środa, 09 grudnia 2009

Herbata jako lekarstwo - jak działa herbata na nasze zdrowie

Na zewnątrz jest zimno i mokro  i od razu czujemy się bardziej chorymi , nic nie jest lepsze jak kubeczek gorącej herbaty , który nie tylko rozgrzewa ale również  relaksuje. Poza tym działa herbata pozytywnie na nasze zdrowie.

Dzisiaj mamy do dyspozycji mnóstwo gatunków herbaty. Ale  rosną tylko trzy gatunki roślin. Różnorodność proponowanych gatuków jest zależna os warunków klimatycznych , w jakich dojrzewają rośliny herbaty.  Oryginalna herbata pochodzi z południowo - wschodnich Chin, Assamu lub Kambodży. Dwie oryginalne gatunki herbaty to:

- Chińska herbata Camellia sinensis oraz
- Assamska herbata Camellia assamic.

Przy czym jest przyjmowane, że drugi gatunek wywodzi się początkowo od pierwszego. Trzecią w  grupie jest  hybryd rośliny herbaty . Poprzez krzyżówki  obydwu pierwotnych roślin  wyhodowano trzecią , która jest bardziej odporna .

Różne rodzaje herbaty moża przypisać  czarnej lub zielojnej herbacie. One są produkowane z tej samej roliny . Różnica polega  na tym, że czarna herbata  jest poddana fermentacji podczas produkcji. 

Przed 5000 lat  była już znana herbata jako środek leczniczy , zanim się nią delektowano.  Herbata pobudza ducha  i ma działanie  rewitalizujące. Ona wspiera koncentrację i ma silne działanie ekscytujące. Dodatkowo ma działanie  przeciwrakowe.

Głównie za to jest odpowiedzialny główny składnik garbników - galusan epigalokatechiny (EGCG). EGCG wzmacnia system odpornościowy, zwalcza wirusy, normalizuje poziom cukru we krwi, a tym samym wpływa pozytywnie na cukrzycę. Przy odpowiednio dużej dawki EGCG udowodniono w  doświadczeniach laboratoryjnych  działanie przeciwrakowe  na guzy i przerzuty. 

Innym ważnym składnikiem herbaty jest kofeina. Jej działanie jest powolniejsze, aniżeli kofeiny zawartej w kawie , ale za to utrzymuje się dłużej, ponieważ uwolniona kofeina  jest związana z garbnikami . Zielona herbata zawiera więcej kofeiny, aniżeli herbata czarna.

Garbniki -  zwane również polifenole,są zawarte w liściach herbaty w około 20%. One mają działanie przeciwzapalne i produkują rodzaj ochronnego wału wokół  zapalnej tkanki, dzięki  zdolności produkowania białek . One utrzymują z daleka bodźce zewnętrzne , działają uspakajająco na żołądek i jelita  i leczą śluzówki dróg oddechowych.. Ponadto  jest przyjmowane, że garbniki  zminiejszają przyjmowanie cholesterolu , chronią ściany naczyń krwionośnych  i obniżają wartości ciśnienia. Krew jest  bardziej płynna  i działają przeciw  powstawaniu skrzepów.

Zawartość garbników w herbacie zielonej jest wyższa aniżeli w czarnej. One mogą prawidłowo rozwinąć ich działanie, jeśli pozostawimy herbatę na 5 minut do naciągniącia. W ciągu pierwszych 1 - 2 minut  zostaje uwolniona kofeina. Uspakajająca herbata powinna mieć dłuższy czas ekstrakcji , aniżeli herbata pobudzająca, ponieważ  uwolnione garbniki wiążą kofeinę , która powolniej i delikatniej zostaje uwolniona.  
Herbata zawiera również fluorek i jest dobrą ochroną przed próchnicą , osteoporozą jak i  miażdżycą. . Fluor  w herbacie  jest bardzo dobrze wchłaniany przez ludzki organizm. Poza tym prodkują garbniki rodzaj ochrony dookoła zębów, co uniemożliwia bakteriom ich  rozmnażanie. 

Herbata jest dodatkowo bogata w minerały i witaminy. Witaminy grupy B mają pozytywny wpływ na nerwy i metabolizm. Witamina C  wzmacnia siły obronne  i chroni przed wolnymi rodnikami . Zawartość witamin w herbacie czarnej jest zależna od procesu fermanetacji  i dlatego jest bardzo niska. W herbacie zielonej są zawarte witaminy  i garbnik w bardzo wysokim procencie. 

Ale proszę pamiętać, że pomimo tych wielu pozytywnych zalet i tutaj obowiązuje zasad a- co jest za dużo - jest niedobre. Dlatego delektuj sią Twoją herbatą tylko z umiarem.