poniedziałek, 19 stycznia 2009

Mango - ten słodki gałganek

Jako dziecko nie znałem wcale tych słodkich owoców, ale dzisiaj są  nie do pomyślenia koszyczki owocowe bez tych owoców. Także Haute Cuisine odkryła zalety tego indyjskiego owocu. Ale czy naprawdę ukrywa się za nazwą "mango"  jego zdrowe działanie? Tutaj 10 odpowiedzi..

Czy wiesz, że mango ....

  • pochodzące z Indii i lasów deszczowych najlepiej dojrzewają?
  • pokrywa 58% dziennego zapotrzebowania na witaminę A?
  • dorastają na drzewach wiecznie zielonych,dchodzących  45 metrów wysokości?
  • może ważyć dojrzałe do 2 kilogramów?
  • jest hodowane w 1000 różnych odmian wyraźnie różniących się kolorem, kształtem i smaiem?
  • są w pełni dojrzałe, gdy małe i średnie czarne kropki są widoczne na jego powłoce?
  • uspakaja jelita i chroni przed przeziębieniem?
  • mają działanie krzepnięcia i są stosowane w Indiach przy niedokrwistości?
  • na 100 gramów mają zawartość energetyczną 60 kalorii?
  • zostały opisane w hinduskiej Wedach około 3000 lat temu, jako pokarm bogów  i także dzisiaj  są ofiarowane  jako  symbol  bogactwa  i  boskiej słodyczy?
  • dotarło w 16 wieku z Indii do Europy z portugalskimi żeglarzami ?
  • w Europie początkowo nazywano je  manga?

A teraz coś coś słodkiego do gotowania: Mango Parfait z sosem kiwi

Wymieszaj delikatnie  żółtka (3) z cukrem pudrem (75g) . Następnie  postaw miskę i ubijaj  na parze  aż masa staje sią lekko ciepłą . Zdejmij z pary i dalej ubijaj aż do ochłodzenia.  Obierz z łupin mango średniej wielkości  i przeciśnij jego miąższ przez sitko . Dodaj trochą cukru i szczyptę soli  i całkość wymieszaj z masą jajek . Na koniec dodaj śmietankę. Masę wylej do  foremki wyłożonej folią i pozostaw w lodówce do zamrożenia.

Na sos kiwi  obierz kiwi z łupin  i  zrób przecier z cukrem  isokiem cytrynowym. Miód  daje jeszcze delikatniejszy smak.  Pozostaw do ochłodzenia  i dodaj do mango parfait.Smacznego!