Maroni - kasztan jadalny - prawdziwe, zdrowe zimowe pożywienie jako przekąska!
Na wielu rogach ulicznych i w centrach handlowych , na imprezach firmowych i na jarmarkach bożonarodzeniowych , spotykasz sprzedawców ciepłych, świeżo pieczonych kasztanów jadalnych. One są najwspanialszymi towarzyszami jesienią i zimą . One smakują dzieciom i dorosłym i zawierają wiele niespodzianek dla naszego zdrowia! Zjadasz jedną torebeczkę kasztanów , zjadłeś praktycznie pełnowartościowy posiłek ( i jeszcze ogrzałeś sobie ręce...)
Tak, tak, po spożyciu jednej torebeczki tych słodko - orzechowych kasztanów jadalnych czujesz się nasyconym: 100 gramów dostarcza nie tylko wartościowy błonnik , ale również 200 kilokalorii. Ale tylko 2 gramy tłuszczu! Tym samym wypierają one orzechy na całej linii: 100 gramów orzechów laskowych (585 kcal!) zawierają około 62 gramy tłuszczu na 100 gramów i orzechy makadamia (687kcal!) zawierają nawet 73 gramy tłuszczu!
Jednocześnie trzeba podkreślić, że kasztany jadalne i maroni nie zawsze oznaczają to samo - faktycznie zostają podzielone kasztany jadalne na dwie grupy : jedna to - zwykłe kasztany jadalne, druga to tzw. prawdziwe maroni . Ostatnie są uważane za delikatniejszą formę i są do rozpoznania poprzez ich formę serduszka z trójkątną powierzchnią spodnią i czerwonawo-brązową łupiną z ciemnymi paskami . Proste kasztany są większe i mają okrągłą, jednostronnie płaską formę . Na południu Niemiec i w Austrii są zwane Keschtn.
Dlaczego są maroni tak zdrowe? Po pierwsze zawierają wartościowe węglowodany w formie skrobi , które zostają odblokowane poprzez prażenie. Dlatego są tak dobrze tolerowane i dostarczają - bo łatwostrawne - szybko energię jako przekąski. Ponadto zawierają bardzo wartościowe białko. Po drugie - są bogate w minerały i pierwiastki śladowe jak: potas, wapń, fosfor, siarka, żelazo, magnez, miedź i mangan. Ich brązowe nasiona zawierają witaminy E, C, witaminy z grupy B i Pro-witamię A - beta-karoten.
Ogólnie można zauważyć: jeśli chcemy wszystko co wartościowe przyjmować z pożywieniem, to musimy jadać warzywa, owoce, jak i mięso czy ryby. Dlatego zastępuje jedna torebeczka maroni pełnowartościowy posiłek. Szczególnie wieczorem, bo jest nie tylko lekkostrawna , ale również jako alkaliczny pokarm pomaga zużyć nadmierne kwasy. Ponadto działają kasztany relaksująco i wspierająco na sen.
Z wieloma witaminami grupy B , wapniem i fosforem wzmacniają nasze nerwy, kości i zęby i wspierają organizm w procesie regeneracji i popycie na sile. I z bioflawonoidem rutyną pomagają w problemach z żyłami i żylakami. Ponadto zawierają kasztany jadalne wiele innych do tej pory nie przeanlizowanych substancji , które upłynniają krew, wzmacniają ściany żył i dlatego zapobiegają powstawaniu żylaków.
Ostatnia ocena
-
4.0 (1)Home of Ayurveda somamed Ekologiczna babka jajowata, 250 g
-12%- bogata w błonnik
- z ekologicznych upraw
36,91 zł 41,99 zł (147,64 zł / kg)Dostawa do 7 listopada
-
49,50 zł 55,00 zł (811,48 zł / kg)Dostawa do 7 listopada
-
4.7 (3)Bioenergie Organiczne łupiny nasion babki jajowatej, Puszka kartonowa 200 g
-10%- Niemielone
- Pochodzenie: Indie
- Pakowane w Austrii
34,95 zł 38,99 zł (174,75 zł / kg)Dostawa do 7 listopada
-
4.7 (59)Life Light zmielone łupiny babki śródziemnomorskiej, 500 g
-10%- bez dodatków
- wolne od glutenu
60,12 zł 67,00 zł (120,24 zł / kg)Dostawa do 7 listopada