środa, 14 sierpnia 2013

Bomby owocowe - masa witamin w jagodach

Do końca sierpnia są jeszcze do znalezienia jagody: jagody czarbe, truskawki, porzeczki, agrest, maliny, czarny bez , aby z nich przygotowywać soki... Wtedy jest pojadanie prawdziwym... lekarstwem! Te jagody zawierają masy wspaniałych, wspierających nasze zdrowie substancji. 

Szczególnością tego typu owowców jest , w porównaniu z ninnymi owocami, bardzo wysoka zawartość substancji odżywczych, Antocyjany , flawonole i kwas elagowy  pomagają w wychwytywaniu wolnych rodników. W ten sposób chronią komórki  i mają , między innymi, hamujące działanie na komórki rakotwórcze.  I jeszcze więcej - one nie mają prawie wcale kalorii  ( uwaga  na zawartość cukru  w sokach!), co jest bardzo interesujące dla cukrzyków.

Owoce czarnego bzu np. mają silne dzałanie  moczopędne i napotne, są skuteczne w reumatyźmie , dnie moczowej, obrzękach , przeziębieniach i gorączce. Również mają działać kojąco przy rwie luszowej, zapaleniu stawów  i innych bólach. One działają wzmacniająco na system immunologiczny , ponieważ zwalczają  wirusy  i wzmacniają siły obronne organizmu.Inne wartościowe składniki, w nich zawarte to:  witaminy C,A, niacyna , potas, wapń, żelazo, fluor. Aczkolwiek są te owoce tak wspaniałe i zdrowe - nie wolno ich jadać w stanie surowym i nigdy niedojrzałych! Powodem jest lekko toksyczny cyanogen glikozyd Sambunigrin, który poprzez ogrzanie ulega całkowitemu rozkładowi. 

Czarne jagody, borówki  zawierają dużo witaminy E i dlatego mają bardzo silne działanie przeciwzapalne , ale również witaminę C i żelazo. . Jeżyny zawieją więcej błonnika, potasu, wapnia i wit.C  anieli np. jabłko - do tego dochodzi wysoka zawartość żelaza.

Truskawki zawierają dużo potasu, wapnia, magnezu i witaminy C. Również jest wysoka zawartość wit. B1 i B2, jak i kwasu foliowego. Truskawki mają pobudzać metabolizm , ale również działać w reumatyźmie  i dnie moczowej , ponieważ mają działanie moczopędne i oczyszczają krew. Maliny zawierają wiele składników mineralnych takich jak: potasu, żelaza, magnezu i fosforu, które są dobre dla kości. Ze względu na ich wysoką zawartość błonnika powinny , podobnie jak jeżyny, wspierać układ pokarmowy i być pomocne przy biegunce.

Porzeczki zawierają trzy razy  więcej witaminy C , aniżeli cytryny. Ponadto witaminę E, żelazo, potas i wapń. Dlatego mają wzmacniać system immunologiczny  i być dobrymi dla organizmu. Czarne porzeczki  mają dodatkowo  więcej antocyjanów, dzaiałających  ochronnie na komórki i przeciw rakotwórczo, aniżeli czerwone lub białe porzeczki..

Pozostaje agrest - zawiera witaminę C, krzem, wapń, potas i magnez. Dlatego ma  nie tylko wzmacniające działanie na system immunologiczny, ale również  jest dobrym dla skóry, włosów i paznokci.