Pożywienie bezmięsne - co jest za i co jest pru'zeciw?

Sześć milionów Niemców , 350.000 Szwajcarów i około tyle samo Austryjaków  są "wegetarianami" , co oznacza , że nie jadają mięsa ( wielu także ryb) . Tendencja wzrastająca . Niektórzy nie spożywają produktów mlecznych  (lakto - wegetarianie) , inni jajek ( owo - lakto - wegetarianie) i inni rezygnują  ogólnie z produktów pochodzenia zwierzęcego ( weganie)  i nawet nie jadają miodu oraz nie noszą butów skórzanych. Reszta  tylko  kręci głową... Szybki przegląd  najczęstszych pozycji.

Najpierw to pierwsze: mięso czy nie mięso jest często pytaniem zasobów. W Indiach  ceni się , że około 40%   nigdy nie jadało mięsa. Dostępna żywność pochodzenia niezwierzącego jest tam łatwiejsza i jej  różnorodność większa aniżeli np. w Tybecie , gdzie stolica leży ponad 3600 metrów nad poziomem morza  - i to jest naturalne, że tam niewiele rośnie - Dlatego jadają Tybetanie  naturalnie więcej mięsa . Mleko i masło  są także podstawą odżywiania . W tym przypadku pytanie - mięso czy nie - jest  kwestią okoliczności i kultury.

Większość Europejczyków ma wszystko, czego chcą - mięso  było zawsze jednostką  kulturalną  odżywiania , ale mimo tego:  jadanie mięsa jest coraz częściej pytaniem  i welu z tego rezygnuje. Nawet duże supermarkety  proponują dzisiaj potawy wegetariańskie - i tego by nie było, jeśli nie było by  zapotrzebowania, które stale wzrasta. Dlaczego tak się dzieje? I czy to nie jest niezdrowym dla naszego organizmu? 

Małym dzieciom i młodzieży nie można tego polecić tylko jako wegetarianie się odżywiać - i w żadnym przypadku jako wegan - Powodem są prowitaminy, witamina B12 , D , żelazo , wapń i jod , których zasoby w pożywieniu bezmięsnym nie są wystarczające. Jako następstwo są objawy niedoborów - to jest argumentem.  Przekonani wegetarianie  podają jako przeciw argument owoce strączkowe , tofu, kartofle, kukurydzę i td.  , które zapewniają wystarczające ilości białka . Brokuły, szpinak , sezam i mak  oraz warzywa strączkowe  dostarczają wystarczające iłości wapnia, żelazo ma być zawarte  w produktach pełnoziarnistych, roślinach strączkowych , warzywach  liściastych , orzechach  i sezamie. Witamina D  jest produkowana poprzez działanie słońca na skórę  i jod jest zastąpiony przez sól jodowaną.  Poza tym są dostępne suplementy diety.

Mięso jest niezdrowe,  mówią wegetarianie:  poprzez  zastosowane środki hodowli  intensywnej  dochodzi do wielu chorób , kilometrowych transportów  przez cały kontynet  i stresującego zwierzęta uboju , co powoduje, że to mięso jest problematyczne dla ludzkiego organizmu.  Dodatkowo  jest zbyt wysoka konsumcja mięsa czerwonego powodem wielu chorób krążenia . I to  jest znane - wszelkie zalecenia odnośnie  odżywiania  mówią, że  nie powinno się jadać codziennie mięsa.  I jeśli już - to tylko regionalne produkty , i koniecznie  możliwie z  organicznych hodowli.

Bezmięsne odżywianie  w trosce o środowisko naturalne: to jest też pozycja z której, szczególnie  w kręgach intelektualnych, wywodzi się wielu wegetarian.  Między 15 - 25% zużytej wody na świecie płynie do hodowli zwierząt,  i około 20% gazów cieplarnianych  jest wydalane przez.... zwierzęta - więcej niż  ruch uliczny. Do tego dochodzi zużycie wody : jeden kilogram mięsa wołowego  zużywa niesamowite 15.500 litrów wody , jeden kilogram zboża 1300.  Ponadto przyczynia się spoyżwanie mięsa   do niszczenia lasów  deszczowych  ( potrzebne jako pastwiska) i wiele więcej...   .

Dla większości wegetariańsko żyjących ludzi  - i dla tch którzy będą - jest życie bez mięsa pytaniem etycznym:  I to w dwóch aspektacxh: po pierwsze  na kilogram mięsa wołowego  zużywa się 10 kilogramów zboża   -co nie jest, według wegetarian - w sytuacji głodowej świata  do zaakceptowania. Po drugie:  konieczne jest zabijanie zwierząt , aby ich mięso było jadalne . I tego nie chcemy. Aby krowy produkowały mleko, muszą zajść w ciążę , i cielątka zostają  natychmiast zabrane matkom...

Jak już wspomniano,  : to nie jest dyskusja za i przeciw spożywaniu mięsa , bycia wegetarianem, ale  jest przeciw obecnym  sytuacjom . Przy czym nie wolno zapominać , że szczególnie kraje alpejskie  bez spożycia mięsa  będą inaczej wyglądać , gdzie krowy i owce są jednością z krajobrazem , gdzie zaniedbane łąki należą do krajobrazu , gdzie wielu rolników bez hodowli nie mogło by  egzystować...