czwartek, 24 września 2009

Jabłko jako bomba witaminowa - codziennie jedno jabłko pomaga być zdrowym!

W tych dniach uśmiechają się do nas  dojrzałe, soczyste , czerwono - zielone  jabłuszka jeszcze wiszące na drzewach . Jesień  jest porą zbiorów  jednego z najważniejszych naszych swojskich owoców. mimo bardzo silnej konkurencji od kiwi , pomarańczy itd.. , jest jabłko nadal gwiazdą każdego  działu owoców w supermarkiecie.  Ono znajduje sią każdego dnia, przez cały rok w każdym koszyku z zakupami.

Na całym świecie jest 20.000 odmian jabłek, ale niestety tylko 4 gatunki pokrApfelywają zapotrzebowanie rynku  europejskiego w 70%.

Szczególną cechą jabłka jest to,że je można spożywać zawsze, bezproblemowo i w bardzo dużych ilościach . One smakuje przepysznie  i posiadają bardzo wysoką wartość zdrowotną.  Nie bez powodu mówi przysłowie: " codziennie jedno jabłko trzyma doktora z daleka". 

Jabłko jest prawdziwą bombą witaminową. Ono nie zawiera żadnej witaminy w bardzo wysokim stężeniu, ale za to  bardzo wiele koniecznych witamin.  To samo odnosi się do pierwiastków śladowych, minerałów . Do nich należą przede wszystkim: potas, wapń, żelazo, fosfor i magnez . Dodatkowo zawiera wiele substancji fitochemicznych , między innymi fenole  i karoteny. I co ciekawe jest: jabłko zawiera 85% wody i ma około 60 kilokalorii.

Wszystkie te substancje mają bardzo pozytywnyw wpływ na nasz organizm i nasze zdrowie.

Związki fenolowe  chronią przed chorobami krążenia i wieńcową , trombozą i nowotworami . Dodatkowo hamują wirusy i bakterie.

Związki karotenu  oczyszczają tętnice, stymulują układ odpornościowy, chronią przed nowotworami  i skórą przd promieniowaniem UV. 

Jabłko  zawiera dużą ilość fruktozy w odniesieniu do całkowitej zawartości cukru. Ona wspiera  z jednej strony zdolnośś do koncentracji i z drugiej wypoczynkowy sen  poprzez wyrównany poziom cukru we krwi.
Kwas jabłkowy zawarty w jabłku  rozpuszcza kwas moczowy. To chroni przed reumatyzmem i podagrę.

Pierwiastek śladowy - fluor wzmacnia strukturę zęba,stwardnia szkliwo  i zapobiega próchnicy . Poprzez gryzienie jabłka obcieramy  powierzchnię zębów i to działa jak naturalna szczoteczka do zębów. Dalej zostają zaatakowane bakterie poprzez kwasy owocowe , które są niebezpeieczne dla dziąseł. 

Pektyny obniżają poziom cholesterolu ,wiążą substancje szkodliwe  i je wydalają.

Potas reguluje gospodarką wodną . Dlatego ma jabłko dzałanie moczopędne.

Wapń i fosfor są  ważne dla budowy kości i zębów.

Jabłko reguluje trawienie i stabilizuje florę jelitową. Zwłaszcza w skórce  zawarty jest błonnik , między innymi pektyna. Ona wiąże wodę w jelitach  i toksyny . Dlatego spożywamy jabłko zarówno przy biegunce jak i zaparciu.

Te wszystkie pozytywne cechy można wykorzystać spożywając jabłka, ale nieobierane. 70% witamin  znajduje sią w skórce  i bezpośrednio pod nią . Skórka jest również bogata w żelazo , magnez, nienasycone kwasy tłusztczowe  i bioaktywne substancje. I dla tych którzy zjadają  rdzeń - on zawiera dużo jodu. 
Jabłka są nie tylko chrupiące podczas gryzienia, ale również  oczyszczają skórę twarzy  i są używane jako maseczki . Zawarte w nich witaminy B i C , potas i cynk  czynią prawdziwe cuda na naszej cerze.

Maseczka jabłkowa dla własnej produkcji:
 najlepiej użyć kwaśne jabłko. Ono zostaje starte  i  wymieszane na papkę z 1 łyżeczką miodu . Nanieś mieszankę na twarz  i pozostaw na 20 minut . Następnie  zmyj ciepłą wodą  i opłucz twarz wodą zimną. 
Ta maska ​​pozostawia  cudowne uczucie odprężenia  i jest polecana szczególnie dla skóry tłustej i z trądzikiem.