Jabłko jako bomba witaminowa - codziennie jedno jabłko pomaga być zdrowym!

W tych dniach uśmiechają się do nas dojrzałe, soczyste , czerwono - zielone jabłuszka jeszcze wiszące na drzewach . Jesień jest porą zbiorów jednego z najważniejszych naszych swojskich owoców. mimo bardzo silnej konkurencji od kiwi , pomarańczy itd.. , jest jabłko nadal gwiazdą każdego działu owoców w supermarkiecie. Ono znajduje sią każdego dnia, przez cały rok w każdym koszyku z zakupami.

Na całym świecie jest 20.000 odmian jabłek, ale niestety tylko 4 gatunki pokrywają zapotrzebowanie rynku europejskiego w 70%.

Szczególną cechą jabłka jest to,że je można spożywać zawsze, bezproblemowo i w bardzo dużych ilościach . One smakuje przepysznie i posiadają bardzo wysoką wartość zdrowotną. Nie bez powodu mówi przysłowie: " codziennie jedno jabłko trzyma doktora z daleka".

Jabłko jest prawdziwą bombą witaminową. Ono nie zawiera żadnej witaminy w bardzo wysokim stężeniu, ale za to bardzo wiele koniecznych witamin. To samo odnosi się do pierwiastków śladowych, minerałów . Do nich należą przede wszystkim: potas, wapń, żelazo, fosfor i magnez . Dodatkowo zawiera wiele substancji fitochemicznych , między innymi fenole i karoteny. I co ciekawe jest: jabłko zawiera 85% wody i ma około 60 kilokalorii.

Wszystkie te substancje mają bardzo pozytywnyw wpływ na nasz organizm i nasze zdrowie.

Związki fenolowe chronią przed chorobami krążenia i wieńcową , trombozą i nowotworami . Dodatkowo hamują wirusy i bakterie.

Związki karotenu oczyszczają tętnice, stymulują układ odpornościowy, chronią przed nowotworami i skórą przd promieniowaniem UV.

Jabłko zawiera dużą ilość fruktozy w odniesieniu do całkowitej zawartości cukru. Ona wspiera z jednej strony zdolnośś do koncentracji i z drugiej wypoczynkowy sen poprzez wyrównany poziom cukru we krwi.
Kwas jabłkowy zawarty w jabłku rozpuszcza kwas moczowy. To chroni przed reumatyzmem i podagrę.

Pierwiastek śladowy - fluor wzmacnia strukturę zęba,stwardnia szkliwo i zapobiega próchnicy . Poprzez gryzienie jabłka obcieramy powierzchnię zębów i to działa jak naturalna szczoteczka do zębów. Dalej zostają zaatakowane bakterie poprzez kwasy owocowe , które są niebezpeieczne dla dziąseł.

Pektyny obniżają poziom cholesterolu ,wiążą substancje szkodliwe i je wydalają.

Potas reguluje gospodarką wodną . Dlatego ma jabłko dzałanie moczopędne.

Wapń i fosfor są ważne dla budowy kości i zębów.

Jabłko reguluje trawienie i stabilizuje florę jelitową. Zwłaszcza w skórce zawarty jest błonnik , między innymi pektyna. Ona wiąże wodę w jelitach i toksyny . Dlatego spożywamy jabłko zarówno przy biegunce jak i zaparciu.

Te wszystkie pozytywne cechy można wykorzystać spożywając jabłka, ale nieobierane. 70% witamin znajduje sią w skórce i bezpośrednio pod nią . Skórka jest również bogata w żelazo , magnez, nienasycone kwasy tłusztczowe i bioaktywne substancje. I dla tych którzy zjadają rdzeń - on zawiera dużo jodu.
Jabłka są nie tylko chrupiące podczas gryzienia, ale również oczyszczają skórę twarzy i są używane jako maseczki . Zawarte w nich witaminy B i C , potas i cynk czynią prawdziwe cuda na naszej cerze.

Maseczka jabłkowa dla własnej produkcji:
najlepiej użyć kwaśne jabłko. Ono zostaje starte i wymieszane na papkę z 1 łyżeczką miodu . Nanieś mieszankę na twarz i pozostaw na 20 minut . Następnie zmyj ciepłą wodą i opłucz twarz wodą zimną.
Ta maska ​​pozostawia cudowne uczucie odprężenia i jest polecana szczególnie dla skóry tłustej i z trądzikiem.