, szczególnie przy hodowlach masowych. Spożycie mięsa na świecie,podwoiło się od roku 1950 . Dzisiaj jedzą Europejczycy przeciętnie 70 kg mięsa rocznie, mężczyźni więcej niż kobiety - tendencja wzrastająca. Także dla spożycia mleka i produktów białkowych cierpią zwierzęta - proszę pomyśleć o kurach trzymanych w klatkach albo o cielętach, które zostają oddzielone od matki i są hodowane tylko poprzez sztuczne karmienie...

Inni nie akceptują produktów pochodzenia zwierzęcego ze względu na ochronę środowiska : jak można przeczytać dla "produkcji " jedengo kilograma mięsa - zależnie od zwierzęcia - potrzeba 10 kg zboża i niesamowitą ilość wody pitnej. To oznacza, że mięso " zżera" inne produkty pokarmowe i tym samym powiększamy głód na świecie.

Do tego dochodzą góry śmierdzących odpadów , gromadzone w tych fabrykach zwierzęcych na całym świecie...I kto tak naprawdę wie dokładnie - słowo kluczowe antybiotyki - co staje się z tymi żyjącymi na ciasnej przestrzeni zwierzętami, odnośnie ich odżywiania!

Ważnym napędem dla wegetarianów jest ich zdrowie - coraz więcej lekarzy widzi połączenia między spożyciem tłustego mięsa i chorobami cywilizacyjnymi , jak choroby układu krążenia , reumatyzm i skaza moczanowa. Także nadwaga jest bardzo istotnym punktem.

Wegetarianie, ale szczególnie weganie jedzą bardzo dużo owoców i warzyw. Ale także rośliny strączkowe, produkty zbożowe, przyprawy, soję, oleje roślinne, kokos ,orzechy... Od czasu do czasu może potrawa bezmięsna być pyszna! Zarówna duże supermarkety jak i restauracje proponują wszelkie produkty i potrawy wegańskie i wegetariańskie.

Nawet w suplementach diety i substancjach witalnych wzrasta , udowodniono, zawartość wegańsko produkowanych preparatów, jak np. witaminy D3 .

Wniosek: codzienne spożywanie mięsa jest bardzo niezdrowe, jeszcze bardziej , aniżeli jego niejadanie. Ale od czasu do czasu możemy zrezygnować z produktów pochodzenia zwierzęcego - szczególnie w okresie Wielkiego Postu - tym samym robimy coś pożytecznego dla naszego zdrowia!